ČRNI DOGODKI

Zadnja posodobitev:

17. 9. 2021 ob 7:26

Z BMW-jem trčil v srno

V sredo, 15. septembra zvečer, so obvestili policiste, da je voznik osebnega avtomobila znamke BMW na Želinu na glavni cesti med Cerknim in Spodnjo Idrijo povozil srno. Voznik je vozil z Želina proti Spodnji Idriji, ko mu je pred vozilo skočila srna. Kljub zaviranju voznik ni mogel preprečiti trka. Zaradi udarca je žival poginila na kraju nesreče, s kraja nesreče jo je odstranil član ene od lovskih družin.

Srna trka ni preživela

V nedeljo, 12. septembra, je nekaj pred 20. uro voznica osebnega avtomobila med vožnjo na glavni cesti iz Idrije proti Godoviču v Zali trčila v srno. Po trku je na vozilu nastala manjša poškodba, za poginulo divjad pa so kasneje poskrbeli člani domače lovske družine.

Našli pogrešanega Simona Mozolija

V soboto, 11. septembra, se je nekaj po 10. uri v Čekovniku pod vodstvom policije pričela iskalna akcija za pogrešanim Simonom Mozolijem iz Idrije. Policijo so sorodniki o nenavadnem izginotju obvestili že dan prej in tako so policisti že v petek popoldne pregledali širše območje med Idrijo, Javornikom, Črnim Vrhom, Belo in Vojskim. Prvi dan pogrešanega niso našli. V soboto dopoldne pa je stekla širša akcija, v katero so bili vključeni vodniki reševalnih psov KZS Severnoprimorske regije, obale in Notranjske, gasilci PGD Idrija in gorski reševalci GRS Tolmin, v pripravljenosti pa so bili tudi vodniki reševalnih psov ZRPS Severnoprimorske regije. Najprej so na gozdni poti med Čekovnikom in Idrijsko Belo nad kmetijo Tratnik našli motor Kawassaki, za katerega se je izkazalo, da je last pogrešanega. Udeleženci iskalne akcije so z iskanjem nadaljevali in pogrešanega pozno popoldne ob 18. uri in 25 minut našli na eni od gozdnih poti na tem območju. Policisti so pogrešanega, ki ni bil poškodovan, predali v oskrbo zdravstveni službi, ki ga je prepeljala v bolnišnico. Policisti so se ob zaključku akcije posebej zahvalili vsem sodelujočim in tudi občanom, ki so s koristnimi informacijami pripomogli k srečnemu razpletu iskalne akcije.

iskalna-akcija-13-9-2021.jpg

foto: PGD Idrija

Motorist pod cesto

V sredo, 8. septembra, se je nekaj pred 12. uro v Kanomlji zgodila motoristična nesreča, ko je na glavi cesti padel motorist in se pri tem poškodoval. Posredovali so reševalci ekipe nujne medicinske pomoči iz ZD Idrija in gasilci iz PGD Idrija. Poškodovanega motorista so oskrbeli na kraju nesreče in ga prepeljali na urgenco v UKC Ljubljana.

foto: PGD Idrija

Našli pogrešanega

V noči na ponedeljek, 6. septembra, je v naselju Predmost, v občini Gorenja vas – Poljane, potekala iskalna akcija za pogrešanim občanom. Tega so gasilci ob 2. uri in 18 minut našli v bližini naselja in ga rešili. Izkazalo se je, da je občanu spodrsnilo na brežini potoka, padel je pet metrov globoko in se ni mogel sam rešiti. Gasilci PGD Poljane so skupaj s policijo podhlajenega občana našli v potoku, ga prenesli na brežino in do reševalnega vozila. Reševalci NMP Škofja Loka so ga oskrbeli na kraju nesreče in ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Olje steklo iz traktorja

V soboto, 4. septembra, so gasilci nekaj po 16. uri posredovali na Goriški cesti v Cerknem, kjer je iztekalo olje iz traktorja. Gasilci PGD Cerkno so z vpojnimi sredstvi posuli razlito olje in počistili cestišče.

Poplava v kurilnici

V petek, 3. septembra, so nekaj po 21. uri na pomoč klicali gasilce iz vasi Lazec. Tam je v eni od stanovanjskih hiš voda zalila kurilnico. Vzrok za hišno poplavo je bila počena vodovodna cev. Gasilci so vodo prečrpali in svetovali lastnikom, da pokličejo vodinštalaterja, ki bo zakrpal počeno cev.

