Darko Peljhan z dirkalnikom odpeljal baklo

Objavljeno: torek, 4. 5. 2021 ob 13:30 | Damijan Bogataj

Danes nekaj po 12. uri je pot po idrijski občini pričela Slovenska olimpijska bakla, ki bo v dneh do začetka Olimpijskih iger 2021 na Japonskem obšla vse občine v državi.

Od parkirišča pri Divjem jezeru do dvorišča na gradu Gewerkeneg so nosilca bakle, Valterja Bončo in Tanjo Žakelj, oba pred desetletji tudi sama udeleženca olimpijskih iger, pospremili mladi tekači z gimnazije in osnovne šole. V zadnjem delu poti od Mestnega trga do gradu pa je zastavo nosil Vladimir Kržišnik kot predstavnik paraolimpijcev.

V nagovoru zbranim na dvorišču gradu je župan Tomaž Vencelj posebej poudaril simbolno povezanost nekdanjih rudarskih mest, kjer znajo ceniti trdo in naporno delo in brez katerih ni odličnih rezultatov. »Po predaji bakle predstavnikom sosednje občine bo v plamenu žarela iskra, ki v Idriji že več kot pol tisočletja daje moč ljudem za življenje, kulturno in športno udejstvovanje in to ob posebnih priložnostih še posebej zažari.«

Z osrednjega prizorišča na dvorišču gradu Gewerkenegg je baklo na sovoznikovem sedežu odpeljal vrhunski reli voznik Darko Peljhan, ki prav letos obeležuje 30-letnico izjemno uspešnega dirkanja v domovini in tujini. Olimpijska bakla bo svojo pot popoldne iz Idrije nadaljevala proti Vipavi, od tam pa v Komen.