AKTUALNO

Danes praznuje Občina Cerkno

Objavljeno: petek, 1. 10. 2021 ob 10:41 | Spletno uredništvo

Občina Cerkno danes praznuje svoj občinski praznik v spomin na dr. Franca Močnika ter na ustanovitev Vojkove brigade 26. septembra 1943 v Cerknem.

cerkno-1-10-2020-2.jpg

Za danes zvečer ob 18. uri so v cerkljanski glasbeni šoli sklicali slavnostno sejo občinskega sveta. Zbrane v glasbeni šoli bo najprej v slavnostnem nagovoru pozdravil župan Občine Cerkno Gašper Uršič, nato pa bo sledil kulturni program. »V letošnjem letu po sklepu občinskega sveta ne podeljujemo Bevkovih nagrad in priznanj. Na mestu pa je zahvala vsem, ki pomagate pospeševati razvojni ciklus Cerkljanske. Zato se vsem še enkrat zahvaljujem za vaš prispevek in se nadejam še boljšega skupnega sodelovanja v prihodnosti. Čestitke ob prazniku!« je pred slavnostno sejo zapisal župan Gašper Uršič. V sklopu slavnostne seje pa bodo danes zvečer v Cerknem predstavili še digitalizacijo Arheološkega najdišča Divje Babe v Šebreljah, kjer so odkrili neandertalčevo piščal.

divje-babe-1-10-2021.jpg

Občina Cerkno se na današnji dan spominja slovitega matematika dr. Franca Močnika (1814-1892), ki je v svojem času veljal za vodilnega matematičnega pedagoga srednjeevropskega prostora. Bil je avtor številnih priročnikov, učbenikov in metodičnih knjig, s katerimi je postavil temelje sodobnemu poučevanju matematike. Kot šolski nadzornik za Kranjsko si je prizadeval tudi za uvedbo slovenskega jezika v osnovnih šolah. V Cerknem pa je bila na podlagi enot Idrijskega odreda 26. septembra 1943 na dvorišču kasnejše tovarne Eta ustanovljena 16. slovenska narodnoosvobodilna brigada Janko Premrl – Vojko, poimenovana tudi Vojkova brigada.

franc-mocnik-1-10-019.jpg