Cerkljani se spominjajo partizanskih tekem

Objavljeno: 27. januarja 2020 ob 11:17 / posodobljeno: 28. januarja 2020 ob 7:50

V petek, 24. januarja, je v dvorani Osnovne šole Cerkno potekala slavnostna akademija Partizanske smučine Cerkno ’45. Prireditev, ki jo organizacijski odbor tradicionalno zaupa v organizacijo in izvedbo Osnovni šoli Cerkno, se je tudi letos odvijala na predvečer tradicionalnih smučarskih tekem.

smucine-3--27-1-020.jpg

Dogodek je pod pokroviteljstvom župana občine Cerkno Gašperja Uršiča zbral pomembne predstavnike javnega življenja ter vojaških in veteranskih organizacij. Ob zboru praporščakov je zbrane pozdravil predsednik organizacijskega odbora, polkovnik Miha Butara. Slavnostni govornik na letošnji akademiji je bil predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, generalmajor Ladislav Lipič. V svojem nagovoru je opomnil na pogumno dejanje sodelujočih, ki so sredi vojne vihre 20. in 21. januarja 1945 na Cerkljanskem izpeljali ta športni dogodek. Opozoril je na pomen sožitja med narodi in miru tudi v današnjem času. Prav slednjega moramo najskrbneje varovati in negovati. V okviru prireditve je potekala tudi okrogla miza, na kateri so predstavili smernice nadaljnjega razvoja, za Cerkljansko zelo pomembne kulturno-športne prireditve. Navzoči so si lahko ogledali tudi odlomke iz nastajajočega filma z zanimivimi pričevanji takratnih udeležencev.

navednice-modre.jpg

Hvaležen sem cerkljanski občini in hotelu, ki nas ves čas podpirata. Seveda tudi Osnovni šoli Cerkno, ki sodeluje s kulturnim programom in mladimi tekmovalci.

Miha Butara

smucine---27-1-020.jpg

Tudi na letošnji akademiji so pod vodstvom učiteljice Vanje Lampič ter pianistke Teje Ličar Močnik s kulturnim programom sodelovali devetošolci OŠ Cerkno. Organizacijski odbor je ob 75. letnici prvih tekem za dolgoletno sodelovanje in podporo z zlato plaketo nagradil dva zavoda, Mestni muzej Idrija in Osnovno šolo Cerkno.

V soboto se je na Smučarskem centru Cerkno v veleslalomu pomerilo 332 tekmovalcev. Med najbolj množičnimi udeleženci so bili člani borčevske organizacije iz Nove Gorice, največ tekmovalcev je bilo članov Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Njihov predsednik, generalmajor Ladislav Lipič, je pred sobotnim začetkom veleslaloma zbrane spomnil na pomen partizanskih tekmovanj, ohranitev spomina in prizadevanj za mir.

navednice-modre.jpg

Kot dediči vrednot protinacističnega in protifašističnega boja ohranjamo spomin na tradicijo narodnoosvobodilnega boja. Iskrena hvala vsem, ki vsa ta leta negujete in na mlajše generacije prenašate to temeljno izročilo.

Dejan Židan

»Hvaležen sem cerkljanski občini in hotelu, ki nas ves čas podpirata. Seveda tudi Osnovni šoli Cerkno, ki sodeluje s kulturnim programom in mladimi tekmovalci,« pa je za medije povedal predsednik organizacijskega odbora Miha Butara.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil Dejan Židan, predsednik stranke SD in Državnega zbora RS. Ob pozdravu in čestitkam tekmovalcem je podaril, da s tem »kot dediči vrednot protinacističnega in protifašističnega boja ohranjamo spomin na tradicijo narodnoosvobodilnega boja. Iskrena hvala vsem, ki vsa ta leta negujete in na mlajše generacije prenašate to temeljno izročilo«.

Židan je poudaril pomen te in drugih tovrstnih prireditev tudi v današnjem času, saj takšna športna tekmovanja in kulturne prireditve omogočajo, da se zgodba miru in človečnosti prenaša v sedanjost in v prihodnost: »Da so se v zgodovinski spomin našega naroda poleg brezkompromisnega boja za svobodo in obstoj naroda vklesale vrednote brezmejne solidarnosti, humanosti in tovarištva. Tudi zaradi tega neverjetnega nasprotja med pacifizmom športa in grozoto vojne se zgodnjih partizanskih smučarskih tekem spominjamo s posebnim ponosom. S ponosom, ki ga danes delimo ob športnih uspehih slovenskih športnic in športnikov. Želim verjeti, da je njihova srčnost, neustrašnost, predanost, nekaj kar se po žilah Slovenk in Slovencev prenaša iz generacije v generacijo, nas povezuje in združuje kot narod.«

V govoru je Židan spomnil na letošnjo 75. obletnico zmage in osvoboditve. Poudaril je, da je »močan del te zmage tudi slovensko narodnoosvobodilno gibanje, na temeljih katerega je nastala sodobna slovenska država. Naša domovina, ki si celotnih zadnjih trideset let prizadeva za pomiritev in celjenje bolečih in globokih ran. Naša domovina, ki si prizadeva, da si dediči žrtev, preživeli in potomci v drugačnih družbenih razmerah ustvarjamo boljše in človeka vredno življenje«.

Pri tem je opozoril, da se sodobne oblike nacizma in fašizma ponovno prebujajo in krepijo. »Zato moramo danes nujno izpostaviti vse, kar nacizem in fašizem sta: netenje strahu pred drugačnostjo, spodkopavanje temeljev države, zagovarjanje izbranega naroda, smešenje demokracije in človekovih pravic, spreminjanje preteklosti in pisanje alternativne zgodovine.«

Pri tem se je odzval tudi na nedavno sodbo Vrhovnega sodišča o domobranskemu poveljniku Leonu Rupniku: »Mi ne bomo nikoli pristali na to, da bodo tisti, ki so sodelovanje z okupatorjem postavili pred narodno preživetje, oproščeni in rehabilitirani. Izdaja lastnega naroda in kolaboracija sta zavržni dejanji. Zanju ni opravičila. Nesporno dejstvo je, da so Slovenijo osvobodili partizani v širokem zavezništvu antifašističnih sil, ki so postavili temelje današnje napredne Evrope.«

Židan se je na delovnem posvetu srečal tudi s člani stranke SD z Idrijskega in Cerkljanskega.

smucine-2--27-1-020.jpg