Brezplačno brezžično omrežje je zaživelo

Objavljeno: torek, 20. 4. 2021 ob 7:18 | Spletno uredništvo

V Cerknem so vzpostavili novo brezžično omrežje WiFi4EU, ki omogoča vsem občankam in občanom v občinskem središču brezplačen dostop do spleta.

Kot je potrdila Katjuša Mrak iz občinske uprave v Cerknem, bo novo omrežje pokrivalo širše območje nekdanjega dijaškega doma, del osnovne šole, igrišče med osnovno šolo in javnim otroškim igriščem, širše območje občinske stavbe vključno z vsemi notranjimi prostori, območje Glavnega trga ter del Močnikove ulice proti Gabrijelu.

Prijava v omrežje WiFi4EU je odprtega tipa in vanj uporabniki vstopajo brez gesla. Ob prijavi se bo uporabnikom v brskalniku avtomatsko prikazal prestrezni portal z gumbom »Prijava v WiFi4EU omrežje«. Ob prijavi bodo uporabniki pridobili možnost brezplačne uporabe brezžičnega dostopa do spleta za 720 minut oziroma 12 ur. V tem času bodo lahko prosto prehajali med vsemi dostopnimi točkami na lokacijah, brez da bi se morali dodatno prijavljati. Preklopi med točkami bodo popolnoma avtomatski, glede na boljši domet posamezne točke na posamezni lokaciji.

Novo omrežje bo pokrivalo širše območje nekdanjega dijaškega doma, del osnovne šole, igrišče med osnovno šolo in javnim otroškim igriščem, širše območje občinske stavbe vključno z vsemi notranjimi prostori, območje Glavnega trga ter del Močnikove ulice proti Gabrijelu.

Kot poročajo Primorske novice, je denar za vzpostavitev tega omrežja Občina Cerkno, tako kot še 170 drugih občin v Sloveniji, dobila na evropskem razpisu. Bon v vrednosti 15.000 evrov je občina porabila za nakup osnovne opreme, za delovanje in vzdrževanje sistema pa bo morala zagotoviti sredstva iz tekočega proračuna občine.

Rekorderka med občinami na Goriškem je Občina Ajdovščina, ki je na svojem območju vzpostavila že 22 podobnih sistemov. Kdaj bodo prebivalci odročnejših predelov Cerkljanske dobili prepotreben širokopasovni dostop do interneta, ni znano.