ČRNI DOGODKI

Deset let zapora za umor Petra Mohoriča

Objavljeno: petek, 5. 11. 2021 ob 8:03 | Spletno uredništvo

Sedem mesecev po nasilni smrti Petra Mohoriča v Spodnji Idriji je novogoriško sodišče sklenilo sodno obravnavo z razglasitvijo sodbe. Sodišče je osumljenega Štefana Mavrija spoznalo za krivega in ga obsodilo na desetletno zaporno kazen. Tožilstvo je bilo prepričano, da je šlo za umor, ki ga je 49-letnik storil na zahrbten način, in je zanj predlagalo 25 let zapora. A sodišče temu ni sledilo.

Obtoženčev odvetnik Bruno Krivec je sodišču predlagal, naj očitani naklepni umor prekvalificira v uboj, saj je za slednjega predvidena manjša kazen. Preiskovalci so na kraju dogodka našli sekiro, na kateri so bile biološke sledi Štefana Mavrija. Po navedbah tožilstva naj bi Štefan Mavri prav s to sekiro Petra Mohoriča večkrat udaril po glavi, ta pa je zaradi ran na glavi in krvavitve umrl v svojem stanovanju v Spodnji Idriji. To je na sodni obravnavi potrdil tudi izvedenec medicinske stroke Armin Alibegović. »Ne spomnim se, kaj se je dogajalo. Žal mi je, bila sva kolega, pomagala sva si, nisem ga hotel ubiti,« je v zaključni besedi na sodišču povedal obtoženi Štefan Mavri.

Sodnik Igor Majnik je v obrazložitvi kazni povedal, da je pri sodbi upošteval specifične okoliščine dogodka in obsojenčevo nekaznovanost, prav tako pa tudi ne bistveno zmanjšano prištevnost zaradi zaužitega alkohola. Kot olajševalno okoliščino je štel tudi obsojenčevo obžalovanje dejanja.

Oteževalne okoliščine pa so bile predvsem zloraba prijateljstva, kot tudi to, da je zapustil težko ranjenega prijatelja, ki ni umrl takoj po napadu. V času storitve dejanja sta bila oba prisotna opita, zato je Mavrijev zagovornik Bruno Krivec zahteval postavitev sodnega izvedenca psihiatrične stroke. Tožilka predlogu za postavitev sodnega izvedenca sicer ni nasprotovala, čeprav se ji to ni zdelo smiselno, saj je bil obtoženi prijet več dni po storjenem dejanju.

Sodni izvedenec medicinske stroke Armin Alibegović je med glavno obravnavo povedal, da je poškodovani po napadu najverjetneje dolgo ležal na postelji nezavesten, umrl pa je več kot 12 ur po napadu.

Do pravnomočnosti sodbe ostaja Štefan Mavri v priporu v Solkanu.

stefan-mavri-5-11-2021-3.jpg

foto: Nataša Bucik Ozebek / Dnevnik

navednice-modre_edited.png

Ne spomnim se, kaj se je dogajalo. Žal mi je, bila sva kolega, pomagala sva si, nisem ga hotel ubiti.