ČRNI DOGODKI

Zadnja posodobitev:

1. 12. 2021 ob 7:58

Policisti so vlomilca odpeljali v zapor

Na upravi Policije v Novi Gorici so potrdili, da so sklenili večmesečno iskanje nepridiprava, ki je vlomil v več avtomobilov in iz njih kradel vredne predmete. Tako so v nedeljo, 28. novembra, ob 8. uri in 45 minut prejeli obvestilo, da neznani storilec vlamlja v kombi v Novi Gorici. Na kraj so bili napoteni policisti Policijske postaje Nova Gorica, ki so ob prihodu na lokacijo vloma opazili storilca, ki je bežal proti stanovanjskim blokom v Kidričevi ulici. Policisti so ga ujeli, mu odvzeli prostost in ga nastanili v policijskih prostorih.

Ugotovili so, da je 42-letni osumljenec vlomil v dve vozili oziroma dva kombija v neposredni bližini prijetja in iz notranjosti vozil ukradel dva nahrbtnika, denarnico, v kateri je oškodovanec imel osebne dokumente in gotovino, prometni dovoljenji obeh vozil, orodje, … Osumljenec je policistom izročil predmete, ki jih je nakradel in potem odvrgel v neposredni bližini prijetja. Nekatere ukradene predmete, med drugim tudi svojo denarnico, je osumljenec izgubil med begom. Novogoriški policisti so vse predmete zasegli. Prav tako so osumljencu med postopkom zasegli zavitek s posušeno zeleno rastlino (konoplja) in zavitek amfitaminov. Zavitka so poslali v nadaljnjo ekspertizo, zoper 42-letnika pa so uvedli hitri postopek zaradi kršitve določb Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Policisti Policijske postaje Nova Gorica so 42-letnega osumljenca v ponedeljek, 29. novembra, v večernih urah s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma premoženjske kriminalitete oziroma vlomov v stanovanjske hiše in motorna vozila privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je po zaslišanju zoper navedenega osumljenca odredil sodni pripor v solkanskih zaporih.

Drevo zaprlo cesto

V soboto, 27. novembra, so nekaj po 14. uri v bližini naselja Travnik gasilci PGD Plužnje odstranili podrto drevo s cestišča.

Kdo lovi jamske hrošče?

V četrtek, 25. novembra, so se policisti iz Tolmina odpravili v podzemno jamo pod Smoganico med Mostom na Soči in Tolminskim Lomom, kjer naj bi se zgodil jamski krivolov. Po doslej zbranih podatkih kaže, da je še neznani storilec v zadnjih mesecih zahajal v podzemno jamo pod Smoganico in v jamskih rovih nastavil več pasti za odlov jamskih živali. Z ogledom, pri katerem so poleg policistov Policijske postaje Tolmin sodelovali tudi člani jamarske sekcije PD Tolmin in predstavniki Zavoda RS za varstvo narave, so ugotovili, da se je v štiri najdene pasti ujelo vsaj štirinajst jamskih hroščev, ki sodijo med zaščitene živalske vrste. Ulovljeni hrošči so bili z odlovom tudi usmrčeni.

Policisti so o jamskem krivolovu že obvestili pristojne pravosodne organe. Policisti nadaljujejo z zbiranjem informacij, saj je krivolovec kršil veljavni zakon, ki prepoveduje odlov zaščitenih živalskih in rastlinskih vrst.

Sicer pa aktualni primer ni nobena redkost. Policisti in jamarji se pogosto odpravijo na lov za krivolovci v upanju, da jih bodo ujeli na kraju odlova. Mina Dobravc z Zavoda za varstvo narave je za medije že pred leti pojasnila, da je zakonsko odvzem jamskih hroščev sicer urejen (jamske hrošče je tako prepovedano poškodovati, zastrupiti, usmrtiti, odvzeti iz narave, loviti ali ujeti), a se nastavljanje prepovedanih pasti kljub vsemu dogaja. »Zato smo se v zadnjih dveh letih povezali s policijo, inšpekcijo, jamarji, strokovnjaki s fakultete ter začeli skupaj načrtno izvajati ukrepe – vsak na svojem področju.«

Inšpekcija je v letu 2017 v dvanajstih jamah našla 154 pasti. Storilcev niso ujeli, na podlagi nastavljenih pasti in drugih ostankov v jamah pa sklepajo, da gre tudi za tujce, ki v naših jamah nastavljajo pasti. Na podlagi avtomobilskih registracij avtomobilov, ki so jih domačini opazili v bližini jam, pa tudi po embalaži, ki jo najdejo v jamah, na zavodu sklepajo, da so to zbiratelji in preprodajalci iz Italije, Češke, Avstrije, Nemčije, ... In kaj storijo s temi hrošči? Dobravčeva pojasnjuje, da domnevajo, da se hrošči prodajajo na borzah žuželk, a se s tem niti ne ukvarjajo. Je pa ovrgla namige, da se hrošči prodajajo tudi po več tisoč evrov: »Cene posameznih jamskih hroščev dosegajo vrednosti od nekaj deset do nekaj sto evrov.«

Precej iskan je predvsem hitlerjev brezokec (Anophthalmus hitleri), endemitski in zaščiteni slovenski hrošč, ki ga je v prvi polovici 20. stoletja našel slovenski naravoslovec Vladimir Kodrič in ga prodal zbiralcu Oskarju Scheiblu. Ta mu je sicer najprej nadel ime kodrici, torej po najditelju. A v tem času je na oblast v Nemčiji prišel Adolf Hitler, zato ga je leta 1937 poimenoval Anophthalmus Hitleri. Znanstveno ime se je obdržalo do danes in se bo tudi v prihodnje, saj taksonomska tradicija veleva, da je veljavno tisto ime, ki je bilo uporabljeno prvo.

