Borut Božič je kaznovan

IDRIJA, 10. oktobra - Kolesarja Borut Božič in Kristijan Koren dve leti ne bosta smela nastopati, je objavila Mednarodna kolesarska zveza. Za prepoved so se na krovni kolesarski organizaciji odločili zaradi povezav z dopinškim obročem, ki ga je razkrila protidopinška operacija Aderlass.

borut-bozic-16-5-019.jpg

Operacija Aderlass se je v javnosti razkrila med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Seefeldu, ko sta nemška in avstrijska policija izvedli več racij, pri čemer so med drugim med samo krvno transfuzijo v navideznem frizerskem salonu zalotili avstrijskega smučarskega tekača Maxa Haukeja. Ob širjenju preiskave pa sta se na seznamih znašla tudi Kristjan Koren in Borut Božič.
Mednarodna kolesarska zveza je v sporočilu za javnost poudarila, da sta oba kolesarja kaznovana s prepovedjo nastopanja v naslednjih dveh letih zaradi kršitev protidopinških pravil v letih 2011 in 2012. Na končno odločitev so vplivali podatki, ki jih je krovna kolesarska zveza pridobila od avstrijskih organov pregona. Mednarodna kolesarska zveza med prepovedjo nastopanja kaznovanim kolesarjem ne dovoljuje nastopov na kateremkoli tekmovanju pod svojim okriljem, bodisi na klubski bodisi na državni ravni. Obenem kaznovani kolesarji ne smejo nastopati na državnih tekmovanjih.
Borut Božič sicer že nekaj časa ne nastopa, nazadnje se je udeležil Binck Bank Toura avgusta lani. Kazen se bo iztekla 14. maja 2021.