Psihiatrična bolnišnica Idrija praznuje

IDRIJA, 7. oktobra – Minuli petek so z dobro obiskanim strokovnim seminarjem in tiskovno konferenco v idrijski psihiatrični bolnišnici obeležili 25 let delovanja Psihoterapevtskega oddelka. Ob dvanajstih sodelavcih oddelek vodi psihiatrinja Anica Gorjanc Vitez.

pbi---7-10-019.jpg

Na odprtem oddelku, kjer je lahko sočasno v obravnavi 26 pacientov, izvajajo dva psihoterapevtska programa. Specialistka klinične psihologije dr. Špela Hvalec ob tem poudarja, da so v oddelku nastanjeni pacienti »mešani po spolu in izobrazbi in prav te različnosti prinesejo odlično simulacijo zunanjega okolja. Pomanjkanje veščin iz domačega okolja se, recimo, prenese tudi sem, kar nam pri terapiji predstavlja poligon za trening«. Bolniki so na oddelku običajno tri mesece. Prva dva meseca so deležni intenzivne obravnavne, tretji mesec je namenjen mehkemu prehajanju v domače okolje.
Po mnenju Anice Gorjanc Vitez se bodo v prihodnje v psihiatriji vse bolj uveljavljali modeli dnevne hospitalizacije, s katero bodo ljudi spodbudili za vračanje v domače okolje. Veliko pričakuje tudi od ambulantnega zdravljenja, s katerim bodo zmanjšali število ponovnih hospitalizacij. Na fotografiji ekipa Psihoterapevtskega oddelka Psihiatrične bolnišnice Idrija.