Kdo je odnesel iPhone?

V sredo, 1. septembra, so policisti obravnavali kaznivo dejanje zoper premoženje v Cerknem. Tam je še neznani storilec v torek, 31. avgusta, v večernih urah na mizi terase enega od gostinskih lokalov našel tam pozabljen mobilni telefon znamke iPhone in si ga prilastil. S tem dejanjem je bila oškodovanki povzročena materialna škoda za vsaj 200 evrov. Oškodovanka je podala predlog za pregon kaznivega dejanja in tako bodo policisti Policijske postaje Idrija po zaključku preiskave in na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo na novogoriško Okrožno državno tožilstvo.

Šolski avtobus povozil gospo

V sredo, 1. septembra, se je ob 6. uri in 46 minut v vasi Dolenje Ravne pri Cerknem pripetila huda prometna nesreča. Po doslej znanih podatkih je voznik avtobusa, ki bi moral iz vasi Ravne odpeljati šolarje v šolo, na avtobusnem postajališču v Spodnjih Ravnah pri obračanju in vzvratni vožnji z zadnjim delom vozila zadel starejšo gospo, ki je takrat stala oziroma hodila za vozilom v mrtvem kotu. Gospa je zaradi trčenja padla, nato pa jo je voznik z avtobusom prevozil vse do zadnje osi. Ob stiku z zadnjo osjo vozila je gospa dobila hujše telesne poškodbe. Posredovali so reševalci ekipe nujne medicinske pomoči iz ZD Idrija, gasilci PGD Idrija in PGD Cerkno ter policija. Policisti so na kraju nesreče zbrali vse dostopne podatke in bodo po končani obravnavi o ugotovitvah celovito seznanili javnost. Reševalci so poškodovano domačinko odpeljali na urgenco in v nadaljnjo oskrbo.

foto: PGD Idrija

Bodimo pazljivi in strpni vozniki

Glede na to policisti ponovno pozivajo vse voznike v prometu, da vožnjo prilagodijo razmeram na cesti in svojim sposobnostim. Na cestah PU Nova Goricah bodo tudi v prihodnje pogosteje izvajali poostrene nadzore, usmerjeni pa bodo na relacije, kjer je problematika teh kršitev posebej izstopajoča.

Ob začetku šolskega leta policisti vse voznike pozivajo k večji strpnosti in pazljivosti na cestah, še posebej v okolici šol in vrtcev. Tudi letos bodo v prvih šolskih dneh, tako kot prejšnja leta, izvajali poostren nadzor prometa še posebej med prihodom učencev v šolo ali vrtec in odhodom domov. »Zagotavljanje varnosti otrok, predvsem v prvih septembrskih dneh, je namreč ena najpomembnejših nalog policije, saj so otroci in tudi pešci nasploh med najbolj ranljivimi prometnimi udeleženci,« so v sporočilu za javnost še zapisali na upravi policije v Novi Gorici.

V nedeljo, 29. avgusta, so policisti med 11. in 20. uro izvajali poostren nadzor cestnega prometa na območju Policijske uprave Nova Gorica. Policisti več policijskih postaj so zaradi pričakovanega povečanega prometa voznikov motornih koles poostreno nadzirali promet na glavnih cestnih relacijah na območju Zgornjega Posočja in Keltike na cesti Tolmin – Most na Soči – Idrija. Prav tako so poostreno nadzirali tudi voznike v prometu, s poudarkom na ugotavljanju prekoračitev najvišje dovoljene hitrosti. Policisti so v sklopu tega nadzora kontrolirali 43 motoristov in voznikov osebnih vozil. Pri tem so devetim kršiteljem izdali plačilne naloge in izrekli dve globi na kraju prekrška. Zaradi lažjih prekrškov so policisti enajstim voznikom izrekli opozorilo. V postopkih so osmim voznikom odredili preizkus alkoholiziranosti; vsi so bili v okviru dovoljenih vrednosti. Policisti so ugotovili, da je najpogostejša kršitev voznikov prekoračitev najvišje dovoljene hitrosti v in izven naselij, neupoštevanje talnih označb oziroma prometne signalizacije, manjše tehnične pomanjkljivosti na vozilih in neuporaba svetlobne opreme na vozilih.

