KULTURA

Davorin Lenko zmagal na natečaju

Objavljeno: četrtek, 16. 9. 2021 ob 11:50 - zadnja posodobitev: 16. 9. 2021 ob 12:33 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

Dobitnik Arsove lastovke, nagrade za najboljšo kratko zgodbo, jubilejnega 30. natečaja Radia Slovenija, je pisatelj Davorin Lenko. Žirijo je prepričala njegova zgodba Violina in žiletke.

Na letošnji razpis so pisatelji poslali 531 zgodb, strokovna žirija, ki so jo sestavljali Alojzija Zupan Sosič, Diana Pungeršič in Matej Venier, pa je za najboljšo izbrala zgodbo Violina in žiletke. Kot je zapisala žirija, zgodba osvetljuje običajen družinski prizor božične večerje na povsem inovativen način. »Na videz preproste povedi postopoma razkrivajo zapletene odnose v najmanjši družbeni celici, hkrati pa preslikavajo občutljive družbene odnose na splošno. Ob dramski napetosti, ki je zasnovana že v naslovu, se stopnjujejo dramski konflikti med družinskimi člani: suspenz se ustvarja tudi v razliki med željo in pričakovano vlogo.«

Zmagovalno zgodbo Violina in žiletke Davorina Lenka ter nekaj njegovih pesmi in odlomek iz kratke zgodbe so interpretirali dramski igralci Vesna Jevnikar, Jernej Kuntner, Blaž Šef, Matej Zemljič in Klara Kastelec.

Radijski natečaj za najboljšo kratko zgodbo je imel na začetku, leta 1992, še kategoriji krajših in daljših besedil, potem pa se je osredotočil na eno samo. Vanjo lahko sodita na eni strani bolj fabulativna zvrst kratkih kratkih zgodb, ki jo je utrdila ameriška književnost, in na drugi bolj refleksivna in lirična črtica, ki jo dobro pozna slovenska literarna zgodovina.

Zgodba je nastala v petnajstih, dvajsetih minutah, je v pogovoru za radio Slovenija med drugim razkril Lenko. »Kadar je trenutek in občutek pravi, se vse lahko zgodi zelo hitro.« V zgodbi, ki ni dialoška, tudi ni telesnosti in seksualnosti, ki ju kritiki redno izpostavljajo kot rdečo nit Lenkovega pisanja. Pravi namreč, da je določene teme in motive v svojem pisanju izčrpal ter da poskuša tipati za drugimi pisateljskimi prijemi.

V ožji izbor za Arsovo lastovko so se letos uvrstile še zgodbe Boginje in hieroglifi Mihe Zupana, Na prehodu za pešce Roka Groharja, Tujka Sabine Halilović, Potonika Brigite Mencigar ter zgodbe Plavaj, Matija, plavaj Strniša Detela in Feo in Pekel tu, zdaj Franja Frančiča. Na sporedu bodo v oddaji Literarni nokturno od 20. do 26. septembra na prvem in tretjem programu Radia Slovenija.

Lani je bila za najboljšo izbrana pretresljiva zgodba Jurija Černiča Vlak ob 6.15, polna topline in moči medčloveških odnosov.