ČAS IN LJUDJE

Boris Bratuž je naj gozdar leta

Objavljeno: petek, 10. 12. 2021 ob 13:21 | Spletno uredništvo

Zavod za gozdove RS je tudi za letošnje leto izbral najbolj skrbne lastnike gozdov. Priznanje je prejel po en posameznik iz vsake od štirinajstih območnih enot zavoda, ki je izkazal zgledno gospodarjenje z gozdom, tesno življenjsko povezanost z njim, spoštovanje večnamenske vloge gozdov in prizadevanje za varno delo v gozdu. V območni enoti Tolmin, v katero sodi tudi območje občin Idrija in Cerkno, je najbolj skrben lastnik postal Boris Bratuž.

gozd-10-12-2021.jpg

foto: Fly Up To The Sky

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je ob letošnji razglasitvi izpostavil, da se na ministrstvu zavedajo vloge lastnikov gozdov za uspešno gospodarjenje z gozdovi. »Tradicionalni izbor najbolj skrbnih lastnikov gozdov temelji na praksah, ki jim velja slediti, saj združujejo vse vidike skrbnega ravnanja z gozdom in podpirajo sodelovanje tudi na tem področju,« je dejal Podgoršek.

Vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za gozdove RS Janez Logar je dejal, da so pred javno gozdarsko službo in lastniki gozdov zaradi podnebnih sprememb številni izzivi. »Dobro sodelovanje med lastniki gozdov in javno gozdarsko službo dokazuje, da lahko trajnostno, sonaravno in večnamensko gospodarjenje z gozdom v praksi ponudi odlične rezultate,« je prepričan.

joze-podgorsek-9-11-2021.jpg
navednice-modre_edited.png

Tradicionalni izbor najbolj skrbnih lastnikov gozdov temelji na praksah, ki jim velja slediti, saj združujejo vse vidike skrbnega ravnanja z gozdom.

JOŽE PODGORŠEK

minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Zaradi epidemije covida-19 tudi letos tradicionalne podelitve priznanj najbolj skrbnim lastnikom gozda ni bilo, se bodo pa organizatorji najbolj skrbnim lastnikom gozda zahvalili pisno.

Akciji promocije skrbnega gospodarjenja z gozdom se je pridružila tudi Zveza lastnikov gozdov Slovenije. Predsednik Marjan Hren je ob razglasitvi povedal, da si na zvezi želijo, da bi slovenska družba znala prepoznati razumevanje večnamenske rabe gozda nagrajencev in delo, ki so ga vložili v strokovno izvedbo nege svojega gozda. Prepričan je, da je to prvi pogoj za zdrav in lep gozd.

Zaradi epidemije covida-19 tudi letos tradicionalne podelitve priznanj najbolj skrbnim lastnikom gozda ni bilo, se bodo pa organizatorji najbolj skrbnim lastnikom gozda zahvalili pisno.