hrosc-29-11-2021-5.jpg
hrosc-29-11-2021-4.jpg
hrosc-29-11-2021-2.jpg

Tri srne podlegle poškodbam

V četrtek, 25. novembra, se je ob 3. uri in 42 minut v naselju Reka v Kazarski grapi pripetila prometna nesreča, v kateri je voznik kombija povozil srno. Po trku z divjadjo je na vozilu nastala materialna škoda. Dobre tri ure pozneje pa je voznica osebnega avtomobila med vožnjo na cesti Gore – Idrija povozila srno. V prometni nesreči je srna dobila tako hude poškodbe, da je na kraju dogodka podlegla. Za poginulo srno je poskrbel član tamkajšnje lovske družine, avtomobil pa so morali lastniki odpeljati na popravilo. Že dan prej pa se je okrog 17. ure na območju vasi Dole pripetila še ena prometna nesreča, v kateri je bila spet udeležena srna. Tudi ta je na kraju nesreče poginila, na vozilu pa je nastala materialna škoda.

Cerkljan skrival drogo in naboje

Policisti Policijske postaje Idrija so v sredo, 24. novembra zjutraj, v enem od naselij na območju občine Cerkno na podlagi odredbe okrajnega sodišča opravili hišno preiskavo, v kateri so iskali prepovedano drogo. Odkrili so zeleno rastlino, za katero sumijo, da gre za konopljo, poleg tega pa še naboje za pištole različnih kalibrov. Policisti so pri opravljanju hišne preiskave našli in zasegli približno en kilogram posušene zelene rastline, za katero obstaja sum, da gre za prepovedano drogo konopljo. Poslali so jo v nadaljnjo analizo, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica. Obenem so v sklopu hišne preiskave našli in zasegli še nekaj pištolskih nabojev različnih kalibrov. Na podlagi vseh ugotovljenih dejstev, vključno z rezultati analize zasežene posušene rastline, bodo policisti Policijske postaje Idrija zoper 45-letnega moškega ukrepali skladno z določili zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami ter zakona o orožju.

droge-26-11-2021.jpg

Počilo je na Želinu

V sredo, 17. novembra, se je nekaj po 16. uri na Želinu pripetila prometna nesreča, ko sta med prehitevanjem v koloni trčili dve vozili. Kot so potrdili policisti, se nihče od potnikov v nesreči ni poškodoval. Policisti Policijske postaje Idrija bodo obema voznikoma zaradi odgovornosti za storitev prekrška izdali plačilni nalog za plačilo globe.

Ogenj zajel delovni stroj

Iz še neznanega vzroka je v četrtek, 11. novembra, nekaj pred 17. uro zagorel delovni stroj na gozdni poti pod vasjo Čeplez na Cerkljanskem. Klicu na pomoč so se odzvali prostovoljni gasilci iz Cerknega, ki pa zaradi zahtevnega terena z vozili niso mogli do kraja požara. Pri prevozu gasilnih aparatov in moštva so jim s traktorjem pomagali domačini. Natančen vzrok požara in obseg nastale škode še nista znana.

gasilci-12-11-2021-4.jpg
gasilci-12-11-2021-2.jpg
gasilci-12-11-2021.jpg
gasilci-12-11-2021-5.jpg

foto: PGD Cerkno

Sredi noči razbil steklo

V noči na 11. november je še neznani nepridiprav ob 3. uri in 40 minut sredi Idrije vrgel kovinski predmet v okno na enem od stanovanjskih objektov v mestu in s tem razbil dvojno steklo. S tem kaznivim dejanjem je lastniku povzročil za vsaj 400 evrov materialne škode. Policisti so si ogledali kraj dogodka in o ugotovljenih dejstvih poročali na Državno tožilstvo v Novi Gorici.

Helikopter odpeljal bolnika

V torek, 9. novembra, je ob 10. uri in 35 minut v Idriji pristal helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči. Člani te so od idrijskih reševalcev v oskrbo prevzeli hudo obolelega občana in ga takoj prepeljali do urgence v Ljubljano. Gasilci PGD Idrija so varovali kraj pristanka helikopterja in prenesli obolelo osebo iz reševalnega vozila v helikopter.

Droge v Črnem Vrhu

V nedeljo, 7. novembra, so okoli poldneva policisti Policijske postaje Idrija v Črnem Vrhu nad Idrijo zaustavili 42-letnega voznika osebnega avtomobila in mu zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog odredili preizkus na droge in psihoaktivna zdravila. Rezultat tega hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge, zato so policisti vozniku odredili še strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki pa ga je voznik odločno odklonil. Policisti so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu odvzeli vozniško dovoljenje. Napisali bodo tudi prijavo na okrajno sodišče.

