STUDIO

Danes je mednarodni dan gora

Objavljeno: sobota, 11. 12. 2021 ob 18:00 | Spletno uredništvo

Ob 11. decembru, mednarodnem dnevu gora, se v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija že šesto leto zapored z različnimi dogodki vključujejo v mednarodni festival Brati gore, ki ob podpori Alpske konvencije spodbuja praznovanje kulture raznolikosti in hkrati podobnosti v Alpah ter povezuje gore in kulturo.

vladimir-habjan-10-12-2021-6.JPG

V sodelovanju s Planinskim društvom Idrija so v preteklih letih decembra v idrijski knjižnici organizirali predstavitve gorniških knjig, planinske pravljične ure, postavili tematsko razstavo, prikazali film, ... Letošnje epidemiološke razmere so jim onemogočile sreč(ev)anja v živo, zato so v studiu Idrijskih novic pripravili pogovor z alpinistom, gorskim reševalcem, izkušenim gornikom, glavnim urednikom Planinske založbe pri Planinski zvezi Slovenije, urednikom Planinskega vestnika, publicistom in fotografom Vladimirjem Habjanom. S soprogo Ireno Mušič Habjan že več kot 20 let skupaj hodita po slovenskih in tujih gorah, svoja doživetja, opažanja in razmišljanja pa sta zabeležila v številnih knjigah in člankih. Na knjižničnih policah so tako Zimski vzponi v slovenskih gorah, Manj znane poti slovenskih gora, Brezpotja, Alpe brez meja, Naravne znamenitosti Slovenije ter zbirki Čez rob in Živeti z gorami.

VIDEO POSNETEK

vladimir-habjan-10-12-2021-5.jpg
vladimir-habjan-10-12-2021-7.JPG

Najnovejšo knjigo Vladimirja Habjana Tipanje v neznanem so letos brali tudi v projektu Primorci beremo, več o njej ter o drugih zanimivih pogledih na (sodobno) gorništvo pa lahko izveste iz pogovora z avtorjem. Z njim se je pogovarjala Milanka Trušnovec.

AUDIO POSNETEK

Vladimir Habjanavtor številnih gorniških knjig
00:00 / 15:57