Dediščina razsvetljenstva za prihodnost

IDRIJA, 23. oktobra 2019 – Sinoči je v Galeriji Magazin v Idriji potekal osrednji dogodek na Idrijskem ob 200-letnici smrti barona Žige Zoisa. S priložnostno razstavo mineralov iz njegove zbirke in predstavitvijo nove knjige so se Idrijčani poklonili Žigi Zoisu, ki se je v zgodovino vpisal kot mecen v času razsvetljenstva.

casanova---23-10-019.jpg

Najlepše minerale iz njegove zbirke, ki je štela neverjetnih 500 primerkov najzanimivejših kamnin iz vsega sveta, je zbranim v galeriji predstavil Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja iz Ljubljane. V nadaljevanju večera pa sta založnik Damijan Bogataj in raziskovalka ter publicistka Marija Kacin predstavila novo knjigo z naslovom Žiga Zois, Casanova in Trst. V zajetni in vrhunsko oblikovani knjigi avtorica predstavlja izsledke preiskovanja arhivov v Benetkah, Trstu in Ljubljani, kjer hranijo številne dokumente o pomembnih ljudeh razsvetljenstva. Žiga Zois in Giacomo Casanova sta se spoznala v Trstu, kjer je slavni pustolovec in lomilec ženskih src preživljal zadnja leta svojega izgnanstva. Žiga Zois je bil v svojem času najbogatejši industrialec na Kranjskem s posebnim posluhom za šolstvo, kulturo in raziskovanja. Kot je poudarila Marija Kacin, je bil glasnik nove dobe, ki je temeljila na znanju in izobrazbi. To sporočilo razsvetljenstva je dobrih sto let pozneje našlo posnemovalce tudi v Idriji, kjer so rudarji iz svojih prihrankov zgradili mogočno poslopje Realke, v kateri se je ob odličnih profesorjih šolal cvet bodočih intelektualcev. Med temi je leta 1919 maturiral tudi Anton Kacin, oče avtorice knjige Marije Kacin, po katerem se v Idriji imenuje tudi Kacinova ulica.

Obeleževanje 200-letnice smrti Žige Zoisa bodo v Idriji sklenili danes dopoldne, ko bosta Miha Jeršek in Marija Kacin o Zoisovih mineralih in njegovih povezavah s Casanovo na kar treh dopoldanskih predavanjih spregovorila mladini.