GLASBA

Decembrski koncert godbenikov bo!

Objavljeno: četrtek, 2. 12. 2021 ob 14:08 - zadnja posodobitev: 6. 12. 2021 ob 16:45 | Spletno uredništvo

Godbeno društvo rudarjev Idrija je bilo kot številne organizacije v minulem letu in pol prisiljeno v nekaj počitka, ki pa po zaslugi številnih zagretih članov godbe ni trajal dolgo. Godbeniki so spremenili svoje načine delovanja – če se spomnimo, so prvomajsko budnico lani zaradi omejitev izvedli s pomočjo mobilne enote, ki je prebivalcem Idrije in Spodnje Idrije predvajala posnetke koračnic, podobno izvirno pa so se lani lotili tudi novoletnega koncerta. Izbor skladb so namreč predvajali kar s Smukovega griča nad Idrijo in po frekvencah Primorskega vala.

Omejevanje zbiranja ljudi je godbenike nekaj časa sililo v zmanjšanje števila udeležencev na vajah, ki so jih zasnovali tako, da so se dobivale skupinice desetih glasbenikov naenkrat, v boljših vremenskih razmerah pa so vaje priredili na prostem.

»Z letošnjim šolskim letom se je zdelo, da bodo vaje končno lahko potekale v običajnem številu in kljub občasnim izoliranim posameznikom nam je to tudi uspevalo. V skrbi za zdravje in varnost glasbenikov smo po tehtnem premisleku odpovedali tridnevne intenzivne vaje, na katere se novembra že tradicionalno odpravimo v Bovec in ki znatno prispevajo k pripravljenosti na decembrski koncert,« so sporočili iz idrijske godbe.

foto: Robert Zabukovec

godba-2-12-2021.jpg

V negotovih razmerah godbeniki z dirigentom Domnom Prezljem in predsednikom Jakobom Ježem na čelu do zadnjega niso vedeli, ali jim bo uspelo zagotoviti dovolj zasedbe in ali bo koncert ob ukrepih sploh mogoče izpeljati. Danes so godbeniki potrdili, da koncert bo! »Doživeli ga boste lahko v živo, v dvorani Gimnazije Jurija Vege Idrija, v nedeljo, 12. decembra, ob 20. uri,« sporočajo, ob tem pa opozarjajo, da bo število vstopnic tokrat močno omejeno – brezplačno vstopnico za koncert bo mogoče prevzeti v prostorih mestne dnevne sobe Pr' Golitu med 6. in 10. decembrom od 8. do 16. ure. Tiste, ki se koncerta ne bodo udeležili, pa vabijo, da si koncert 12. decembra ob 20. uri ogledajo prek Facebook profila in YouTube kanala godbenega društva oziroma mu prisluhnejo v neposrednem prenosu na Primorskem valu.

godba-2-12-2021-2.jpg