Civilna zaščita išče prostovoljce

Objavljeno: 29. 10. 2020 ob 9:31 - posodobljeno: 29. 10. 2020 ob 9:57 | Damijan Bogataj

Občinski štab Civilne zaščite, ki ga kot poveljnik vodi Boštjan Brelih, je izdal javni poziv preko katerega iščejo prostovoljce za izvajanje humanitarnih programov.

foto: fly.uptothesky

Kot je potrdila Tina Benčina iz občinske uprave, je danes že začela delovati telefonska številka, na katero zbirajo prijave prostovoljcev. Po mnenju poveljnika štaba Boštjana Breliha je sodelovanje prostovoljcev pri delovanju Civilne zaščite zelo pomembno. Ob prijavi bo vsak prostovoljec posredoval tudi podatke o tem, pri katerih storitvah ali delih je pripravljen ali usposobljen delovati. Prostovoljci so se izkazali že v prvem valu epidemije, ko so pomagali pri oskrbovanju občanov s prehrambenimi izdelki ter razdeljevanju zaščitnih mask, ki jih je za prvo fazo soočanja z epidemijo zagotovila Občina Idrija.

Časovni razpon delovanja prostovoljcev ni določen, saj v štabu ne vedo koliko časa bodo trajale zaostrene zdravstvene razmere. Občinski štab Civilne zaščite Idrija tako poziva prostovoljce, da med 8. in 12. uro pokličejo na telefonsko številko 051 610 589 ali pišejo na elektronski naslov tina.bencina@idrija.si .

»V prvem valu epidemije ste nas presenetili z odzivom in dokazali, da skupaj zmoremo poskrbeti za najranljivejše. Nadejamo se, da boste tudi tokrat priskočili na pomoč. Vnaprej najlepša hvala vsem,« so še zapisali v sporočilu za javnost na občinskem štabu Civilne zaščite v Idriji.

V prvem valu epidemije je pripravljenost pomagati izrazilo 58 prostovoljk in prostovoljcev iz občine Idrija, od tega jih je bila polovica aktiviranih. Pomagali so predvsem pri preskrbi občank in občanov z najnujnejšimi dobrinami, pri dostavi hrane, zdravil in higienskih pripomočkov, pri razdeljevanju zaščitnih mask, pomagali so tudi pri izvedbi krvodajalske akcije in pri postavljanju šotora za covid točko.

V prihodnje bodo prostovoljci prav tako pomagali pri preskrbi občank in občanov, morda bodo pomagali tudi s prevozi. Delo prostovoljcev se bo namreč usklajevalo glede na potrebe in aktualno epidemiološko sliko v občini.