Deset let zapora za umor Petra Mohoriča

Sedem mesecev po nasilni smrti Petra Mohoriča v Spodnji Idriji je novogoriško sodišče sklenilo sodno obravnavo z razglasitvijo sodbe. Sodišče je osumljenega Štefana Mavrija spoznalo za krivega in ga obsodilo na desetletno zaporno kazen. Tožilstvo je bilo prepričano, da je šlo za umor, ki ga je 49-letnik storil na zahrbten način, in je zanj predlagalo 25 let zapora. A sodišče temu ni sledilo.

stefan-mavri-5-11-2021.jpg

Letos dobra letina konoplje

Na upravi Policije v Novi Gorici so potrdili informacije, da so v zadnjih dneh meseca oktobra izsledili več preprodajalcev in proizvajalcev konoplje. Policisti Policijske postaje Idrija so najprej v sredo, 27. oktobra, na podlagi odredbe okrajnega sodišča v Tolminu na območju naselij Žirovnica in Žiri zaradi suma posedovanja drog opravili hišno preiskavo pri 40-letnem moškem, ki je sicer doma na Gorenjskem. Pri hišni preiskavi v Žireh so našli in zasegli manjšo količino posušenih rastlinskih delcev, za katere so posumili, da gre za prepovedano drogo konopljo. Na drugi lokaciji v Žirovnici pa so policisti med hišno preiskavo našli in zasegli večjo količino konoplje. Že po prvem tehtanju je bilo jasno, da so zasegli kar okoli dva kilograma posušenih in zamrznjenih rastlinskih delcev, ki so bili podobni konoplji. Njihov sum bodo potrdili ali pa ovrgli v nacionalnem laboratoriju.

Istega dne so policisti Policijske postaje Idrija na podlagi sodne odredbe potrkali na vrata ene od stanovalk v naselju Predgriže, saj so utemeljeno sumili, da ima gospa v hiši prepovedano konopljo. Pri 53-letni občanki so policisti zasegli približno dva kilograma zelenih suhih delcev, za katere so po vonju in izgledu sumili, da gre za prepovedano konopljo. Tudi te so poslali na analizo v laboratorij.

Če bo analiza v obeh primerih potrdila, da gre za prepovedano drogo, bodo zoper lastnika prostorov izpeljali prekrškovni postopek in jima izdali odločbe za plačilo kazni zaradi prekrška po Zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Motorista odpeljal helikopter

V nedeljo, 31. oktobra, se je ob 12. uri in 27 minut na cesti iz Poč proti Trebenčam zgodila prometna nesreča, v kateri se je poškodoval 42-letni motorist. Po doslej znanih podatkih je motorist ob padcu dobil hude poškodbe glave in prsnega koša. Posredovali so gasilci PGD Idrija in Cerkno, ki so zavarovali kraj nesreče in do prihoda reševalcev ekipe nujne medicinske pomoči iz Idrije nudili pomoč poškodovanemu motoristu ter očistili cestišče. Poškodovanega motorista je helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči iz Cerknega prepeljal na urgenco v ljubljanski klinični center. Policisti so odredili tudi strokovni pregled poškodovanega na prisotnost alkohola ali drugih opojnih substanc.

Požar na pokopališču

V nedeljo, 31. oktobra, so nekaj po 14. uri klicali na pomoč gasilce s pokopališča, kjer je zagorela ena od cipres. Gasilci PGD Cerkno so ogenj hitro ukrotili.

Danes sodba za umor Petra Mohoriča

Umor Petra Mohoriča, ki se je zgodil pred dobrimi sedmimi meseci v Spodnji Idriji, bo danes dobil sodni epilog. Sodnik sodišča v Novi Gorici Igor Majnik bo razglasil sodbo in s tem sklenil serijo sodnih obravnav v zvezi s tem umorom. Tožilstvo zahteva, da sodišče s 25 let zapora kaznuje Štefana Maurija, ki je bil po ugotovitvah preiskovalcev nedvomno vpleten v umor Petra Mohoriča. Obtoženi se dogodkov usodnega dne ne spominja, njegov odvetnik Bruno Krivec pa sodišču...

umor-14-7-2021.jpg

Pijani vozniki povzročajo hude prometne nesreče

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so v zadnjih treh koncih tedna na cestah na severnem Primorskem ob rednem delu preverjali tudi psihično-fizično stanje voznikov v cestnem prometu. S to akcijo želijo zmanjšati število povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. Prometna varnost se je v zadnjih tednih na območju regije poslabšala, saj se je v tem času zgodilo več prometnih nesreč s hudimi posledicami, pri čemer so policisti ugotovili več alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč. Prav tako je bilo več udeleženih voznikov osebnih avtomobil...

alkohol-29-10-2021-2.jpg

S sprejem nad avtomobil

Na upravi policije v Novi Gorici so potrdili informacijo, da je še neznani nepridiprav pred dnevi v Spodnji Idriji z barvnim sprejem »pobarval« osebni avtomobil. Lastnika vozila je s tem oškodoval za približno 1.200 evrov. Ker pa je oškodovanec iz nepojasnjenih razlogov odstopil od iskanja in preganjanja storilcev, so policisti primer zaključili z zabeležko in sporočilom o ugotovljenih dejstvih, ki ga bodo poslali na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Prehitro po preozki cesti

V torek, 19. oktobra, se je ob 9. uri in 38 minut na cesti Spodnja Idrija-Ledinsko Razpotje zgodila prometna nesreča, v kateri sta trčili osebni vozili. Huje poškodovan ni bil nihče od potnikov, nastala pa je gmotna škoda. Na upravi policije so potrdili, da je voznik manjšega tovornega vozila, povzročitelj prometne nesreče, peljal iz Govejka proti Ledinskemu Razpotju. Med vožnjo je z vozilom pripeljal v desni nepregledni ovinek in zaradi prekratke varnostne razdalje med vozili trčil v pred seboj vozeče osebno vozilo, s katerim se je po svojem prometnem pasu pravilno peljala voznica, državljanka Nemčije.

Posredovali so gasilci PGD Idrija, ki so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč policiji in razlite motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom. Policisti so povzročitelju prometne nesreče napisali položnico za plačilo globe, saj so na kraju nesreče ugotovili, da jo je povzročil on.

