Danilo Jereb zmagal v Logatcu

Objavljeno: 4. 5. 2020 ob 8:28 - Avtor: Damijan Bogataj

Najvišjo nagrado »Zlata muza Ex-tempora Logatec 2020« je prejel Danilo Jereb iz Idrije za sliko z naslovom Prebujanje.

V soboto, 2. maja, se je v organizaciji Društva likovnikov Logatec zaključil tradicionalni, tokrat že 16. likovni Ex-tempore Logatec 2020, ki se je pričel v soboto, 25. aprila, in zaključil v soboto, 2. maja. Zaradi zaščitnih ukrepov pred koronavirusom je letos potekal v malo drugačni obliki, saj udeležencem ni bilo potrebno prinesti likovnih del na zaključno razstavo, ampak so preko e-pošte posredovali le dve fotografiji in sicer fotografijo prve faze slikanja in fotografijo zaključenega likovnega dela. Tako je v tem terminu doma ustvarjalo čez 50 likovnih ustvarjalcev širom Slovenije in celo iz zamejstva.
Predsednica ocenjevalne žirije Anamarija Stibilj Šajn je zapisala, da je Ex-tempore prebudil likovno mrtvilo in spodbudil avtorje k ustvarjanju ter žlahtnemu osmišljanju časa. »Odziv je bil izjemen. Kar 54 likovnih del je po elektronski pošti prispelo na natečaj. V prvi vrsti nas je prijetno presenetila količina, a tudi kvaliteta.« Žirijo so sestavljali Milena Usenik, slikarka specialistka, Karmen Bajec, magistra umetnosti, ter Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka. Sodelujoči avtorji so bili tako ljubiteljski ustvarjalci kot šolani likovniki. »Želja po sodelovanju je podrla vse bariere nastale situacije, občinske in tudi državne meje, saj je bilo nekaj avtorjev celo iz tujine. V tem posebnem času so ustvarjalci poglobili svoja razmišljanja in se z vso predanostjo posvetili samemu ustvarjalnemu procesu ter vanj vložili veliko truda. Nabor motivov na temo Pomlad je na široko odprl videnja, doživljanja, čutenja in razmišljanja, iskanja odgovorov v sebi, v prebujajoči se naravi, v ljudeh in širšem družbenem dogajanju,« je še dodala Anamarija Stibilj Šajn. 

danilo-jereb---4-5-020.jpg
navednice-rdece.jpg

Motiv je resničnost, ki jo prinašajo trije golobi, in je hkrati skrbno izbran, premišljen, simbolno večplasten prizor. Avtor ga prebuja kot skladen preplet vseh likovnih elementov ter ga nadgrajuje z različno in večplastno simboliko. Golobi, ki so nosilci figuralne kompozicije, so v različnih vlogah in držah ter celo premorejo karakterno opredeljenost.

danilo-jereb-1--4-5-020.jpg

Najvišjo nagrado »Zlata muza Ex-tempora Logatec 2020« je prejel Danilo Jereb iz Idrije za sliko z naslovom Prebujanje.

Likovne tehnike, načini in pristopi so bili zelo različni. Nekaj je bilo tudi nadvse zanimivih medijskih prepletanj. 
Ob prvi nagradi, ki jo je za delo Prebujenje prejel Danilo Jereb iz Idrije, so podelili še vrsto priznanj za kakovost. Prejeli so jih: Helena Angelska, Erna Kopše, Jože Kotar, Albert Messner, Luka Miklavžič, Boštjan Močnik, Anja Rakovec, Zoran Rožič, Oskar Sovinc in Benjamin Žnidaršič
O zmagovalni sliki Danila Jereba je komisija zapisala: »Motiv je resničnost, ki jo prinašajo trije golobi, in je hkrati skrbno izbran, premišljen, simbolno večplasten prizor. Avtor ga prebuja kot skladen preplet vseh likovnih elementov ter ga nadgrajuje z različno in večplastno simboliko. Golobi, ki so nosilci figuralne kompozicije, so v različnih vlogah in držah ter celo premorejo karakterno opredeljenost. Z njimi slikar dokazuje, da obvlada klasično figuralno podobotvorje. S takšnega interpretativnega področja pa se dviguje v sfere modernistične odprtosti. V prizor vnaša novo, drugačno, slikarsko nekonvencionalno. Z vsem tem sledi svojemu idejnemu svetu, svojemu konceptu, hkrati pa podpira in krepi osnovni vsebinski cilj. Strukture, kolažni princip, številke in črke ter linije, ki eksaktno potujejo po slikovnem polju, vse govori o življenju, o njegovih poteh, o njegovi pestrosti, bistvu. Likovni izraz je tisti, ki s pravo mero in hkrati v polnosti reflektira slikarjevo razmišljanje. Slika učinkuje kot oltarna kompozicija, ki predstavlja percepcijo časa in prostora. V svoji likovni pestrosti in vsebinski večplastnosti ostaja tudi za gledalca na široko odprt slikovni organizem, ki prebuja pogled in aktivira misli.«