Gozdna detektivska misija osnovnošolcev

Objavljeno: torek, 8. 12. 2020 ob 9:31 | Avtorica besedila: Tina Uršič

Le kdo si ob gledanju bistroumnega Sherlocka Holmsa ni zaželel, da bi tudi sam postal detektiv? Gozdni detektivi smo se resnično podali na raziskovanje gozdnih skrivnosti, male sive celice pa smo preizkušali z reševanjem zagonetnih ugank.

V letošnjem šolskem letu na Osnovni šoli Spodnja Idrija izvajamo interesno dejavnost Gozdni detektivi. Vanjo so vključeni zainteresirani učenci 4. in 5. razredov. Cilji interesne dejavnosti so spoznavati gozd in druge naravne habitate na zanimiv način, spodbujati odgovoren odnos do narave, izvajati učenje v naravi in krepiti gibalni razvoj otrok.

Na dosedanjih srečanjih smo izvedli že kar nekaj aktivnosti. V toplih septembrskih dneh smo izpeljali vznemirljivo igro lova na zaklad, ki nas je popeljala čez drn in strn po Spodnji Idriji. Učenci so s pomočjo različnih namigov sledili poti, ki jih je pripeljala do zaklada na bregu Idrijce, kjer smo srečanje zaključili s sladkim piknikom in se osvežili z namakanjem v reki.

Na naslednjem srečanju smo obiskali bližnji gozd, v katerem smo spoznavali različna drevesa in plodove. Skozi igro so razvijali ravnotežje in sposobnost orientacije v prostoru. Učenci so z zavezanimi očmi, držeč se za vrv, hodili od drevesa od drevesa, pri čemer so se morali izogibati različnim naravnim oviram. S pomočjo številnih vaj smo preizkušali vsa naša čutila, saj smo ugotavljali, kaj vidimo, kaj čutimo, kaj vohamo, kaj tipamo, kaj slišimo in kaj okušamo.

Ko so se začeli deževni jesenski dnevi in so na plan pokukale številne gobe, smo na hodniku za učence celotne šole pripravili razstavo jesenskih gob, ki smo jo popestrili še z nekaterimi zanimivimi dejstvi o kraljestvu gliv.

V šolah se vedno bolj poudarja pomen sodobne tehnologije. Na enem od naših srečanj smo ponovno iskali zaklad, vendar tokrat s pomočjo aplikacije Actionbound, ki smo jo namestili na pametno tablico in se podali na pot. Namigi so bili skriti v QR kodah, ki smo jih prebrali s pomočjo tablice in uspešno prišli do cilja.

Naša srečanja so se na žalost prekinila zaradi podaljšanih počitnic in negotove zdravstvene situacije, vendar upamo, da bomo lahko izpeljali čim več pustolovščin, saj je zanimivih idej še veliko.