Center za obiskovalce Unesco globalnega geoparka Idrija praznuje

Objavljeno: 27. 10. 2020 ob 9:36 - posodobljeno: 27. 10. 2020 ob 10:18 | Avtorica besedila: Mojca Gorjup Kavčič / avtor fotografij: Bojan Tavčar

Leto dni je naokoli od odprtja centra za obiskovalce ter razstave »Zapisano v kamninah«, ki si jo lahko ogledate v njem. Razstava obiskovalce s pomočjo maket, modelov, eksponatov, animacij in video predstavitev na interaktiven način popelje v geološko preteklost Idrijskega.

geopark-27-10-2020-3.jpg

Razstava »Zapisano v kamninah« obiskovalcem razkrije marsikatero zanimivost o idrijski destinaciji. Kako so se dinozavrove stopinje znašle pri Godoviču? Zakaj je cesta do Idrije tako ovinkasta? Na kateri hrib se moramo povzpeti, da doživimo najlepše idrijske razglede? Kako je rudarjenje izoblikovalo življenje na Idrijskem? Zakaj je jezero divje? Vse to in še mnogo drugih zanimivosti razkrije razstava, predvsem pa predstavlja odlično izhodišče za vse, ki iščejo informacije, kaj v Idriji in njeni okolici početi.

geopark-27-10-2020-1.jpg
geopark-27-10-2020-6.jpg
  • Kako so se dinozavrove stopinje znašle pri Godoviču?

  • Zakaj je cesta do Idrije tako ovinkasta?

  • Na kateri hrib se moramo povzpeti, da doživimo najlepše idrijske razglede?

  • Kako je rudarjenje izoblikovalo življenje na Idrijskem?

geopark-27-10-2020-7.jpg

Kljub neljubi situaciji, v kateri smo se letos znašli, in popolnemu trimesečnemu zaprtju razstave, je le-to v enem letu obiskalo 1.516 obiskovalcev, od tega 22 skupin. V juniju, ko smo razstavo lahko ponovno odprli, smo jo obiskovalcem ponudili na ogled brezplačno. Še vedno so namreč veljali ukrepi, da se obiskovalci eksponatov ne smejo dotikati, kar je za nas pomenilo velik upad obiska, saj je razstava interaktivna. Ravno zaradi njene interaktivnosti pa lahko razstavo tudi vedno znova dopolnjujemo.

geopark-27-10-2020-4.jpg

Poleg samostojnih ogledov razstave pri vodenih skupinah ponujamo tudi posebna doživetja, kot so Okusi izbrano z degustacijo dobrot iz Kolektivne blagovne znamke »Idrija izbrano«, s čimer vršimo tudi promocijo naših ponudnikov, ki so pridobili certifikat, Zjalca pripoveduje, ki je namenjeno otrokom in družinam, ter TeachOut, kjer lahko obiskovalec z enostavno aplikacijo potuje skozi zapise v kamninah.

V letu dni od odprtja centra za obiskovalce smo v njem gostili tudi številne slovenske in tuje novinarje, razstavo predstavili interpretatorjem združenja Interpret Europe ter v njem, na prošnjo avstrijske akademske slikarke Johanne Kandl, ki pripravlja razstavo o naravnih barvilih, organizirali z bivšimi idrijskimi rudarji pogovor ob čaju in gerušu. Izvedli smo tudi vrsto delavnic za otroke ter pripravili posebno ponudbo šolskih programov za osnovne šole in vrtce.

V prihodnosti si želimo razstavo dopolniti z virtualnimi vsebinami, s katerimi bi lahko bogato idrijsko dediščino prikazali obiskovalcem še na bolj moderen in atraktiven način. Trenutno pripravljamo audio vodiče, ki bodo omogočili vsebinsko bogatejši samostojni ogled razstave, v načrtu pa imamo tudi prilagoditev ogleda razstave za slepe in slabovidne ter ureditev invalidske klančine pred vhodom v razstavo.

geopark-27-10-2020-5.jpg

Kljub temu, da zaradi situacije, v kateri smo se znašli, skupno praznovanje prve obletnice žal ni izvedljivo, pa ostajamo pozitivni in polni novih načrtov. Vas pa vabimo na ogled razstave. Prepričani smo, da boste o Idrijskem odkrili kaj, česar še niste vedeli.

Vabimo vas na ogled razstave. Prepričani smo, da boste o Idrijskem odkrili še marsikaj zanimivega.