ČAS IN LJUDJE

Dan poklicev letos na prostem

Objavljeno: četrtek, 25. 11. 2021 ob 8:39 | Avtorica besedila: Helena Ločniškar, fotografije: Marko Čuk

Dan poklicev je priložnost za okrog 150 devetošolcev iz osnovnih šol iz Idrije, Spodnje Idrije, Črnega Vrha in Cerknega, da stopijo korak bližje sliki svoje želene prihodnosti, saj se na njem srečajo z učitelji in dijaki različnih srednješolskih programov. Dogodek organiziramo v Mladinskem centru Idrija, zdaj že tradicionalno na prvi oktobrski petek. Letos smo ga po letu premora uspeli organizirati v živo, izvedli smo ga na prostem pred Mladinskim centrom Idrija.

Na povabilo k sodelovanju so se odzvali predstavniki šestnajstih srednjih šol, lokalnih podjetij in drugih organizacij, ki so s svojimi predstavitvami zares raznolikih programov olajšali odločitve devetošolcem iz okoliških srednjih šol. Pripravili so najrazličnejše stojnice: gradiva z opisi programov, pogovore z dijaki, praktične preizkuse, rekvizite, izdelke, ki so jih lahko udeleženci odnesli domov, videe in druge virtualne preizkuse, pa tudi za prigrizke so poskrbeli.

mci-25-11-2021-2.jpg
mci-25-11-2021.jpg

Udeleženci so poročali, da so v povprečju prejeli veliko koristnih informacij glede poklicne poti, zelo pa so se med seboj razlikovali njihovi odgovori glede tega, kako je dogodek vplival na njihovo odločitev za nadaljevanje šolanja – pri nekaterih je imel velik ali zelo velik vpliv, pri drugih pa sploh ne.

Tudi predstavitelji so bili večinoma zadovoljni s prilagojeno izvedbo v epidemičnih razmerah, posebej pa nam je ostal v spominu odziv enega izmed njih: »Večina učencev je programe izobraževanja na naši šoli šele spoznavala, nekateri (manjšina) pa so že zastavljali konkretna vprašanja v povezavi z določenim programom. Odzivi so bili zelo pozitivni, učenci pa zainteresirani, motivirani in prijetni. Brez izjeme.«

V Mladinskem centru Idrija upamo in vsem devetošolcem želimo, da bodo dobro izbrali in imeli priložnost s svojimi talenti prispevati svoj del k dobrobiti naše skupnosti.

mci-25-11-2021-3.jpg