Cepljenje se je pričelo tudi v Idriji

Objavljeno: ponedeljek, 28. 12. 2020 ob 14:16 | Spletno uredništvo

Zdravnica Ana Ogrič Lapajne, ki ob delu v ordinaciji začasno opravlja še naloge direktorice javnega zavoda, je potrdila, da je v nedeljo, 27. decembra, steklo načrtovano cepljenje proti bolezni Covid-19 tudi na območju občine Idrija. Zdravstveni dom je v prvi pošiljki prejel 90 odmerkov cepiva.

ana-ogric-lapajne-28-12-2020-6.jpg

Kot je v pogovoru v TV studiu Idrijskih novic povedala zdravnica Ana Ogrič Lapajne, so vse aktivnost stekle tako, kot so bile načrtovane. Prvo pošiljko so v idrijski zdravstveni dom pripeljali iz Ljubljane in prvi dan so najprej cepili varovance v vseh treh domovih za starejše na Marofu, v Idriji in v Črnem Vrhu nad Idrijo, ki so se sami prijavili za cepljenje.

V osmih mesecih je bilo na območju občine Idrija potrjenih 729 okužb ali 6,2 % vseh prebivalcev, kar je več kot znaša povprečje v regiji. V občini Cerkno je bilo potrjenih 174 okužb, kar predstavlja 3,8 % vseh prebivalcev občine in to je v odstotkih skoraj pol manj kot v občini Idrija. Po mnenju zdravnice je razlog za tako statistiko v dejstvu, da v Cerknem nimajo doma starejših, stanovalci teh domov pa najpogosteje zbolevajo.

navednice-modre_edited.png

Gre za popolnoma novo obliko virusa, na katero moramo kot vrsta razviti imunost. Če bi čakali, da bi razvili imunost sami po sebi, bi to zahtevalo enormne žrtve, ki pa jih kot družba v tem času verjetno nismo pripravljeni sprejeti.

Kot poroča Regijski štab Civilne zaščite za severno Primorsko, so v Idriji za tri domove starostnikov prejeli 90 odmerkov cepiva, kar pa je manj, kot so pričakovali. »Za obe naši enoti, Idrija in Marof, smo prijavili potrebo po 90 odmerkih cepiva. Dobili smo jih le 60,« je povedala direktorica Doma upokojencev Idrija Urška Močnik. S temi so prednostno cepili 51 oskrbovancev ter le devet zaposlenih. Za cepljenje je bilo sicer zainteresiranih 37 zaposlenih.

Kot je povedala Alenka Gantar, direktorica doma Bor v Črnem Vrhu, so včeraj cepili 25 starostnikov in pet zaposlenih, še deset pa jih čaka na drugo pošiljko cepiva.

V Idriji je do danes po podatkih Covid sledilnika bolezen prebolelo 729 občanov, ki pa na dolgi rok niso povsem varni pred ponovitvijo bolezni. Vseh podrobnosti o poteku bolezni in obnašanju tega novega virusa tudi zdravniki še ne vedo.

Ana Ogrič Lapajne je v pogovoru pred kamerami potrdila, da se tudi zdravniki že vse od začetka pandemije pospešeno izobražujejo. Po doslej potrjenih podatkih so cepljeni po prvem odmerku 50 % zaščiteni, po prejemu drugega odmerka pa več kot 90 %. Stranski učinki cepljenja so po doslej znanih ugotovitvah sila blagi in za cepljene ne predstavljajo resnih težav. In ker nekateri kolebajo med cepljenjem in odločitvijo, da se ne bi cepili, zdravnica Ana Ogrič Lapajne svetuje, da se morajo odločati med dejstvom, da bodo prej ali slej virus dobili in zboleli ali pa se bodo s cepljenjem bolezni izognili. Potek bolezni pa je pri vsakem od občanov sila nepredvidljiv. Mnenje, da zbolijo samo starejši, sploh ne drži – zbolevajo tudi mladi. Večina jih virus preboli z manjšimi težavami, številni pa morajo v bolnišnico in del teh bi brez intenzivne nege in dodatnega kisika preprosto umrl.

Stroške za izdelavo cepiva bo plačala Evropska unija, samo cepljenje pa sodi v okvir brezplačnih storitev zdravstvenih domov. Uslužbenci idrijskega se že ves čas epidemije trudijo za tako organizacijo dela, ki bo zagotavljala najboljšo učinkovitost in pomoč občanom. Zdravnica je posebej izpostavila požrtvovalnost zaposlenih.

VIDEO POSNETEK

ana-ogric-lapajne-28-12-2020-4.jpg

V Zdravstvenem domu Idrija pa že v tretjem krogu iščejo direktorja ali direktorico. Zdravnica Ana Ogrič Lapajne, ki sedaj kot vršilka dolžnosti direktorice začasno vodi zavod, se na razpis ne bo prijavila. Kot je povedala v TV studiu Idrijskih novic, sama daje prednost stroki, saj je po poklicu zdravnica in svoje delo opravlja zavzeto in predano. Vodenje zavoda pa terja polnega človeka, saj je zavod pred številnimi izzivi.

in-studio.jpg