Stanovalka umrla v goreči hiši

V torek, 19. oktobra, je nekaj po 14. uri zagorela hiša v vasi Pečine na Šentviški planoti. Poleg policistov Policijske postaje Tolmin je bilo na kraj požara s strani pristojne službe napotenih tudi 35 gasilcev iz PGD Ponikve-Planota, Most na Soči in Tolmin, ki so se spopadli z ognjenimi zublji. Gasilci so požar kmalu lokalizirali in ga nato ob 18. uri tudi dokončno pogasili. Kot so potrdili na upravi policije v Novi Gorici, je požar zelo hitro zajel celotno konstrukcijo objekta in ta je v požaru praktično pogorel v celoti. Med gašenjem požara so gasilci v prvem nadstropju objekta našli delno zoglenelo truplo ženske.

Na kraj požara je prišel tudi zdravnik ZD Tolmin, ki je odredil sanitarno obdukcijo. To bodo opravili na Inštitutu za sodno medicino, identiteta najdene mrtve gospe pa bo ugotovljena in dokončno potrjena v nadaljnjem identifikacijskem postopku. O tragičnem dogodku je Policija takoj obvestila tudi preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča in Državno tožilstvo v Novi Gorici.

pozar-20-10-2021.jpg

foto: PGD Ponikve-Planota

Vozilo brez voznika s ceste

V torek, 19. oktobra, so nekaj po 16. uri klicali na pomoč gasilce s Ceste OF v Cerknem, kjer je osebno vozilo brez voznika zdrsnilo s cestišča. Lastniku so na pomoč priskočili gasilci PGD Cerkno, ki so vozilo z vrvjo potegnili nazaj na cestišče.

Požar v Grilčevi

V četrtek, 14. oktobra, so nekaj pred 19. uro klicali na pomoč gasilce iz Ulice svetega Antona. V enem od stanovanjskih blokov so stanovalci zaznali dim, odprtega ognja pa niso opazili. Gasilci PGD Idrija so ob prihodu na kraj dogodka hitro ugotovili, da gre za dimniški požar. Goreče saje v dimniku so pogasili, pregledali vsa stanovanja s termo kamero, prezračili celoten objekt ter izmerili koncentracijo nevarnih plinov. Upravniku poslopja so svetovali pogovor z dimnikarjem.

Ob povratku v gasilni dom ob 20. uri in 50 minut pa so prejeli še en poziv za pomoč, saj je v poslovnem prostoru v eni od trgovin v Idriji iztekala voda. Gasilci so našli mesto puščanja vodovodne napeljave, zaprli glavni dovodni ventil ter tako zaustavili iztekanje in svetovali zaposlenim, naj o napaki na vodovodnem omrežju takoj obvestijo serviserja.

pozar-15-10-2021.jpg

foto: PGD Idrija

Policija išče pobeglega voznika

Policisti Policijske postaje Idrija že vse od ponedeljka, 11. oktobra, zbirajo informacije, s katerimi bi razjasnili okoliščine prometne nesreče, v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo in otrok kolesar. Nesreča se je zgodila ob 5. uri in 50 minut na Platiševi ulici v Cerknem. Po doslej znanih podatkih naj bi še neznani voznik osebnega vozila na prehodu za pešce z vozilom trčil v zadnjo pnevmatiko kolesa, zaradi česar je mlajša kolesarka izgubila ravnotežje in padla po vozišču. V prometni nezgodi kolesarka ni bila poškodovana. Po prometni nesreči se je še neznani voznik avtomobila na kraju dogodka zaustavil in po krajšem pogovoru z mlajšo kolesarko nadaljeval z vožnjo proti Bevkovi ulici. Ker pa ta kolesarki ni posedoval osebnih podatkov oziroma podatkov o vozilu, policisti dogodek obravnavajo kot prometno nesrečo s pobegom.

Zaradi razjasnitve vseh okoliščin prometne nesreče policisti Policijske postaje Idrija prosijo vse, ki bi lahko policiji nudili koristne informacije glede prometne nesreče, da se zglasijo na policijski postaji v Idriji, pokličejo na številko postaje 05 372 48 00 ali pa pišejo na elektronski naslov pp_idrija.pung@policija.si. Lahko se zglasijo tudi na katerikoli drugi najbližji policijski postaji ali pa pokličejo interventno številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200. Prav tako policisti prosijo še neznanega voznika, da se zaradi razjasnitve okoliščin prometne nesreče sam zglasi na policijski postaji v Idriji.

Huda nesreča na žagi

V torek, 12. oktobra, se je na žagi v Godoviču pripetila huda delovna nesreča. Kot so potrdili na upravi policije v Novi Gorici, je do nesreče prišlo nekaj po 14. uri, ko je se je med razrezom lesa na večlistni krožni žagi po rokah huje poškodoval 48-letni delavec. Po nezgodi so poškodovanemu delavcu na kraju nesreče najprej pomoč nudili njegovi sodelavci, nato pa so mu prvo pomoč nudili reševalci ekipe nujne medicinske pomoči iz ZD Idrija. Po nudeni prvi zdravniški oskrbi so poškodovanega delavca prevzeli člani dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika in ga z vojaškim helikopterjem prepeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. O delovni nesreči je policija poleg preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožnega državnega tožilstva v Novi Gorici obvestila tudi pristojno delovno inšpekcijsko službo. Glede na dosedanje zbrane ugotovitve so policisti PP Idrija tujo krivdo izključili.

