AKTUALNO

Danes praznuje občina Idrija

Objavljeno: torek, 22. 6. 2021 ob 13:15 | Spletno uredništvo

Na današnji dan, ko goduje sveti Ahacij, se v Idriji spominjamo velikega odkritja bogatih najdišč cinabaritne rude leta 1508 na območju pod današnjim trgom svetega Ahacija.

idrija-22-6-2021-2.jpg

To odkritje je omogočilo razvoj in razcvet rudnika in mesta. Občina Idrija je občinski praznik 22. junija začela spet praznovati po zamenjavi družbene ureditve. V času socializma smo občinski praznik, v spomin na ustanovitev Vojkove brigade, praznovali 1. oktobra.

Po tradiciji ob prazniku na slovesnem zasedanju občinskega sveta podelijo občinske nagrade in priznanja. Letos bo ta svečanost potekala pozno popoldne ob 18. uri na platoju ob cerkvi svetega Antona. Na svečanosti bo župan Tomaž Vencelj podelil občinske nagrade, ki jih bodo prejeli Občinski štab Civilne zaščite, Žiga Frelih, Jože Čar in Radio Primorski val, Ivici Kavčič pa bodo izročili listino, s katero ji bodo podelili naziv častne občanke občine Idrija.

Slovesnemu zasedanju občinskega sveta bo sledil koncert klasične glasbe. Harmonikar Marko Hatlak bo v cerkvi svetega Antona izvajal program z deli baročnih mojstrov. Danes popoldne ob 15. uri pa bo maša v rudniški podzemni kapeli Antonijevega rova.

idrija-22-6-2021-flyuptothesky-2.jpg

Letos bo svečanost ob občinskem prazniku potekala na platoju ob cerkvi svetega Antona.

| foto: FlyUpToTheSky

V junijski izdaji časopisa Idrijske novice je ob občinskem prazniku objavljen pogovor z županom Tomažem Vencljem. Pogovor lahko preberete s klikom na spodnjo ikono.

Tomaž Vencelj, župan Občine Idrija, ob 22. juniju, prazniku občine