Hotel Jožef in Kendov dvorec med gastronomsko elito

Objavljeno: 17. 6. 2020 ob 7:34 - posodobljeno: 17. 6. 2020 ob 8:43 | Damijan Bogataj

V torek, 16. junija, je Slovenija dobila prvi Michelinov vodnik, imenovan tudi rdeča biblija, v katerega je skupno uvrščenih 52 slovenskih restavracij, ocenjevalci pa so podeliti kar sedem zvezdic.

kendov-2-17-6-020.jpg

Po eno Michelinovo zvezdico v Sloveniji je prejelo pet chefov. Gregor Vračko iz Hiše Denk iz Zgornje Kungote, Tomaž Kavčič iz restavracije Pri Lojzetu, Uroš Fakuč iz sodobne restavracije Dam v Novi Gorici, kuharski mojster Uroš Štefelin ter Jorg Zupan iz Ljubljane. Dve zvezdici pa je prejela Hiša Franko iz Kobarida.
Ob zvezdicah je šest restavracij prejelo nagrado za trajnostno delovanje; devet je takih, ki se odslej ponašajo z nagrado »Bib gourmand«, kar pomeni, da ponujajo izjemno vrednost za svojo ceno. To so Gostišče Grič iz Horjula, Gostilna Repovž iz Šentjanža, Gostilna Mahorčič iz Rodika, Restavracija Evergreen s Smlednika, Gostilna Rajh iz Murske Sobote, Etna iz Divače, Ruj iz Dola pri Vogljah, Hotel Jožef iz Idrije in Na gradu iz Ljubljane. 
Med 37 prejemniki priznanja »The Plate« pa je tudi restavracija Kendovega dvorca iz Spodnje Idrije.

kendov-dvorec-17-6-2020.jpg
kendov-3-17-6-020.jpg

Vsa gastronomska priznanja so po besedah direktorice Slovenske turistične organizacije Maje Pak dokaz, da je bila slovenska gastronomija že nekaj časa zrela zanje. »Slovenija je danes deležna globalne pozornosti in sodi v sam vrh gastronomskih destinacij,« je poudarila in dodala, da so nagrade za trajnostno delovanje tiste, ki so še posebno pomembne, saj je prav trajnost jedro aktivnosti zelenega slovenskega turizma v času, ko se ta sooča z eno največjih kriz.

foto: Robert Zabukovec