Strela zanetila požar v Zavratcu

V nedeljo, 29. avgusta, so nekaj pred 15. uro klicali na pomoč gasilce iz Zavratca, kjer je ogenj zajel hlev. Klicu na pomoč so se odzvali gasilci iz PGD Zavratec, Idrija, Dole in Godovič, ki so pogasili goreče bale sena, ostrešje poslopja in v njem parkirana kmetijska vozila in mehanizacijo. Požar je kljub hitremu interveniranju in gašenju povzročil večjo materialno škodo. Po prvih podatkih naj bi ogenj zanetila strela, ki je udarila v hlev. Prvi je bil na kraju lastnik kmetije, ki je po klicu na pomoč takoj začel z reševanjem traktorjev in ostale opreme iz gorečega objekta. Uspelo mu je rešiti enega od traktorjev in še nekaj priključkov. Med reševanjem te opreme pa so goreči deli ostrešja že padali na tla in poškodovali lastnika po rokah in glavi. Zdravniška ekipa mu je oskrbela te poškodbe. Po nestrokovni oceni je požar povzročil za več 100.000 evrov škode. V reševanje se je vključilo 20 gasilcev PGD Zavratec in še 38 gasilcev iz sosednjih PGD Idrija, Dole in Godovič. Gasilci so v uri in pol rdečega petelina ukrotili. K sreči v času udara strele in potem med požarom v hlevu ni bilo živine. Policisti so si ogledali kraj požara in po neuradnih podatkih tujo krivdo izključili.

foto: PGD Idrija

V delovni nesreči poškodovan 24-letnik

V sredo, 25. avgusta zjutraj, se je v eni od gospodarskih družb v okolici Spodnje Idrije zgodila delovna nesreča. Kot so potrdili na upravi policije v Novi Gorici, se je med izvajanjem vzdrževalnih del na mirujočem stroju po glavi poškodoval 24-letni delavec podjetja. Predvidoma lažje poškodovanemu delavcu so ustrezno zdravniško pomoč nudili v urgenci ZD Idrija, odkoder so ga po prvi pomoči napotili v domačo nego. Policija je o dogodku obvestila tudi pristojne pravosodne organe, preiskovalno sodnico okrožnega sodišča in državno tožilstvo v Novi Gorici. O nesreči so obvestili tudi pristojno delovno inšpekcijo.

Bomba v Črnem Vrhu

V torek, 24. avgusta, so gradbeni delavci v Črnem Vrhu nekaj po 14. uri med kopanjem gradbene jame za novogradnjo naleteli na minometno mino, kalibra 81 milimetrov, težko 3,37 kilograma, italijanske izdelave iz obdobja druge svetovne vojne. Poklicali so policijo in ta je na gradbišče poslala ekipo, ki je specializirana za varno odstranjevanje eksplozivnih teles. Nevarno najdbo sta bombna tehnika do uničenja shranila v varne prostore Državne enote za varstvo pred NUS severnoprimorske regije.

Kdo je poškodoval kozolec?

V ponedeljek, 23. avgusta, je še neznani storilec poškodoval ostrešje kozolca v Gorenjih Novakih. Na upravi policije v Novi Gorici so potrdili, da so si policisti ogledali poškodovani kozolec, ki naj bi ga neznanec poškodoval dan prej. Domačini so ugotovili, da je uničeno ostrešje objekta, kar bi lahko bilo posledica trka tovornega vozila, saj kozolec stoji tik ob cesti. Po prvih nestrokovnih ocenah je materialne škode na kozolcu za vsaj dva tisoč evrov. Idrijski policisti bodo po zaključku preiskave in na podlagi vseh ugotovljenih dejstev napisali kazensko ovadbo na novogoriško okrožno državno tožilstvo.

Gasilci rešili avtomobil

V ponedeljek, 23. avgusta, je nekaj po 12. uri v Dolenjih Novakih osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obstalo na brežini. Posredovali so gasilci PGD Idrija in PGD Cerkno, ki so poškodovano vozilo potegnili nazaj na cestišče. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Avtomobil trčil v most

V četrtek, 19. avgusta, se je ob 18. uri in 44 minut v Platiševi ulici v Cerknem zgodila prometna nesreča. V križišču pri muzeju je voznik z osebnim vozilom trčil v stebriček na mostu. Posredovali so gasilci PGD Cerkno in PGD Idrija, ki so zavarovali kraj nesreče, stabilizirali vozilo in nudili pomoč idrijskim reševalcem. Ponesrečenca so reševalci odpeljali na urgenco v ZD Idrija.

