AKTUALNO

Danes je praznik vse Primorske

Objavljeno: sreda, 15. 9. 2021 ob 7:43 - zadnja posodobitev: 15. 9. 2021 ob 8:54 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

Na današnji 15. september v Sloveniji obeležujemo praznik vrnitve Primorske k matični domovini. S tem se spominjamo uveljavitve pariške mirovne pogodbe na ta dan pred 74 leti, s katero se je večina Primorcev vrnila matičnemu narodu. Osrednja proslava ob letošnjem prazniku je bila minulo soboto v Idriji.

primorska-15-9-2021-4.jpg

Proslava je potekala pod sloganom Tujega nočemo, svojega ne damo. Dogodka se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki pa ob tej priložnosti ni nagovoril zbrane publike. Ob robu proslave je za STA povedal, da moramo nekako živeti skupaj v sožitju, razumeti drug drugega in bolečino in to, kar nam je v srcu.

Državni svetnik in predsednik lokalnega odbora borčevske organizacije Bojan Režun je na proslavi v Idriji poudaril, da se je boj za našo Primorsko, ki je nikoli nismo in je ne bomo dali, začel že takoj po italijanski zasedbi po prvi svetovni vojni. »Primorski ljudje so se pogumno uprli brezobzirnemu uničevanju naše kulture in narodne biti. Nastala je organizacija TIGR, ki se je borila proti fašističnemu nasilju, za svobodo in združitev z matičnim narodom ter tudi za socialno pravičnost.«

proslava-9-9-2021_edited.png

Cerkljanska | foto: Flyuptothesky

Ob današnjem prazniku bo v predsedniški palači dan odprtih vrat, pred palačo pa bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske

Spomnil je tudi na pomembne dogodke v času druge svetovne vojne. »Že takoj poleti 1941 so nastale prve partizanske čete in bataljoni, leta 1943 pa tudi znameniti 9. korpus, ki ima največje zasluge za osvoboditev Primorske s Trstom in Gorico. Za borce in borke ni bila nobena žrtev prevelika, zato je v teh krajih tudi toliko grobov, ki so zadnja počivališča mladih Primorcev in Primork. Njihov boj je bil srčen in iskren. Zato je rdeča zvezda, ki so jo nosili, za nas simbol ljubezni do domovine in krvi, ki so jo zanjo prelili. Njihova žrtev nam mora biti v opomin, da take morije ne dovolimo nikoli več.«

Slovenski partizani so ob koncu druge svetovne vojne, skupaj z jugoslovanskimi, sami osvobodili Primorsko. »Ponosni moramo biti, da so se borili proti največjemu zlu v zgodovini človeštva. Pozablja se, da so se partizani za svoboden in boljši svet borili skupaj z drugimi narodi sveta, ki so bili pahnjeni v drugo svetovno vojno. Slovenska partizanska vojska, kot del jugoslovanskih partizanov pod vodstvom maršala Tita, je bila edina mednarodno priznana vojska v tem zavezništvu. Danes smo zato dolžni spoštovati in ohranjati spomin na narodnoosvobodilni boj, ki nas je osvobodil fašizma in nacizma, utrdil Slovence kot narod in združil Primorsko s samostojno Slovenijo.« Bojan Režun je na proslavi še poudaril, da nam nič ni bilo podarjeno ali vrnjeno ampak je bilo vse priborjeno v krvavem boju. »Primorski ljudje so vajeni življenja, polnega izzivov. Vselej so se znali upreti, združiti moči in kljubovati, ko je bilo to potrebno. Zato trdno verjamem v Primorsko in njeno uspešno prihodnost. Srečno, Primorska!« je v govoru na Mestnem trgu v Idriji še povedal državni svetnik Bojan Režun.

bojan-rezun-15-9-2021.jpg
navednice-modre_edited.png

Primorski ljudje so vajeni življenja, polnega izzivov. Vselej so se znali upreti, združiti moči in kljubovati, ko je bilo to potrebno. Zato trdno verjamem v Primorsko in njeno uspešno prihodnost. Srečno, Primorska!

BOJAN REŽUN

državni svetnik

Praznik vrnitve Primorske k matični domovini je državni praznik od leta 2005, vendar ni dela prost dan. Prireditev ob prazniku izmenično pripravljajo posamezne primorske občine, državna proslava pa je organizirana le vsakih pet let.

proslava-13-9-2021-8.jpg