Brez prostovoljcev ni Civilne zaščite

Objavljeno: petek, 19. 3. 2021 ob 8:11 | Damijan Bogataj

Poveljnik idrijskega občinskega štaba Civilne zaščite Boštjan Brelih je v najkrajšem nastopu med vsemi gosti na včerajšnjem zasedanju občinskega sveta strnil dobro leto dolgo delo štaba, ki koordinira ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa.

svet-idrija-18-3-2021.jpg

V obsežnem letnem poročilu, ki so ga občinski svetniki dobili že pred zasedanjem, je poveljnik natančno popisal delovanje, aktivnosti in rezultate usklajenega delovanja služb znotraj Civilne zaščite.

Trenutno je operativno sposobnih, razporejenih, zavarovanih, opremljenih in usposobljenih pripadnikov Civilne zaščite v občini Idrija več kot 350, od tega jih 288 izhaja iz gasilskih društev. Poleg tega delujejo operativni gasilci tudi v ekipah prvih posredovalcev, ki jih aktivira Zdravstveni dom Idrija v primeru potreb.

Civilna zaščita ni ena enota, en sklop prostovoljcev ali pripadnikov, ampak je skupek več enot, ki si prizadevajo za varno okolje in življenje. Največ lahko za ta namen storimo občani sami, s svojim obnašanjem, s svojim zgledom in spoštovanjem ukrepov, ki pa niso vedno predpisani ampak so včasih samo stvar »zdrave pameti«.

Trenutno je operativno sposobnih, razporejenih, zavarovanih, opremljenih in usposobljenih pripadnikov Civilne zaščite v občini Idrija več kot 350, od tega jih 288 izhaja iz gasilskih društev

foto: RKS Idrija

V enem letu in pol od nastopa funkcije novega poveljnika Civilne zaščite Občine Idrija se je sistem delovanja Civilne zaščite Občine Idrija še dodatno nadgradil na organizacijskem in operativnem nivoju. »Izdelan je kratkoročni in dolgoročni plan aktivnosti in opreme, ki je zaradi geografske lege občine potrebna. Posodobljene so bile nekatere službe in enote. Izboljšalo se je sodelovanje z nekaterimi enotami. Prenovljen oziroma razširjen je bil tudi sistem javnega alarmiranja.

Z vnaprejšnjim predvidevanjem in zadostnimi enotami oz. službami Civilne zaščite smo lahko pripravljeni na hiter, strokoven in uspešen odziv za nudenje pomoči tistim, ki bi jo lahko potrebovali,« je v letnem poročilu zapisal Boštjan Brelih.

Še pred razpravo na občinskem svetu je župan Tomaž Vencelj delovanje štaba ocenil za zgledno, saj po njegovem vse poteka brez zapletov. Že od prvega tedna epidemije ima župan redne videokonference s predstavniki večjih podjetij, zdravstvenega doma in drugimi deležniki. Ta model sodelovanja bodo ohranili tudi v primeru, če se bo zdravstvena kriza nadaljevala v prihodnost.

Ob tem je župan Tomaž Vencelj izpostavil še delovanje prostovoljcev. Gre za nepovezano skupino občanov, ki so se odzvali pozivu na pomoč. Sodelovali so tako pri deljenju mask in drugih opravilih, sedaj pa že več kot pol leta vsak dan vozijo odvzete brise na analizo v Ljubljano. »Brez prostovoljcev tega zelo dobrega delovanja Civilne zaščite ne bi bilo. Hvala vsem,« je še poudaril župan.