Cerkljani pometli s konkurenco

Objavljeno: 5. 10. 2020 ob 10:40 | Avtorja besedila: Lara Gantar in Damijan Bogataj

V sredo, 23. septembra, je v Črnučah pri Ljubljani potekalo državno prvenstvo v orientacijskem teku za osnovne in srednje šole. Orientacijski klub Azimut se s kar štirimi ekipnimi zmagami že veseli odprave na svetovno šolsko prvenstvo v orientacijskem teku, ki bo julija prihodnje leto potekalo v Beogradu.

ošcerkno_orientacija2-5-10-020.jpg

Tradicija je, da se vsako leto nekje konec septembra med jesenskimi orientacijskimi tekmovanji zvrsti tudi državno šolsko prvenstvo. Vsako drugo leto je tekmovanje za dijake in učence še posebej pomembno, saj se uvrstitve točkujejo in skupni seštevek posameznih šol odloči, katera ekipa se bo uvrstila na svetovno prvenstvo. Letošnje državno tekmovanje je zaradi zaostrenih zdravstvenih razmer potekalo v nekoliko okrnjeni različici, saj so se ga lahko udeležili le učenci letnikov 2006 in 2007 ter srednješolci. Prav v vsaki izmed kategoriji so ekipno zmagali člani in članice Orientacijskega kluba Azimut, ki so se z odličnimi nastopi uspeli uvrstiti na svetovno šolsko prvenstvo, ki bo začetek julija 2021 potekalo v Beogradu.

Letošnje državno tekmovanje je zaradi zaostrenih zdravstvenih razmer potekalo v nekoliko okrnjeni različici, saj so se ga lahko udeležili le učenci letnikov 2006 in 2007 ter srednješolci

Osnovno šolo Cerkno je zastopalo osem učencev in učenk, ki so suvereno opravili z 2,5 kilometrov dolgo progo in osvojili skupno prvo mesto med osnovnimi šolami tako v kategoriji ekipno – dečki kot tudi ekipno – deklice

V končni razvrstitvi ekip sta obe prvi mesti, tako pri dekletih kot pri fantih, zasedli ekipi Osnovne šole Cerkno, ekipa učencev Osnovne šole Idrija pa je zasedla tretje mesto. Osnovno šolo Cerkno je zastopalo osem učencev in učenk, ki so suvereno opravili z 2,5 kilometrov dolgo progo. Ravnatelj Mitja Dežela je ob uspehih svojih učencev za Idrijske novice povedal: »Orientacijski tek je eden izmed tistih športov, ki ima na Cerkljanskem močno strokovno podporo v lokalnem društvu OK Azimut že vrsto let. Naklonjenost športnim aktivnostim, tako rekreativnim kakor tudi tekmovalnim, privzgajamo otrokom tudi v šolskem okolju. Odlični rezultati so vsekakor nagrada in velika motivacija za nadaljnje delo tako otrokom kakor tudi mentorjem v društvih in športnim pedagogom v šolskem okolju. Sinergija znanj, izkušenj ter podpore enih in drugih so za mladega, razvijajočega se športnika, še kako pomembni.«

V konkurenci srednjih šol sta prvi mesti, tako med dijakinjami kot med dijaki, zasedli ekipi Gimnazije Jurija Vege Idrija. Ob ekipnih uspehih pa velja izpostaviti tudi posamezne uspehe članov OK Azimut, ki so se med več kot 150 dijaki in učenci uvrstili na stopničke v svoji kategoriji.

Med dijaki je drugo mesto zasedel Julijan Kavčič (Škofijska klasična gimnazija), med dijakinjami pa tretje mesto Teja Tušar (Gimnazija Jurija Vege Idrija). Med učenci Osnovne šole Cerkno je v konkurenci učenk prvo mesto zasedla Nea Eržen, druga je bila Neža Obid, na peto mesto se je uvrstila Jana Močnik in na 13. mesto Špela Majdič. V konkurenci fantov je tretje mesto zasedel Rok Bogataj, šesto mesto Božo Bizjak, deveto mesto Tadej Likar in 16. mesto Aljaž Škvarča.

Če pogledamo nazaj, za najboljši rezultat dosežen na svetovnem šolskem prvenstvu s strani učencev in dijakov, ki so predstavljali barve slovenske zastave, še vedno velja tretje mesto Petra Tušarja leta 2013 na Portugalskem, ko se je kot član ekipe Gimnazije Jurija Vege Idrija zapisal v zgodovino orientacijskega teka.

Kot je nekoč zapisal eden izmed najboljših orientacijskih tekačev v Sloveniji: »Trdo delaj, zabavaj se in uspeh bo zagotovljen.« S trdim delom v preteklih nekaj sezonah in ob dodatnem zagonu za treniranje po uspehih na državnem nivoju so učenci in dijaki na dobri poti k lepim rezultatom tudi na svetovnem šolskem prvenstvu v orientacijskem teku prihodnje leto.

mitja dezela-23-7-20.jpg
navednice-modre_edited.png

Naklonjenost športnim aktivnostim, tako rekreativnim kakor tudi tekmovalnim, privzgajamo otrokom tudi v šolskem okolju. Odlični rezultati so vsekakor nagrada in velika motivacija za nadaljnje delo.

MITJA DEŽELA

ravnatelj Osnovne šole Cerkno