STUDIO

Brez sodobne opreme so gasilci nemočni

Objavljeno: petek, 29. 10. 2021 ob 10:25 | Spletno uredništvo

Vsako jesen gasilci organizirajo večjo vajo. Na njej preverijo delovanje opreme in usposobljenost moštva. Minuli konec tedna je obsežna gasilska vaja sočasno potekala na območjih občin Idrija in Cerkno. Koordinirala sta jo poveljnik Gasilske zveze Idrija Boris Peternelj in regijski poveljnik Stanko Močnik.

gasilci-29-10-2021-foto-aljaz-skvarca.jpg

foto: Aljaž Škvarča

Gasilci so letos želeli preveriti kako v praksi deluje sosedska pomoč. Gasilske enote so ob prihodu na zbirno mesto dobile navodila in konkretne naloge, vodstvo skupne vaje pa se je dogovorilo, da bodo preizkusili tudi delovanje gasilcev v sosednjem okolju in tako so idrijske enote poslali na delovišča v Cerkno in cerkljanske v Idrijo. Tako je v Cerknem Sašo Tušar v vlogi vodje operativnega štaba vaje razporedil enote, ki so prišle iz Idrije, in jim izdal ukaze o izvajanju določenih gasilskih prvin.

Kot je v TV studiu Idrijskih novic povedal poveljnik idrijskih gasilcev Boris Peternelj, sodijo vaje med redne oblike usposabljanja. Gasilci tvorijo hrbtenico sistema zaščite in reševanja. So praktično edina organizacija, ki je sposobna hitro in učinkovito pomagati ob naravnih in drugih nesrečah, ko so ogrožena življenja ali premoženje ljudi. Za uspešno reševanje gasilci potrebujejo sodobno in delujočo opremo. Stroške za nakupe vozil in druge tehnike pokriva občina.

VIDEO POSNETEK

boris-peternelj-28-10-2021-3.jpg

AUDIO POSNETEK

Boris Peterneljpoveljnik Gasilske zveze Idrija
00:00 / 15:57

Gasilska zveza Idrija združuje devet gasilskih društev in v njih deluje več kot 1.100 gasilcev. Najpomembnejše jedro je sestavljeno iz operativnih članov, ki so opremljeni in usposobljeni za posredovanja v konkretnih akcijah. Število teh se iz leta v letos spreminja, v povprečju pa so gasilci Gasilske zveze Idrija vsako leto vključeni v okoli 170 akcij.

Ob opremi pa so seveda ključnega pomena še izobraženi, sposobni in dobro motivirani gasilci operativci. Veliko teh se je v zadnjih letih vključilo tudi v sistem prvih posredovalcev.

Boris Peternelj je bil po letošnji skupni gasilski vaji zadovoljen. Pohvalil je sodelujoče gasilce in enote ter napovedal, da bodo s podobnimi vajami nadaljevali tudi v prihodnje. Posebna zahvala je bila seveda namenjena prostovoljnim gasilcem, ki svoj prosti čas namenjajo izobraževanju in pomoči ob nesrečah in požarih. Brez te solidarnosti pa ni pravega življenja sleherne skupnosti.

Več o delovanju zveze, načrtih, pa tudi problemih in izzivih gasilstva na idrijskem v prihodnje, pa si poglejte v posnetku pogovora poveljnika Gasilske zveze Idrija z urednikom Damijanom Bogatajem v TV studiu Idrijskih novic.