foto: PGD Idrija

Motorist trčil v skalo

V četrtek, 19. avgusta, se je nekaj po 18. uri na cesti proti Idrijski Beli zgodila prometna nesreča. Po doslej znanih podatkih je 48-letni motorist med vožnjo v levem ovinku zapeljal preveč desno ter zapeljal v odtočni jašek. Motorista je zatem odbilo na levo stran vozišča, kjer je poškodovan obležal. Na kraju nesreče so poleg policistov Policijske postaje Idrija posredovali tudi gasilci PGD Idrija in reševalci ekipe nujne medicinske pomoči ZD Idrija, ki so poškodovancu na kraju nudili prvo pomoč. Policisti so poškodovanemu motoristu odredili preizkus alkoholiziranosti in ta je pokazal, da je imel voznik motornega kolesa 0.41 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Povzročitelju nezgode so policisti izdali plačilni nalog za plačilo globe. Čaka pa ga še pogovor pri sodniku v Idriji.

Padel z lestve in obležal

V ponedeljek, 16. avgusta, se je nekaj po 12. uri v zaselku Laznica pri Cerknem pripetila delovna nesreča, ko je delavec med postavljanjem sončnih panelov padel z lestve. Posredovali so gasilci PGD Cerkno, ki so nudili pomoč reševalcem ekipe nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Idrija pri oskrbi in prenosu poškodovanca do helikopterja Slovenske vojske, s katerim so ga prepeljali na urgenco v klinični center v Ljubljano. Kraj nesreče so si ogledali tudi policisti, ki so po prvih informacijah tujo krivdo izključili.

foto: PGD Cerkno

V Podroteji mrgoli topovskih granat

V Idrijci na območju Podroteje so občani v minulih mesecih našli več kot deset kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev, kot se strokovno imenujejo bombe in granate različnih oblik in teže, vžigalniki in podobni vojaški predmeti. Te so pripadniki službe za varstvo pred NUS varno odstranili in uničili.

Po več takih posredovanjih so se strokovnjaki odločili za obsežen in temeljit pregled širšega območja. V četrtek, 12. avgusta, so pregledali 10.000 m2 površin oziroma strugo Idrijce 300 metrov gorvodno in dolvodno od nekdanje kovačije. Našli so štiri topovske granate in štiri vžigalnike minometnih min, kalibra 81 mm, italijanske izdelave iz obdobja druge svetovne vojne. Domnevajo, da nevarne ostaline voda z desnega brega ob deževju spira in odnaša v Idrijco. V omenjeni akciji je sodelovalo devet pripadnikov Službe za varstvo pred NUS, med njimi dva potapljača. Čeprav je območje zdaj očiščeno teh nevarnih vojaških min, se utegne zgoditi, da bo Idrijca ob novem deževju naplavila nove.

»Tovrstne ostaline so lahko privlačne na pogled, a so tudi zelo nevarne, ne glede na to, koliko časa so bile v vodi. Nestrokoven poseg v mehanizem vžigalnika namreč lahko povzroči eksplozijo. Neeksplodiranih ubojnih sredstev se ne prijema ali premika, ampak je treba najdbo čim prej prijaviti na številko 112 oziroma pristojnim službam. Še posebej je treba paziti, da tovrstne najdbe ne pridejo v roke otrokom,« so še zapisali v sporočilu za javnost v idrijskem štabu Civilne zaščite.

bombe-17-8-2021.JPG
bombe-17-8-2021-2.jpg
bombe-17-8-2021-3.JPG

Helikopter odpeljal motorista

V nedeljo, 15. avgusta, se je nekaj po 12. uri zgodila huda prometna nesreča na Keltiki med Spodnjo Idrijo in Želinom, v kateri se je poškodoval voznik motornega kolesa. Posredovali so gasilci, policisti in člani reševalne ekipe nujne medicinske pomoči, ki so poškodovanega motorista oskrbeli na kraju nesreče in ga predali članom helikopterske ekipe nujne medicinske pomoči. Ti so ga z vojaškim helikopterjem takoj prepeljali na urgenco kliničnega centra v Ljubljani. Vzrok prometne nesreče policisti še ugotavljajo.

