Danes je svetovni dan čebel

Objavljeno: četrtek, 20. 5. 2021 ob 9:45 | Spletno uredništvo

Današnji 20. maj je svetovni dan čebel. Namenjen je krepitvi zavedanja o pomenu, ki ga imajo čebele in vsi drugi opraševalci za kmetijstvo in biotsko pestrost.

cebele-20-5-2021-2.jpg

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo ob letošnjem svetovnem dnevu čebel poziva vse k aktivnostim s sloganom Angažirajte se: graditev novih temeljev za čebele. V popoldanskem spletnem dogodku, ki ga organizira, bo sodeloval tudi kmetijski minister Jože Podgoršek.

Zaradi sprememb v okolju je življenje opraševalcev vedno težje, letos pa jim je zaradi neugodnega vremena in pomanjkanja hrane še posebej težko, opozarja stroka.

Ob svetovnem dnevu čebel bo tudi pri nas nekaj dogodkov. Med drugim bo kmetijsko ministrstvo predstavilo nagrajene zasnove in izdelano nagrado zlata čebela avtorja Urha Wiegeleja.

anton-jansa-19-5-2020.jpg

Pionir čebelarstva Anton Janša

cebele-20-5-2021-3.jpg

Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije je Republika Slovenija leta 2015 v okviru OZN začela s postopki za razglasitev svetovnega dneva čebel in predlagala resolucijo, ki izpostavlja pomen čebel in drugih opraševalcev. Pobuda je bila sprejeta leta 2017, 20. maj pa razglašen za Svetovni dan čebel.

Slovenija je predlagala, da se svetovni dan čebel zaznamuje v maju. Takrat so čebele na severni polobli najdejavnejše in se začnejo razmnoževati, na južni polobli pa je tedaj jesen, čas spravila čebeljega pridelka – medu. 20. maja pa je bil rojen tudi pionir čebelarstva in eden največjih strokovnjakov za to področje v tistem času Anton Janša (1734-1773). Velja za prvega učitelja sodobnega čebelarstva na svetu, Marija Terezija pa ga je imenovala za stalnega učitelja na novi šoli za čebelarstvo na Dunaju.

Slovenija se po številu čebelarjev na prebivalca uvršča v sam svetovni vrh. Vsak 200. prebivalec je čebelar, za več deset tisoč Slovencev pa je čebelarstvo način življenja z dolgo tradicijo, čebela, še posebej avtohtona kranjska sivka, pa je del slovenske narodne identitete.