Nesreča v Zali

V soboto, 2. oktobra so nekaj pred 15. uro klicali na pomoč reševalce, gasilce in policiste saj je v Zali spet prišlo do prometne nesreče. Vse klicane službe so se hitro odzvale in pomagale ponesrečenemu motoristu. Gasilci so kraj nesreče zavarovali, nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči ZD Idrija ter preprečili iztekanje motornih tekočin in očistili cestišče. Reševalci so poškodovanega motorista odpeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana.

nesreca-4-10-21.jpg

foto: PGD Idrija

Voznik tovornjaka pobegnil

V petek, 1. oktobra se je ob 6. uri pripetila prometna nesreča s pobegom. Kot so potrdili na upravi policije je prišlo do oplaženja z ogledalom med avtobusom in tovornim vozilom. Zaenkrat še neznani voznik tovornega vozila je po nezgodi z vožnjo nadaljeval proti Idriji. Ko bodo policisti pobeglega voznika tovornega vozila izsledili, bodo zoper njega napisali prijavo.

V okolici Idrije se je poškodoval 42-letni kolesar

V četrtek, 30. septembra se je ob 19. uri in 41 minut pripetila prometna nesreča na glavni cesti med Idrijo in Godovičem v Zali, kjer je med vožnjo padel in se poškodoval 42-letni kolesar. Kasneje so predvidoma lažje poškodovanega kolesarja zdravniško oskrbeli najprej v ZD Idrija, nato pa so ga reševalci odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. Policisti so mu v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti in ta je pokazal, da je bil kolesar pod vplivom alkohola saj je imel 0.77 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Idrijski policisti bodo kolesarja kaznovali.

Policisti zaplenili motor

V četrtek, 30. septembra popoldne, so policisti v Cerknem zaustavili 19–letnega voznika neregistriranega kolesa z motorjem in v nadaljevanju postopka ugotovili, da slednji nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Policisti so mu vozilo zasegli ter ga prijavili na pogovor k sodnici na okrajno sodišče.

Nesreča na Mestnem trgu

V četrtek, 30. septembra, je nekaj minut po 19. uri na Mestnem trgu v Idriji osebni avtomobil zbil pešca. Posredovali so reševalci in gasilci PGD Idrija, ki so zavarovali kraj nesreče in pomagali reševalcem ekipe nujne medicinske pomoči iz Zdravstvenega doma Idrija pri oskrbi ponesrečenca.

Dva požara v manj kot 24 urah

Cerkljanski gasilci so v dveh dneh kar dvakrat krotili rdečega petelina. V nedeljo, 26. septembra, so nekaj po 14. uri klicali na pomoč gasilce iz Dolenjih Novakov, kjer je bila zaradi požara ogrožena stanovanjska hiša. V celoti sta zgorela nadstrešek hiše in del strehe na objektu. Gasilci so v pol ure požar lokalizirali, nato pa odkrili še del strehe in tam pogasili še posamezna žarišča. Posredovali so gasilci iz PGD Novaki z dvema voziloma in 15 gasilci ter enota PGD Cerkno s štirimi vozili in 30 gasilci. Kraj požara so si ogledali tudi policisti, ki še zbirajo informacije, ter zavarovalniški cenilci, ki bodo določili obseg v požaru nastale škode.

Manj kot 24 ur po požaru v Dolenjih Novakih pa je zagorelo pod Zakrižem, odkoder so v ponedeljek, 27. septembra, ob 11. uri in 26 minut uri klicali na pomoč gasilce, saj je ogenj izbruhnil v lesenem objektu za spravilo orodja in sena. Ker je poslopje stalo neposredno ob stanovanjski hiši, so gasilci takoj po prihodu na kraj požara najprej začeli s požarnim varovanjem stanovanjske hiše. To jim je uspelo rešiti kljub temu, da je bilo zaradi visoke temperature na požarišču v neposredni bližini poslopja že poškodovano stavbno pohištvo. Gašenje požara lesenega objekta je bilo oteženo, saj je lastnik v poslopju ob orodju skladiščil tudi veliko sena. Gasilci so morali vse seno iznesti iz gorečega poslopja, saj drugače ni bilo mogoče ukrotiti požara. V akciji gašenja požara pod Zakrižem je sodelovalo deset članov domačega gasilskega društva z enim vozilom, gasilci iz PGD Cerkno z 19 gasilci in štirimi vozili ter člani enote iz PGD Bukovo-Zakojca.

Kot so sporočili iz policijske uprave v Novi Gorici, je lastnik v objektu uporabljal plinski gorilnik. Ker je bila plinska jeklenka preblizu gorilnika, je toplota stopila gumijasto cev in iz nje je začel nekontrolirano izhajati plin. Ko je lastnik to opazil, je bilo že prepozno za gašenje predmetov, ki jih je zajel ogenj. Uspelo mu je rešiti le jeklenko s plinom, 48 m2 velik lesen objekt pa je pogorel do tal. Za gašenje požara so gasilci vodo vozili iz Cerknega. V prihodnjih dneh bodo pregledali hidrantno omrežje v vasi Zakriž in predlagali izboljšave, s katerimi bi zagotovili zadostne količine požarne vode v strnjenem delu naselja.

gasilci Dolenji Novaki-28-9-21.jpg

foto: PGD Cerkno

gasilci-Zakriz-28-9-21.jpg

foto: PGD Cerkno

Gasilci rešili občana iz dvigala

V nedeljo, 26. septembra, so nekaj pred 18. uro v Beblerjevi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija iz pokvarjenega dvigala v enem od stolpičev rešili v dvigalo ujetega občana. Upravniku poslopja so predlagali posvet s servisno službo, saj se dvigalo kar pogosto kvari.

