Cankar v filmu Dušana Moravca

Objavljeno: 15. 5. 2020 ob 15:12 - Avtor: Damijan Bogataj

V sredo zvečer je TV Slovenija v elitnem večernem terminu na drugem programu predvajala dokumentarni film o Ivanu Cankarju, ki ga je režiral Dušan Moravec. Film z naslovom Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja sodi v programski sklop, s katerim nacionalna televizija pomaga letošnjim maturantom, saj se ti letos posebej posvečajo prav Ivanu Cankarju.

ivan-cankar---14-5-020.jpg

Državna predmetna komisija za slovenščino je letos razpisala tematski sklop iz književnosti za izpit splošne mature iz slovenščine, imenovan »V svetu Cankarjeve dramatike«. Televizija Slovenija se je zato v času izrednih razmer odločila, da na program umesti ciklus filmov o Ivanu Cankarju in njegovih delih, namenjen letošnjim maturantom. Že vse od 15. aprila, pa do 13. maja, so se lahko gledalci vsako sredo zvečer podali v svet našega največjega slovenskega pisatelja in njegovih vselej aktualnih del. Na sporedu so bili tako igrani in dokumentarni filmi kot tudi posnetki gledaliških predstav v izvedbi ansambla SNG Drama.
Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja je dokumentarni film, ki nam skozi pripovedko Kurent prikaže bistvene elemente Cankarjeve literature. Zgodbo o njegovem delu in življenju nam pripovedujejo poznavalci izjemnega opusa osrednjega slovenskega pisatelja. Posebnost filma so tudi animirane sekvence, ki prikazujejo čas pred prvo svetovno vojno in takoj po njej, ko se pisateljevo razburkano življenje tudi konča, njegova smrt pa še vedno ostaja nepojasnjena.

dule-1--15-5-020.jpg

Glavni lik v celovečernem dokumentarnem filmu je Ivan Cankar, naš prvi profesionalni pisatelj. Javni intelektualec, ki ni nikoli tiho. Rad se prepira, zmerja, pljuva, četudi po svojih ljudeh. Največkrat upravičeno, ker so etično vprašljivi. Večni upornik, večno v dolgovih, večno brez denarja, ki si ga kar naprej sposoja, moleduje za honorarje, največkrat za knjigo, ki je še ni napisal. Da bi prišel do njega, prodaja svoje risbe in rokopise. Nemalo denarja požene po grlu. In tukaj so še njegove ženske, fiktivne in resnične. V literaturi jih povzdiguje, v življenju zaničuje. Od njih beži, kot beži od odgovornosti. Odgovoren je samo za svoje fiktivne like. Umetnik pač. Tako kot Kurent, mitološko bitje – glasbenik, ki proda dušo hudiču – kar po smrti postane tudi Cankar. Mit. Cankar že za časa življenja velja za vrhunskega umetnika, kar je tudi Kurent – kadarkoli se oglasi njun genij, so ljudje očarani. Pa tudi zgroženi, sploh, ko se streznijo. Cankar Kurenta napiše v Sarajevu, komaj nekaj let pred atentatom na prestolonaslednika habsburške monarhije. Kurentova usoda, usoda umetnika nasploh – preganjanega, zaničevanega, nerazumljenega, podobno, kot je to danes – preganja Cankarja vse življenje. To se simbolično konča z razpadom Avstro-Ogrske in ustanovitvijo Jugoslavije. Doleti ga smrt, nevredna velikega pisatelja. Začne se mit o Cankarju. 
Pod scenarij se je podpisal Matjaž Pikalo, režija pa je bila v rokah Dušana Moravca. V filmu nastopajo Jurij Souček (Interpret Kurenta), Matjaž Pikalo (Ivan Cankar), Peter Dirnbek (Rok Kurent), Neža Verdonik (Muza) in drugi. Pod film se kot snemalec in direktor fotografije ter producent podpisuje Matjaž Mrak.

EKIPA
režiser: Dušan Moravec
scenarist: Matjaž Pikalo
direktor fotografije: Matjaž Mrak, ZFS
montažer: Jurij Moškon
avtor glasbe: Dejan Učakar
avtorica risanih delov filma: Anka Kočevar
oblikovalec zvoka: Boštjan Kačičnik
oblikovalka maske: Anita Ferčak
kostumografinja: Zarja Predin
grafično oblikovanje: Andreja Jež
koreografinja: Petra Pikalo
plesalci: Iza Skok / Sara Jeromel
Nika Murtič / Vita Vybichal
Zoya Sagmeister Martini / Daniel Petković
vodja snemanja in organizacija lokacij: Anita Lopojda
barvna korekcija – DIT producent: Zoran Mihailović
kolorist: Emil Svetlik
transkripcije: Neža Verdonik
prevod v angleščino in lektura: Sunčan Patrick Stone
glasba: odlomki iz muzikala Rok Kurent
libreto: Matjaž Pikalo
pisarna filma: ŠKUC
Vodja pisarne: Jasmina Kožar
pomočnik vodje pisarne: Jernej Škof
produkcija: Friendly Production
v sodelovanju z Vertigo in ŠKUC
producent: Matjaž Mrak
v koprodukciji z

RADIOTELEVIZIJA SLOVENIJA
vodja projekta: Mateja Erika Smisl
DOKUMENTARNI PROGRAM TVS
producent: Jaka Hemler
urednik: Andraž Pöschl

KULTURNI IN UMETNIŠKI PROGRAM TVS
producentka: Tanja Prinčič
odgovorna urednica: Živa Emeršič

Friendly Production, 2018
Dolžina: 79′

dule+mrak---15-5-020.jpg