Danes praznujejo rudarji

Objavljeno: 3. 7. 2020 ob 14:51 | Spletno uredništvo

Rudarski oziroma knapovski praznik so uvedli v nekdanji Jugoslaviji, ko je rudarstvo predstavljalo pomembno gospodarsko panogo. Tako so tudi v Idriji ob 3. juliju potekala knapovska srečanja v Mejci. 

rudarji-3-7-2020.JPG

Ker je praznik sovpadal z začetkom šolskih počitnic, na srečanju ni manjkalo otrok, ki so komaj dočakali malico, kruh in pol klobase. Zraven je spadal še liter vina, ki so ga možje v julijski vročini brez problema popili. Naslednji dan, 4. julija, je bil praznik borcev, zato se je praznovanje temu primerno raztegnilo.
V Idriji je po drugi svetovni vojni nekaj let delovala rudarsko-industrijska šola. Fantje so se po šolanju zaposlili v idrijskem rudniku živega srebra, drugi so nadaljevali izobraževanje na višji stopnji, tretje je odneslo v druge rudarske kraje oziroma v čisto druge poklice. V šoli, ki je delovala od 1948 do 1954 leta, se je izobraževalo 86 bodočih rudarjev.

V Idriji je po drugi svetovni vojni, od leta 1948 do leta 1954, delovala rudarsko-industrijska šola. V programu šole se je izobraževalo 86 bodočih rudarjev.