Kar polovica vseh duševnih motenj, ki se pojavijo kadarkoli v življenju, se začne že do 14. leta starosti, a jih žal v začetku pogosto spregledamo. Zato je skrb za duševno zdravje pomembna ves čas in tekom celotnega življenja, še posebej pri otrocih in mladostnikih. »V zadnjih letih se vse bolj poudarja krepitev duševnega zdravja, kar razumemo kot pozitiven in realen odnos do sebe in drugih, samospoštovanje, dobre medosebne odnose, sposobnost uspešnega soočanja z vsakodnevnimi težavami in doprinos posameznika k skupnemu dobremu,« so zapisali v sporočilu za javnost na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

meditacija-10-10-019.jpg

IDRIJA, 10. oktobra 2019 – Današnji 10. oktober po vsem svetu obeležujemo kot dan duševnega zdravja. Letos je posvečen ozaveščanju o duševnem zdravju in poudarjanju pomena sodelovanja in povezovanja vseh za preprečevanje, prepoznavanje, zdravljenje in okrevanje ob pojavu duševnih težav.

Danes je dan duševnega zdravja

Do konca leta bo v okviru zdravstvenih domov vzpostavljenih predvidoma deset Centrov za duševno zdravje. V pričakovanju vzpostavitve Centrov za duševno zdravje je potrebno opozoriti tudi na podporo posameznikom s težavami v duševnem zdravju, ki je dostopna že zdaj v vseh zdravstvenih domovih po Sloveniji. Gre za psihoedukativne delavnice Spoprijemanje s stresom, Podpora pri spoprijemanju z depresijo in Podpora pri spoprijemanju s tesnobo. Na delavnici se udeleženci seznanijo z značilnostmi svojih težav in načini zdravljenja oziroma spoprijemanja z njimi ter spoznajo, kaj lahko sami naredijo za izboljšanje svojega počutja. Ljudem v duševni stiski je na voljo tudi brezplačno strokovno svetovanje v mreži psiholoških svetovalnic Posvet in ta deluje tudi v Idriji.