foto: PGD Idrija

Avtomobil v reki

V četrtek, 12. avgusta, so nekaj po 10. uri klicali na pomoč gasilce k Zagodu, kjer se je osebno vozilo znašlo v strugi reke Idrijce. Do nenavadne nesreče s srečnim koncem za oba potnika je prišlo sredi dopoldneva, ko sta se potnik in sopotnica pripeljala do visečega mostu pri Zagodu in avto parkirala na klančini do prodišča. Zapustila sta avtomobil in se odpravila na sprehod. Pred tem pa je bil voznik očitno nepazljiv, saj je vozilo samodejno zapeljalo po prodišču v Idrijco, ta pa ga je odnesla nekaj deset metrov nizvodno. Posredovali so idrijski gasilci, ki so izvlekli vozilo nazaj na desni breg Idrijce in ga predali vlečni službi. Kot so potrdili na upravi policije, v tej nenavadni prometni nesreči nihče ni bil poškodovan.

foto: PGD Idrija

Nesreča v glavnem križišču

V četrtek, 10. junija, se je v glavnem semaforiziranem križišču v Idriji pripetila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo tudi službeno vozilo policije. Kot so potrdili na upravi policije v Novi Gorici, se je nesreča zgodila nekaj pred 22. uro. Med kontrolo prometa sta policista zaznala hujši prekršek cestno-prometnih pravil in zato sta z modrimi utripajočimi lučmi zapeljala v križišče, da bi ujela storilca prekrška. Policistka je z belo-modrim službenim vozilom policije v semaforizirano križišče zapeljala pri rdeči luči, iz njene leve, iz smeri Spodnje Idrije, pa je v tem trenutku pripeljala druga voznica osebnega avtomobila, ki pa je spregledala policijsko vozilo na nujni vožnji. Voznica osebnega vozila je trčila v policijsko vozilo v trenutku, ko je policistka s službenim vozilom zaradi nastale situacije vozilo že skoraj zaustavila. Pri majhni hitrosti obeh udeleženih vozil je k sreči ob trku nastala le manjša materialna škoda. Prometno nesrečo je obravnavala patrulja postaje prometne policije, ki je policistki zaradi povzročene prometne nesreče izrekla globo in ji napisala plačilni nalog za plačilo kazni.

Svoj pogled na potek prometne nesreče pa je na družabnem omrežju opisala tudi oškodovanka Lara Filipič: »Če koga zanima, še druga plat zgodbe: voznica je pravilno pripeljala skozi zeleno luč iz smeri Sp. Idrije proti centru. Policijski avto je čakal pri pekarni, vklopil luči in speljal skozi rdečo. Mislim, da eden drugega nismo videli, sicer tudi policisti ne bi speljali. Policistka niti slučajno ni skoraj zaustavila vozila, je pa pripeljala na moj pas. Če je popravilo avta v višini 2.000 evrov in poškodba rame manjša materialna škoda, pa naj bo. Policaji so bili na kraju nesreče zelo korektni, takoj priznali krivdo. Avto je pa še zdaj na popravilu. En mesec sem čakala podatke s strani policije, nakar so poslali napačno številko police in sploh niso napisali kdo je lastnik avtomobila.«

Alkoholni hlapi za volanom

Idrijski policisti so v soboto, 7. avgusta, ob 20. uri in 33 minut na Cerkljanskem zaustavili 42-letnega voznika osebnega avtomobila in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. Ta je pokazal, da je voznik vozil pod vplivom alkohola, saj je imel 0.70 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu odvzeli vozniško dovoljenje.

Helikopter odpeljal bolnika

V soboto, 7. avgusta, je nekaj po 11. uri v Idriji na začasnem pristajališču na mestnem stadionu pristal helikopter z ekipo nujne medicinske pomoči. Člani te so od idrijskih reševalcev v oskrbo prevzeli hudo bolnega občana in ga po najkrajši poti prepeljali do urgence v Ljubljano.

 

Gasilci odprli vrata

V soboto, 7. avgusta, so nekaj po 16. uri gasilci PGD Dobračeva ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja na Selu v Žireh ter reševalcem ekipe nujne medicinske pomoči iz Škofje Loke omogočili dostop do onemogle osebe.

