Danes se začenja cepljenje

Objavljeno: sreda, 13. 1. 2021 ob 8:23 | Damijan Bogataj

Zdravstveni dom Idrija je v minulih dneh izvajal testiranje občanov na koronavirus v pritličju Magazina v Idriji. V prihodnjih dneh bodo ta program izvajali tudi v Cerknem.

Kot so iz Zdravstvenega doma Idrija zapisali v sporočilu za javnost, bodo množično testiranje v Cerknem izvajali v prostorih nekdanjega dijaškega doma vsak četrtek med 12. in 16. uro. Ob tem pa bodo ohranili tudi testiranje v Idriji, ki bo po novem potekalo ob ponedeljkih, sredah in petkih.

Do torka, 12. januarja, se je v Idriji testiralo 331 občanov, pozitivnih je bilo 20 občanov, kar predstavlja 6 odstotkov vseh, ki so se testirali. V zdravstvenem domu imajo na razpolago dovolj testov, saj so jih ob začetku projekta prejeli 1.150 kosov.

Ob tem pa v sporočilu za javnost opozarjajo, da je posebej pomembno, da se za testiranje odločijo le občani, ko ne kažejo nobenih bolezenskih znakov. V primeru slabega počutja ali očitnih bolezenskih znakov ali morebitnega suma na okužbo s koronavirusom naj ti naprej pokličejo v ambulanto izbranega osebnega zdravnika, v primeru nujnih stanj pa naj pokličejo ambulanto nujne medicinske pomoči. Še vedno velja, da se za vse, ki se bodo ob ponedeljkih, sredah in petkih v Idriji ali ob četrtkih v Cerknem odločili za presejalno testiranje za testiranje, ni potrebno naročiti, s seboj pa naj prinesejo zdravstveno izkaznico in osebni dokument. »Vsi testirani bodo o izidu testiranja obveščeni z SMS sporočilom na telefonsko številko, ki jo zdravstvenemu osebju posredujejo ob izvedbi testiranja,« so še zapisali v sporočilu za javnost.

covid-test-7-1-2021-5.jpg

V Zdravstvenem domu Idrija so v prejšnjem tednu pričeli tudi s sprejemanjem naročil na cepljenje proti Covidu-19. Odprli so enotno telefonsko številko 05 37 34 222, na kateri se lahko ne glede na izbranega osebnega zdravnika, vsi zainteresirani naročijo na cepljenje. To velja za vse, ki imajo izbranega zdravnika v ambulantah ZD Idrija ali ZP Cerkno. Telefonska številka deluje vsak delovni dan med 8. in 13. uro. Za prijave in informacije lahko občani pišejo tudi na elektronski naslov cepljenje@zd-idrija.si.

V Zdravstvenem domu Idrija so v minulih dneh prejeli tudi prvih 85 odmerkov cepiva. Tega bodo v sorazmernem delu, glede na obseg opredeljenih pacientov, razdelili med splošne ambulante. V sredo, 13. januarja, bodo v Zdravstvenem domu Idrija cepili prvih 85 ljudi proti Covidu-19.