Požar stanovanjske hiše na Cerkljanskem

V nedeljo, 26. septembra, so nekaj po 14. uri klicali na pomoč gasilce iz Dolenjih Novakov. Po prvih podatkih policije je do požara prišlo na verandi objekta, od koder se je požar hitro razširil na del ostrešja. V požaru nihče ni bil poškodovan, višino nastale materialne škode zaradi požara še ocenjujejo, po nestrokovni oceni pa je zaradi požara nastala večja materialna škoda. Požar so pogasili gasilci PGD Dolenji Novaki in PGD Cerkno. Policisti Policijske postaje Idrija bodo danes nadaljevali z dodatnim zbiranjem podatkov in informacij, saj želijo ugotoviti vse okoliščine nastanka tega požara.

Motorist brez vozniškega dovoljenja

V nedeljo, 26. septembra so policisti PP Idrija blizu Bukovega zaustavili voznika neregistriranega kolesa z motorjem in v postopku ugotovili, da mladoletni voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Policisti so mu vozilo zasegli, napisali pa bodo tudi obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Zapeljal na skale in uničil avtomobil

V ponedeljek, 20. septembra, se je ob 5. uri in 16 minut na Keltiki zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo le eno vozilo. Kot so potrdili na upravi policije v Novi Gorici, je do nesreče prišlo v naselju Straža. 51-letni voznik osebnega avtomobila je vozil s Travnika proti Straži in med vožnjo na ravnem delu ceste mu je z desne strani iz strme travnate brežine pred vozilo padlo več večjih kamnov oziroma skal, ki so se zagozdili v podvozje avtomobila. Poškodbe na vozilu so bile tako hude, da je bilo vozilo v nevoznem stanju in so ga zato morali s kraja nesreče odstraniti člani ekipe vlečne službe. Voznik se v nesreči ni poškodoval. Na kraju nesreče so posredovali gasilci PGD Idrija, ki so nevtralizirali razlite tekočine in nudili pomoč policistom.

nesreca-21-9-2021.jpg

foto: PGD Idrija

Z BMW-jem trčil v srno

V sredo, 15. septembra zvečer, so obvestili policiste, da je voznik osebnega avtomobila znamke BMW na Želinu na glavni cesti med Cerknim in Spodnjo Idrijo povozil srno. Voznik je vozil z Želina proti Spodnji Idriji, ko mu je pred vozilo skočila srna. Kljub zaviranju voznik ni mogel preprečiti trka. Zaradi udarca je žival poginila na kraju nesreče, s kraja nesreče jo je odstranil član ene od lovskih družin.

Srna trka ni preživela

V nedeljo, 12. septembra, je nekaj pred 20. uro voznica osebnega avtomobila med vožnjo na glavni cesti iz Idrije proti Godoviču v Zali trčila v srno. Po trku je na vozilu nastala manjša poškodba, za poginulo divjad pa so kasneje poskrbeli člani domače lovske družine.

Našli pogrešanega Simona Mozolija

V soboto, 11. septembra, se je nekaj po 10. uri v Čekovniku pod vodstvom policije pričela iskalna akcija za pogrešanim Simonom Mozolijem iz Idrije. Policijo so sorodniki o nenavadnem izginotju obvestili že dan prej in tako so policisti že v petek popoldne pregledali širše območje med Idrijo, Javornikom, Črnim Vrhom, Belo in Vojskim. Prvi dan pogrešanega niso našli. V soboto dopoldne pa je stekla širša akcija, v katero so bili vključeni vodniki reševalnih psov KZS Severnoprimorske regije, obale in Notranjske, gasilci PGD Idrija in gorski reševalci GRS Tolmin, v pripravljenosti pa so bili tudi vodniki reševalnih psov ZRPS Severnoprimorske regije. Najprej so na gozdni poti med Čekovnikom in Idrijsko Belo nad kmetijo Tratnik našli motor Kawassaki, za katerega se je izkazalo, da je last pogrešanega. Udeleženci iskalne akcije so z iskanjem nadaljevali in pogrešanega pozno popoldne ob 18. uri in 25 minut našli na eni od gozdnih poti na tem območju. Policisti so pogrešanega, ki ni bil poškodovan, predali v oskrbo zdravstveni službi, ki ga je prepeljala v bolnišnico. Policisti so se ob zaključku akcije posebej zahvalili vsem sodelujočim in tudi občanom, ki so s koristnimi informacijami pripomogli k srečnemu razpletu iskalne akcije.

iskalna-akcija-13-9-2021.jpg

foto: PGD Idrija

Motorist pod cesto

V sredo, 8. septembra, se je nekaj pred 12. uro v Kanomlji zgodila motoristična nesreča, ko je na glavi cesti padel motorist in se pri tem poškodoval. Posredovali so reševalci ekipe nujne medicinske pomoči iz ZD Idrija in gasilci iz PGD Idrija. Poškodovanega motorista so oskrbeli na kraju nesreče in ga prepeljali na urgenco v UKC Ljubljana.

nesreca-9-9-2021.jpg

foto: PGD Idrija

Našli pogrešanega

V noči na ponedeljek, 6. septembra, je v naselju Predmost, v občini Gorenja vas – Poljane, potekala iskalna akcija za pogrešanim občanom. Tega so gasilci ob 2. uri in 18 minut našli v bližini naselja in ga rešili. Izkazalo se je, da je občanu spodrsnilo na brežini potoka, padel je pet metrov globoko in se ni mogel sam rešiti. Gasilci PGD Poljane so skupaj s policijo podhlajenega občana našli v potoku, ga prenesli na brežino in do reševalnega vozila. Reševalci NMP Škofja Loka so ga oskrbeli na kraju nesreče in ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Olje steklo iz traktorja

V soboto, 4. septembra, so gasilci nekaj po 16. uri posredovali na Goriški cesti v Cerknem, kjer je iztekalo olje iz traktorja. Gasilci PGD Cerkno so z vpojnimi sredstvi posuli razlito olje in počistili cestišče.