 

V Godoviču vlomili v podjetje

V četrtek, 5. avgusta, so policisti obravnavali vlom v prostore ene od gospodarskih družb v Godoviču. Po prvih zbranih podatkih je znano, da je neznanec po vlomu pregledal notranje prostore in poškodoval avtomat za tople napitke ter dva stacionarna računalnika. Prilastil si je tudi vbodno žago in kotno brusilko. O kaznivem dejanju je Policija obvestila tudi preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča in Državno tožilstvo v Novi Gorici. Okoliščine kaznivega dejanja policisti Policijske postaje Idrija še preiskujejo. Ko bodo s preiskavo zaključili, bodo na podlagi ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo na Državno tožilstvo v Novi Gorici.

 

Voznik trčil v srno

V četrtek, 5. avgusta zvečer, je voznik osebnega avtomobila v Dolah povozil srno. Policisti si kraja nesreče niso ogledali, saj je bila pri trku povzročena le manjša materialna škoda.

Kradla alkoholne pijače

V sredo, 4. avgusta, so policisti Policijske postaje Idrija obravnavali tatvino prodajnih izdelkov v eni od trgovini v Idriji. Po prvih podatkih sta dva neznana storilca okoli 16. ure vstopila v trgovino in iz prodajne police ukradla 12 steklenic žganih pijač v skupni vrednosti 293 evrov. Okoliščine kaznivega dejanja idrijski policisti še preiskujejo.

 

Alkohol za volanom

V sredo, 4. avgusta, so ob 14. uri in 33 minut policisti v Idriji zaustavili voznika osebnega avtomobila in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal, da je bil voznik pod vplivom alkohola, saj je imel 0,62 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Pijanemu vozniku so prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu odvzeli vozniško dovoljenje, čaka pa ga še srečanje s sodnikom na pristojnem okrajnem sodišču.

Traktor se je prevrnil

V sredo, 4. avgusta, se je nekaj pred 17. uro v gozdu v Žirovskem vrhu prevrnil traktor. Gasilci PGD Dobračeva so s tehničnim posegom rešili voznika izpod traktorja, ga oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila.

Ukradla 200 evrov vredne slušalke

V torek, 3. avgusta, so policisti Policijske postaje Idrija obravnavali tatvino prodajnih izdelkov v eni od trgovin v Idriji. Po sedaj zbranih podatkih si je še neznana storilka zgodaj popoldne prilastila dvoje slušalk znamke JBL v vrednosti 200 evrov. Policisti neznano ljubiteljico dragih slušalk še iščejo.

Vlomili v cerkev

V ponedeljek, 2. avgusta, je bila Policija v Novi Gorici obveščena o vlomu v cerkev na Kromberku pri Novi Gorici. Po prvih zbranih podatkih so na upravi policije potrdili, da je še neznani nepridiprav v noči iz nedelje na ponedeljek, 2. avgusta, vlomil skozi okno in vstopil v notranjost cerkve. Nepridiprav je našel in ukradel nekaj gotovine in se znesel nad inventarjem. Storilec je prostor zapustil z odtujeno gotovino ter odšel neznano kam. Policija je o kaznivem dejanju takoj obvestila pristojne pravosodne organe, preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Državno tožilstvo v Novi Gorici. Okoliščine kaznivega dejanja novogoriški policisti še preiskujejo in bodo po zaključku preiskave na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo na Državno tožilstvo v Novi Gorici.

Gradbeniki pretrgali plinovod

V ponedeljek, 2. avgusta, so nekaj po 9. uri gradbeni delavci, ki prenavljajo Triglavsko ulico v Idriji, zaznali vonj po plinu. Kmalu se je izkazalo, da plin uhaja iz poškodovane cevi na gradbišču, ki so jo delavci poškodovali pri gradbenih delih. Aktivirani so bili gasilci PGD Idrija, še pred njihovim prihodom na kraj delovne nesreče pa so gradbeni delavci zaprli glavni ventil plinske napeljave. Gasilci so opravili meritve prisotnosti plina, ki pa ga ni bilo več zaznati.

Macesen treščil v hišo

V soboto, 31. julija, se je dopoldne nad Cerknim razdivjalo močno neurje z vetrom in dežjem. Podrto drevo je poškodovalo stanovanjsko hišo v Mostaniji. Narava v teh dneh pogosto kaže svojo moč. Sobotno dopoldne, ko so se nad Cerknim začeli nabirati črni oblaki, je obetalo prvo hudo uro. Okoli 11. ure se je orkanski veter ...

