Daljši urnik na dan izplačila pokojnin

Objavljeno: 22. 10. 2020 ob 10:57 | Damijan Bogataj

Ker se konec meseca bliža izplačilo pokojnin, koronavirus pa najbolj ogroža zdravje in življenje starejših, se spomnimo ukrepov, ki lahko ohranijo življenja naših bližnjih, najranljivejših. V banki NLB so se odločili, da bodo vrata NLB poslovalnic 30. oktobra, na dan izplačila pokojnin, odprli prej kot običajno.

Na ta dan bodo vse poslovalnice v Sloveniji odprte od 7:30 do 15. ure in to velja tudi za poslovalnico v Idriji. Ob tem pa starejšim in upokojencem, ki jih koronavirus še posebej ogroža, svetujejo, naj ostanejo doma, za pomoč pri bančnih opravkih pa prosijo svojce. Najbolj preprosto je, če starejši za poslovanje z banko na svojih bančnih računih pooblastijo svoje otroke ali vnuke. Če želijo nekaj gotovine vseeno imeti pri sebi, jo lahko pooblaščenci zanje dvignejo na bankomatu. 24 ur na dan, vse dni v letu, pa so jim kolegi v NLB Kontaktnem centru za pomoč, nasvet ali odgovor na voljo na tel. št. 01 477 20 00.

V sporočilu za javnost so na banki še zapisali, da »smo enkrat že prebrodili krizo, zato ker smo se držali ukrepov, ki so učinkovali. Na njih se spomnimo tudi tokrat in še enkrat s skupnimi močmi to neobičajno stanje čim prej povrnimo v običajno«.

V banki NLB so se odločili, da bodo vrata NLB poslovalnic 30. oktobra, na dan izplačila pokojnin, odprli prej kot običajno. Na ta dan bodo vse poslovalnice v Sloveniji odprte od 7:30 do 15. ure in to velja tudi za poslovalnico v Idriji.

Sicer pa v banki svetujejo, naj se upokojenci po nepotrebnem ne izpostavljajo zdravstvenim tveganjem in naj se tudi za pot v bančno poslovalnico odločijo po tehtnem premisleku. Njihove sorodnike naprošajo, naj svoje starše ali stare starše pomirijo, da je denar, čeprav ga nimajo pri sebi, na njihovem bančnem računu povsem na varnem, o čemer se lahko preko elektronske banke takoj prepričajo. Stanje, prilive in odlive z bančnega računa, bodo upokojenci takoj preverili tudi na bančnem izpisku, ki ga dobijo na začetku vsakega meseca.

Tudi ob izplačilu pokojnin bo veljajo, da je vstop v poslovalnico dovoljen samo z zaščitno masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela. Teh zaščitnih elementov med opravljanjem bančne storitve občani ne smejo odstraniti, razen toliko, kot je nujno potrebno za identifikacijo. Še vedno bo veljal posamičen vstop v poslovalnico, kar pomeni, da je v njej lahko le toliko strank, kot je bančnih okenc.

Vsi vemo, kako prijetno je kdaj poklepetati s trgovko v lokalni trgovini ali bančnikom ob bančnih opravkih. Verjetno pa smo tudi sami omejili osebne stike s starejšimi svojci, saj bi jih lahko

nevede okužili tudi sami. »Drage babice, dedki, mame in očetje! Dovolite, da vam pomagamo, pazite nase in ostanite doma. Z veseljem namesto vas uredimo vsakdanja opravila. A ne, ker mislimo, da jih sami ne zmorete, pač pa zato, ker vas imamo radi in vas ne želimo izgubiti,« so še zapisali v sporočilu za javnost na banki NLB.