|

Dareta Kauriča niti virus ne ustavi

Objavljeno: 10. 7. 2020 ob 7:23 - posodobljeno: 10. 7. 2020 ob 7:42 | Spletno uredništvo

Dare Kaurič iz Idrije sodi med najplodnejše avtorje slovenske zabavne glasbe. Najpogosteje ga srečamo kot avtorja in člana skupne Kingston, v zadnjih mesecih pa ima zaradi epidemije več časa za ustvarjanje doma.

dare-kauric-10-7-2020.jpg

Lokomotiva vleče me proti obali,
mimo rek in pašnikov.
Slepi potnik iz zadnjega vagona,
končno vračam se domov.  
Smo le male pikice v tem vesolju,
izgubljeni v realnosti.
Spoznanje, da vse je iluzija,
surovo vrača me domov ...

Dare Kaurič se z glasbo ukvarja že vsaj 50 let. V dijaških letih je igral v glasbenih zasedbah Tank in Amen. Leta 1980 je s prijatelji Bojanom Lapanjo, Iztokom Turkom in Dušanom Moravcem sestavil legendarne KuZle, ki so se vpisale v zgodovino slovenske glasbe kot ena izmed osrednjih skupin druge generacije slovenskega punka in novega vala zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja. Širši javnosti je najbolj poznana Kauričeva pesem Vahid, Vahid, sploh prva slovenska skladba, ki je obravnavala problematiko priseljencev iz drugih jugoslovanskih republik.

Po KuZlah in odsluženi vojaški obveznosti leta 1984 je Dare v iskanju novih glasbenih izzivov sestavil zasedbo Radio Panoi in z njo leta 1984 nastopil na Novem Roku. Na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja se je kot baskitarist pridružil idrijski skupini Continental. Njen član je bil tudi Reno Čibej, s katerim sta v preteklih letih že sodelovala. Z Daretovim prihodom je skupina začela ustvarjati avtorsko glasbo, predvsem pop, reggae, latino, in se leta 1994 preimenovala v Kingstone, ki danes veljajo za koncertno eno najbolj aktivnih in uspešnih glasbenih skupin v Sloveniji. Dare Kaurič v njej igra bas, poje ter je avtor večine glasbe in besedil.
Na festivalu Melodije morja in sonca so prvič zmagali leta 1996 s skladbo Ko bo padal dež, drugič leta 1998 s Cela ulica nori ter leta 2002 s skladbo Hotel modro nebo. So dobitniki treh zlatih petelinov, glasbenih nagrad za najboljšo skupino, album in pesem leta 1999, za glasbene dosežke v pop glasbi. Dare Kaurič občasno piše skladbe tudi za nekatere druge izvajalce, za skupino Zablujena generacija je ustvaril njihove največje uspešnice.

navednice-modre_edited.png

Zadnji komad, Mama prihajam domov, je zgodba o nekom, ki je šel v tujino na delo in ga dolgo časa ni bilo domov. Vsakdo idealizira svojo domovino, tale izseljenec se sprašuje kaj se doma dogaja. Jaz sem v tej zgodbi v vlogi starega človečka, ki odide in se vrača domov. Mama v tem primeru predstavlja domovino.

DARE KAURIČ

Leta 2011 je izdal prvo samostojno ploščo z naslovom Partigiano Di Amor, leta 2014 pa je skupaj s FaušDur bandom nastopil na Melodijah morja in sonca in dosegel četrto mesto. Na istem festivalu je samostojno z lastnimi skladbami nastopil leta 2011, 2016 in leta 2019, ko je sodeloval tudi na Slovenski popevki.
Pred dvema letoma je pri idrijski Založbi Bogataj izšla njegova knjiga pesmi z naslovom Z besedami in prsti. Kako sodeluje s skupino Atomik harmonik in kaj obleče, ko snema skupaj z Natalijo Verboten, pa si poglejte v posnetku pogovora iz studia Idrijskih novic.