Češki državljan oplazil avtobus

V nedeljo, 25. julija, se je ob 15. uri na Keltiki med Spodnjo Idrijo in Želinom zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena avtobus in osebno vozilo. Policisti Policijske postaje Idrija so na kraju nesreče ugotovili, da je 53-letni voznik avtobusa vozil iz Spodnje Idrije proti Straži. Med vožnjo je z avtobusom na ozkem delu vozišča pripeljal v levi nepregledni ovinek. Ob zaključku ovinka, kjer cesta prehaja v desni nepregledni ovinek, mu je v nasprotni smeri pripeljal 50-letni voznik osebnega avtomobila, državljan Češke. Med vozili je prišlo do oplaženja, in sicer je češki voznik z levim vzvratnim ogledalom oplazil avtobus. Pri zaustavljanju po prometni nezgodi je avtobus z desnim delom oplazil del brežine na desni strani, pri čemer je nastala manjša škoda na vratih in prtljažnem prostoru. Na osebnem vozilu materialne škode ni bilo.

Pretep v mestu
V četrtek, 22. julija zvečer, so policisti v Idriji obravnavali pretep med dvema občanoma, pri katerem je bil eden od udeležencev spora telesno poškodovan. Oškodovanec je po pretepu poiskal zdravniško pomoč v idrijskem zdravstvenem domu. V skladu z usmeritvami Okrožnega državnega tožilstva v Novi Gorici bodo policisti osumljenca glede na vsa ugotovljena dejstva kazensko ovadili. Zakaj sta se moška sprla, še ni znano.

Motoristka trčila v tovornjak

V torek, 20. julija se je ob 18. uri in 30 minut zgodila prometna nesreča na glavni cesti med Želinom in Idrijo. Policisti so ugotovili, da je voznik tovornega vozila peljal iz Cerknega proti Idriji. Med vožnjo na omenjeni relaciji pa se je v zadnji del njegovega vozila, zaradi neprilagojene hitrosti, zaletela 46-letna voznica motornega kolesa, državljanka Avstrije. V prometni nesreči nihče ni bil poškodovan. Policisti PP Idrija so 46-letni tuji motoristki zaradi odgovornosti za storitev prekrška izrekli globo in ji napisali položnico.

Gasilci rešili avtomobil

V petek, 16. julija, so nekaj po 21. uri klicali na pomoč gasilce iz Idrijske Bele. Tam je voznik osebnega vozila pri vzvratni vožnji zapeljal čez rob makadamske ceste in obtičal. Na cesto so ga izvlekli prostovoljni gasilci PGD Idrija.

 

Pohodnik si je zlomil nogo

V petek, 16. julija, si je nekaj pred 17. uro na poti iz Cerknega v Labinje pohodnik zlomil nogo. Poškodovanca so na kraju oskrbeli gorski reševalci GRS Tolmin in reševalci ekipe nujne medicinske pomoči iz Idrije.

Avtomobil na streho

V petek, 16. julija, se je nekaj minut pred 14. uro na Keltiki v naselju Travnik zgodila prometna nesreča. Voznik osebnega avtomobila je v zavoju na Okavniku zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast na vozilom in to se je zaletelo v brežino ter se prevrnilo na streho. Posredovali so gasilci PGD Idrija, avtovlečna služba ter policisti. Voznik avtomobila se med prevračanjem ni resneje poškodoval.

Voznica zbila devetletnega kolesarja

V četrtek, 15. julija, se je nekaj minut pred 19. uro v Spodnji Idriji pripetila prometna nesreča. Devetletni kolesar je pripeljal po cesti s Koreje na glavno cesto in pri tem ni upošteval prometnega znaka »stop«. Mladi kolesar je na glavno cesto zapeljal v trenutku, ko je po njej iz idrijske smeri pripeljala voznica osebnega avtomobila. Kljub zaviranju je voznica trčila v mladega kolesarja in ga zbila po vozišču. Takoj po nesreči so otroku pomagali mimoidoči, kasneje pa so na kraj nesreče prišli tudi reševalci ekipe nujne medicinske pomoči iz ZD Idrija, ki so kolesarja odpeljali na urgenco UKC v Ljubljano. Tam so po podatkih policije otroka pregledali in ugotovili, da ima le manjše poškodbe. Na kraj nesreče so bili napoteni tudi idrijski gasilci, ki so zavarovali kraj nesreče in usmerjali promet v času ugotavljanja vseh okoliščin nesreče. Kot so potrdili na upravi policije v Novi Gorici, poškodovani otrok med vožnjo ni imel predpisane varnostne čelade.