Poplava v kurilnici

V petek, 3. septembra, so nekaj po 21. uri na pomoč klicali gasilce iz vasi Lazec. Tam je v eni od stanovanjskih hiš voda zalila kurilnico. Vzrok za hišno poplavo je bila počena vodovodna cev. Gasilci so vodo prečrpali in svetovali lastnikom, da pokličejo vodinštalaterja, ki bo zakrpal počeno cev.

Kdo je odnesel iPhone?

V sredo, 1. septembra, so policisti obravnavali kaznivo dejanje zoper premoženje v Cerknem. Tam je še neznani storilec v torek, 31. avgusta, v večernih urah na mizi terase enega od gostinskih lokalov našel tam pozabljen mobilni telefon znamke iPhone in si ga prilastil. S tem dejanjem je bila oškodovanki povzročena materialna škoda za vsaj 200 evrov. Oškodovanka je podala predlog za pregon kaznivega dejanja in tako bodo policisti Policijske postaje Idrija po zaključku preiskave in na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo na novogoriško Okrožno državno tožilstvo.

Šolski avtobus povozil gospo

V sredo, 1. septembra, se je ob 6. uri in 46 minut v vasi Dolenje Ravne pri Cerknem pripetila huda prometna nesreča. Po doslej znanih podatkih je voznik avtobusa, ki bi moral iz vasi Ravne odpeljati šolarje v šolo, na avtobusnem postajališču v Spodnjih Ravnah pri obračanju in vzvratni vožnji z zadnjim delom vozila zadel starejšo gospo, ki je takrat stala oziroma hodila za vozilom v mrtvem kotu. Gospa je zaradi trčenja padla, nato pa jo je voznik z avtobusom prevozil vse do zadnje osi. Ob stiku z zadnjo osjo vozila je gospa dobila hujše telesne poškodbe. Posredovali so reševalci ekipe nujne medicinske pomoči iz ZD Idrija, gasilci PGD Idrija in PGD Cerkno ter policija. Policisti so na kraju nesreče zbrali vse dostopne podatke in bodo po končani obravnavi o ugotovitvah celovito seznanili javnost. Reševalci so poškodovano domačinko odpeljali na urgenco in v nadaljnjo oskrbo.

nesreca-1-9-2021.jpg

foto: PGD Idrija

Bodimo pazljivi in strpni vozniki

Glede na to policisti ponovno pozivajo vse voznike v prometu, da vožnjo prilagodijo razmeram na cesti in svojim sposobnostim. Na cestah PU Nova Goricah bodo tudi v prihodnje pogosteje izvajali poostrene nadzore, usmerjeni pa bodo na relacije, kjer je problematika teh kršitev posebej izstopajoča.

Ob začetku šolskega leta policisti vse voznike pozivajo k večji strpnosti in pazljivosti na cestah, še posebej v okolici šol in vrtcev. Tudi letos bodo v prvih šolskih dneh, tako kot prejšnja leta, izvajali poostren nadzor prometa še posebej med prihodom učencev v šolo ali vrtec in odhodom domov. »Zagotavljanje varnosti otrok, predvsem v prvih septembrskih dneh, je namreč ena najpomembnejših nalog policije, saj so otroci in tudi pešci nasploh med najbolj ranljivimi prometnimi udeleženci,« so v sporočilu za javnost še zapisali na upravi policije v Novi Gorici.

V nedeljo, 29. avgusta, so policisti med 11. in 20. uro izvajali poostren nadzor cestnega prometa na območju Policijske uprave Nova Gorica. Policisti več policijskih postaj so zaradi pričakovanega povečanega prometa voznikov motornih koles poostreno nadzirali promet na glavnih cestnih relacijah na območju Zgornjega Posočja in Keltike na cesti Tolmin – Most na Soči – Idrija. Prav tako so poostreno nadzirali tudi voznike v prometu, s poudarkom na ugotavljanju prekoračitev najvišje dovoljene hitrosti. Policisti so v sklopu tega nadzora kontrolirali 43 motoristov in voznikov osebnih vozil. Pri tem so devetim kršiteljem izdali plačilne naloge in izrekli dve globi na kraju prekrška. Zaradi lažjih prekrškov so policisti enajstim voznikom izrekli opozorilo. V postopkih so osmim voznikom odredili preizkus alkoholiziranosti; vsi so bili v okviru dovoljenih vrednosti. Policisti so ugotovili, da je najpogostejša kršitev voznikov prekoračitev najvišje dovoljene hitrosti v in izven naselij, neupoštevanje talnih označb oziroma prometne signalizacije, manjše tehnične pomanjkljivosti na vozilih in neuporaba svetlobne opreme na vozilih.

