ČAS IN LJUDJE

Braillova pisava pomaga slepim in slabovidnim

Objavljeno: torek, 4. januarja 2022 ob 18:43 - zadnja posodobitev: 5. 1. 2021 ob 7:15 | Spletno uredništvo

Vsako leto 4. januarja obeležujemo svetovni dan Braillove pisave oziroma brajice. Na ta dan se je namreč leta 1809 rodil njen izumitelj Louis Braille. Sam je oslepel v zgodnjem otroštvu, pisavo pa je izumil leta 1824, ko je bil star komaj 15 let.

brailova-pisava-5-1-2021.jpg

Brajeva pisava je pisava slepih, ki jo s pomočjo reliefnega tiska berejo z blazinicami prstov. Osnovni element brajice je brajeva celica standardne velikosti, v kateri se nahaja šest, v računalniški brajici pa osem pik. Te so razporejene v pravokotnik tako, da sta vodoravno največ dve in navpično največ tri, v računalniški brajici pa štiri pike. Kombinacije različnega števila pik ustvarjajo črke, ločila in simbole.

brailova-pisava-5-1-2021-2.jpg
minka-skaberne-5-1-2021.jpg

Minka Skaberne je organizirala prepisovanje knjig v brajico in omogočila ustanovitev prve in edine knjižnice za slepe pri nas, ki deluje še danes

Z razvojem tehnologije in izumom brajevih zaslonov in brajevih vrstic je slepim in slabovidnim omogočen tudi dostop do digitalnih vsebin preko računalnika. Na drugi strani pa sodobna tehnologija omogoča branje informacij in gradiv s pomočjo programske opreme. Takšen način branja in pisanja izpodriva brajevo pisavo in znižuje pismenost slepih oseb.

V Sloveniji se bodo v letošnjem januarju spomnili tudi 140-letnice rojstva Minke Skaberne, ki je organizirala prepisovanje knjig v brajico in omogočila ustanovitev prve in edine knjižnice za slepe pri nas, ki deluje še danes.