nesreca-19-7-2021.jpg

foto: DaB

nesreca-19-7-2021-2.jpg

foto: PGD Idrija

Gasilci reševali ujete v dvigalu

V sredo, 13. julija, so nekaj pred 13. uro idrijski gasilci posredovali v Beblerjevi ulici, kjer se je spet pokvarilo dvigalo v enem od stanovanjskih blokov. Iz dvigala so s tehničnim posegom rešili občana in upravniku poslopja svetovali posvet s serviserjem.

Štefan Mavri očitanega umora ne prizna

Na Novogoriškem sodišču so izpeljali predobravnavni narok, na katerem so zaslišali Štefana Mavrija, ki mu tožilstvo očita umor Petra Mohoriča iz Spodnje Idrije. Štefan Mavri umora, ki naj bi ga storil na zahrbten način, ni priznal. Nasilna smrt 55-letnega Petra Mohoriča je pred tremi meseci pretresla Spodnjo Idrijo. N...

Bombna tehnika v Idriji
V ponedeljek, 12. julija, sta nekaj pred 20. uro v Idriji posredovala bombna tehnika. V bližini Gregorčičeve ulice sta odstranila in do uničenja na varno shranila najdena topovska vžigalnika minometne mine skupne teže 0,4 kilograma. Nevarni najdbi sta iz obdobja druge svetovne vojne.

Avtomobil na streho v Črnem Vrhu

V soboto, 10. julija, se je nekaj pred 19. uro v Črnem Vrhu nad Idrijo pripetila prometna nesreča, v kateri se je eno od udeleženih vozil prevrnilo na streho. Posredovali so gasilci PGD Idrija, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na kolesa in očistili po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb. Vzrok nesreče proučuje policija.

foto: PGD Idrija

Truplo v vodnem kanalu

V soboto, 10. julija, so idrijski gasilci nekaj po 9. uri posredovali ob vodnem kanalu, po katerem teče Idrijca od topilniškega mostu do elektrarne na Marofu. V vodnem kanalu ob proizvodni hali tovarne Kolektor so našli negibno truplo človeka. Gasilci so ga z vrvno tehniko potegnili na kopno in ga predali ekipi nujne medicinske pomoči. Na kraju dogodka so bili tudi policisti in pogrebna služba.

Mamila za volanom

V torek, 6. julija, so okoli 22. ure policisti v Spodnji Idriji zaustavili voznika osebnega avtomobila in mu odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Rezultat odrejenega hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge, zato so vozniku odredili strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki pa ga je 24-letni voznik odločno odklonil. Policisti so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu odvzeli vozniško dovoljenje.

 

Nesreča motorista v Zali

V torek, 6. julija, se je v Zali okoli 18. ure in 50 minut pripetila prometna nesreča, v kateri se je poškodoval voznik motornega kolesa iz tujine. Na kraju nesreče so policisti ugotovili, da se je 42-letni motorist, državljan Italije, peljal iz Idrije proti Godoviču. Med vožnjo v Zali je zaradi neprilagojene hitrosti zapeljal z vozišča na makadamsko počivališče in izgubil nadzor nad motornim kolesom. Motorist je padel na levi bok in se pri tem predvidoma lažje poškodoval. Na kraju nesreče so mu zdravniško pomoč nudili reševalci ekipe nujne medicinske pomoči iz ZD Idrija, nato pa so poškodovanca z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico v Gorico. Zaradi odgovornosti za povzročeno nesrečo bodo policisti tujemu motoristu izdali plačilni nalog.

 

Tatvina e-kolesa v Idriji

Policisti Policijske postaje Idrija so v torek, 6. julija, obravnavali tatvino električnega kolesa znamke Krpan, sive barve, z napisom Becikl, ki je del projekta javne mreže e-koles Občine Idrija. Po sedaj zbranih podatkih policije je neznani storilec pred tednom dni ukradel električno kolo, ki ga je pred tem eden od uporabnikov sistema po uporabi pustil ob zidu na avtobusni postaji v Idriji. Zaradi kraje je občina oškodovana za vsaj 2.000 evrov. Policisti Policijske postaje Idrija nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

gasilci-12-7-2021.jpg

foto: PGD Idrija