Strela zanetila požar v Zavratcu

V nedeljo, 29. avgusta, so nekaj pred 15. uro klicali na pomoč gasilce iz Zavratca, kjer je ogenj zajel hlev. Klicu na pomoč so se odzvali gasilci iz PGD Zavratec, Idrija, Dole in Godovič, ki so pogasili goreče bale sena, ostrešje poslopja in v njem parkirana kmetijska vozila in mehanizacijo. Požar je kljub hitremu interveniranju in gašenju povzročil večjo materialno škodo. Po prvih podatkih naj bi ogenj zanetila strela, ki je udarila v hlev. Prvi je bil na kraju lastnik kmetije, ki je po klicu na pomoč takoj začel z reševanjem traktorjev in ostale opreme iz gorečega objekta. Uspelo mu je rešiti enega od traktorjev in še nekaj priključkov. Med reševanjem te opreme pa so goreči deli ostrešja že padali na tla in poškodovali lastnika po rokah in glavi. Zdravniška ekipa mu je oskrbela te poškodbe. Po nestrokovni oceni je požar povzročil za več 100.000 evrov škode. V reševanje se je vključilo 20 gasilcev PGD Zavratec in še 38 gasilcev iz sosednjih PGD Idrija, Dole in Godovič. Gasilci so v uri in pol rdečega petelina ukrotili. K sreči v času udara strele in potem med požarom v hlevu ni bilo živine. Policisti so si ogledali kraj požara in po neuradnih podatkih tujo krivdo izključili.

pozar-30-8-2021.jpg

foto: PGD Idrija

V delovni nesreči poškodovan 24-letnik

V sredo, 25. avgusta zjutraj, se je v eni od gospodarskih družb v okolici Spodnje Idrije zgodila delovna nesreča. Kot so potrdili na upravi policije v Novi Gorici, se je med izvajanjem vzdrževalnih del na mirujočem stroju po glavi poškodoval 24-letni delavec podjetja. Predvidoma lažje poškodovanemu delavcu so ustrezno zdravniško pomoč nudili v urgenci ZD Idrija, odkoder so ga po prvi pomoči napotili v domačo nego. Policija je o dogodku obvestila tudi pristojne pravosodne organe, preiskovalno sodnico okrožnega sodišča in državno tožilstvo v Novi Gorici. O nesreči so obvestili tudi pristojno delovno inšpekcijo.

Bomba v Črnem Vrhu

V torek, 24. avgusta, so gradbeni delavci v Črnem Vrhu nekaj po 14. uri med kopanjem gradbene jame za novogradnjo naleteli na minometno mino, kalibra 81 milimetrov, težko 3,37 kilograma, italijanske izdelave iz obdobja druge svetovne vojne. Poklicali so policijo in ta je na gradbišče poslala ekipo, ki je specializirana za varno odstranjevanje eksplozivnih teles. Nevarno najdbo sta bombna tehnika do uničenja shranila v varne prostore Državne enote za varstvo pred NUS severnoprimorske regije.

Kdo je poškodoval kozolec?

V ponedeljek, 23. avgusta, je še neznani storilec poškodoval ostrešje kozolca v Gorenjih Novakih. Na upravi policije v Novi Gorici so potrdili, da so si policisti ogledali poškodovani kozolec, ki naj bi ga neznanec poškodoval dan prej. Domačini so ugotovili, da je uničeno ostrešje objekta, kar bi lahko bilo posledica trka tovornega vozila, saj kozolec stoji tik ob cesti. Po prvih nestrokovnih ocenah je materialne škode na kozolcu za vsaj dva tisoč evrov. Idrijski policisti bodo po zaključku preiskave in na podlagi vseh ugotovljenih dejstev napisali kazensko ovadbo na novogoriško okrožno državno tožilstvo.

Gasilci rešili avtomobil

V ponedeljek, 23. avgusta, je nekaj po 12. uri v Dolenjih Novakih osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obstalo na brežini. Posredovali so gasilci PGD Idrija in PGD Cerkno, ki so poškodovano vozilo potegnili nazaj na cestišče. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Avtomobil trčil v most

V četrtek, 19. avgusta, se je ob 18. uri in 44 minut v Platiševi ulici v Cerknem zgodila prometna nesreča. V križišču pri muzeju je voznik z osebnim vozilom trčil v stebriček na mostu. Posredovali so gasilci PGD Cerkno in PGD Idrija, ki so zavarovali kraj nesreče, stabilizirali vozilo in nudili pomoč idrijskim reševalcem. Ponesrečenca so reševalci odpeljali na urgenco v ZD Idrija.

nesreca-23-8-2021-1.jpg

foto: PGD Idrija

Motorist trčil v skalo

V četrtek, 19. avgusta, se je nekaj po 18. uri na cesti proti Idrijski Beli zgodila prometna nesreča. Po doslej znanih podatkih je 48-letni motorist med vožnjo v levem ovinku zapeljal preveč desno ter zapeljal v odtočni jašek. Motorista je zatem odbilo na levo stran vozišča, kjer je poškodovan obležal. Na kraju nesreče so poleg policistov Policijske postaje Idrija posredovali tudi gasilci PGD Idrija in reševalci ekipe nujne medicinske pomoči ZD Idrija, ki so poškodovancu na kraju nudili prvo pomoč. Policisti so poškodovanemu motoristu odredili preizkus alkoholiziranosti in ta je pokazal, da je imel voznik motornega kolesa 0.41 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Povzročitelju nezgode so policisti izdali plačilni nalog za plačilo globe. Čaka pa ga še pogovor pri sodniku v Idriji.

Padel z lestve in obležal

V ponedeljek, 16. avgusta, se je nekaj po 12. uri v zaselku Laznica pri Cerknem pripetila delovna nesreča, ko je delavec med postavljanjem sončnih panelov padel z lestve. Posredovali so gasilci PGD Cerkno, ki so nudili pomoč reševalcem ekipe nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Idrija pri oskrbi in prenosu poškodovanca do helikopterja Slovenske vojske, s katerim so ga prepeljali na urgenco v klinični center v Ljubljano. Kraj nesreče so si ogledali tudi policisti, ki so po prvih informacijah tujo krivdo izključili.