Direkcija obljublja novo cesto

Objavljeno: sreda, 11. 3. 2020 ob 13:59 / posodobljeno: ponedeljek, 6. 4. 2020 ob 7:40

Ker se že desetletja obljubljena nova cestna povezava od Želina proti Škofji Loki spet odmika v nejasno prihodnost, so odgovorni v Ljubljani, na občini v Cerknem in Gospodarski zbornici Slovenije ter predvsem v tovarni Eta staknili glave in dosegli dogovor o takojšnji in nujni posodobitvi obstoječe ceste čez Kladje. Ta je na več mestih hudo poškodovana, na delu te trase ob zaselku Fužine pa je uveden celo enosmerni promet.

Avtor: Damijan Bogataj

vuga-eta---11-3-020.jpg

Na pobudo direktorja Ete Roberta Vuge in župana Občine Cerkno Gašperja Uršiča so na delovnem srečanju danes dopoldne v Cerknem predstavniki Direkcije za ceste RS, Ministrstva za promet in infrastrukturo, novogoriške enote Gospodarske zbornice Slovenije ter poslovodstva Ete pregledali terminske načrte za posodobitev ceste in sprejeli dogovor, da bodo vsak po svojih močeh prispevali k takojšnjemu pričetku del.

Pred tedni sta občini Cerkno in

Gorenja Vas – Poljane uskladili potek nove ceste od Želina proti Škofji Loki. Strokovnjaki so predstavili tri nove različice, ki so bistveno ugodnejše od vseh pred leti načrtovanih različic.

vuga-eta---11-3-020.jpg
navednice-rdece.jpg

Pri tem pa moramo biti realni. Govorimo o državnem proračunu za leto 2022, ko bi morali sredstva pridobiti in začeti z gradnjo.

 

Tomaž Willenpart

vodja Sektorja za investicije v ceste

na Direkciji RS za infrastrukturo

Kot je po delovnem srečanju za medije potrdil Tomaž Willenpart, je na državnem portalu za oddajo javnih naročil že objavljen razpis za izvajalca prvih del na cestni Trebija – Sovodenj, kar pomeni, da bodo gradbinci lahko začeli z deli že to jesen. Nekoliko se zapleta v prvem kilometru, kjer cesta poteka neposredno ob vodotoku. Ko bodo uradniki direkcij za vode in za ceste uskladili stališča in dogovorili način sanacije cestišča in podpornih zidov, bo tudi ta odsek poslan v projektiranje in kasneje v izbor izvajalca za izvedbo del. Na direkciji za ceste so pregledali in popisali celoten 10-kilometrski odsek in zabeležili vsa potrebna in med temi tudi vsaj nujna dela. Na trasi od Škofje Loke do Cerknega bosta v Poljanah občina in država zgradili krožišče ter most čez reko Soro.

Kot je potrdil Tomaž Willenpart, bodo v prihodnjih tednih nadaljevali s projektiranjem razširitve ceste od Cerknega do Želina, saj bo po novem na tej trasi urejena tudi kolesarska pot. Do gradnje te pa bodo morali kolesarji počakati še vsaj dve leti, saj bo treba prej izdelati vso potrebno gradbeno dokumentacijo, odkupiti zemljišča in izbrati izvajalca del. »Pri tem pa moramo biti realni. Govorimo o državnem proračunu za leto 2022, ko bi morali sredstva pridobiti in začeti z gradnjo,« je še povedal Tomaž Willenpart.

Po projektantskih ocenah bo država za rekonstrukcijo ceste v Fužinah porabila okoli 6,5 milijonov evrov, ki so že zagotovljena v letošnjem in še prihodnjih dveh letih. Koliko bodo dela zares stala, pa bo odvisno od ponudb izvajalcev in končnih pogajanj naročnikov z njimi. Dela na tem najbolj kritičnem odseku naj bi bila končana jeseni leta 2021.

Po projektantskih ocenah bo država za rekonstrukcijo ceste v Fužinah porabila okoli 6,5 milijonov evrov, ki so že zagotovljena v letošnjem in še prihodnjih dveh letih.

vuga-eta---11-3-020.jpg
navednice-rdece.jpg

Izvedba danes obljubljenih del je strokovno delo uslužbencev ministrstva in ne verjamem, da bi menjava vlade ali pa zaostrene razmere na področju javnega zdravja lahko ogrozile ali odmaknile izvajanje te prepotrebne obnove ceste.

Robert Vuga

direktor podjetja Eta Cerkno d.o.o.

Pred tedni sta občini Cerkno in Gorenja Vas – Poljane uskladili potek nove ceste od Želina proti Škofji Loki. Strokovnjaki so predstavili tri nove različice, ki so bistveno ugodnejše od vseh pred leti načrtovanih različic. Povsem nova cesta bi zavila v hrib v Laznicah in bi potekala po levem bregu Cerknice proti Kladju. Ta različica je vsaj za 50 milijonov evrov cenejša od prej načrtovanih tras, saj poteka po utrjenem zemljišču brez plazov in na območju s stabilno hribino. Na direkciji so sedaj v zadregi, saj ne vedo po katerih predpisih nadaljevati s pripravami na gradnjo, saj so se v minulih desetletjih že korenito spremenili gradbeni in okoljski zakoni v državi. Te dileme bodo po izjavi Tomaža Willenparta rešili še ta mesec in potem nadaljevali s postopki. Kdaj bodo zakopali prvo lopato, pa je težko napovedati, saj imajo na direkciji bogate izkušnje z umeščanjem novih cest v prostor in ti postopki lahko trajajo tudi do 15 let.

Z načrtovanjem povsem nove ceste proti Škofji Loki se strinja tudi direktor Ete Robert Vuga, a dodaja, da je potrebno obstoječo cesto takoj popraviti vsaj toliko, da bo po njej možen varen promet. »Izvedba danes obljubljenih del je strokovno delo uslužbencev ministrstva in ne verjamem, da bi menjava vlade ali pa zaostrene razmere na področju javnega zdravja lahko ogrozile ali odmaknile izvajanje te prepotrebne obnove ceste Cerkno – Škofja Loka,« je še dodal Robert Vuga, direktor podjetja Eta Cerkno.

Za Cerkljansko ugoden razplet večmesečnih pogovorov je po delovnem srečanju v Cerknem pozdravil tudi podžupan Domen Uršič, ki je na teh zaključnih pogovorih nadomestil obolelega župana Gašperja Uršiča. Podžupan je poudaril, da je v vsej zgodbi ta trenutek najpomembnejše dogovorjeno soglasje o poteku trase med sosednjima občinama. Nesoglasja v prejšnjih letih so šla na roko uradnikom v Ljubljani, ki so načrtovanje nove ceste preprosto odložili v predal s pojasnilom, da bodo z deli nadaljevali, ko se bodo občine na terenu dogovorile kje bo cesta potekala.