Bolnike s koronavirusom v Modro dvorano

Objavljeno: ponedeljek, 23. 11. 2020 ob 9:21 | Damijan Bogataj

Kot je za medije potrdila direktorica Doma upokojencev Idrija Urška Močnik, so se minuli konec tedna v domu na Marofu soočili z izbruhom epidemije koronavirusa pri večjem številu stanovalcev.

Po zadnjih podatkih je na novo potrjena okužba pri dvajsetih stanovalcih. Tako je od skupno 137 stanovalcev v tej enoti trenutno aktivno okuženih 24 stanovalcev. Večina ima blage znake okužbe, ena stanovalka pa se zdravi v bolnišnici. »Okuženi stanovalci ostajajo v enoti Marof, kjer smo za celotno stavbo, razen za dva varovana oddelka, organizirali rdečo cono,« je še povedala Urška Močnik ter dodala, da »v enoti Idrija trenutno ni okuženih stanovalcev«.

navednice-modre_edited.png

Na zaostrene razmere so se odzvali tudi v Civilni zaščiti. Po najnovejši epidemiološki statistiki je v občini Idrija 116 aktivno okuženih prebivalcev. Večina jih je v domovih za starejše, ki jih je tudi najteže obvarovati pred vnosi in prenosi koronavirusnih okužb. Še naprej zaznavajo tudi posamezne, razpršene primere okužb. 14-dnevna pojavnost v občini Idrija znaša 982 na 100.000 prebivalcev, na državni ravni je le-ta 954 na 100.000 prebivalcev.

Okuženi stanovalci ostajajo v enoti Marof, kjer smo za celotno stavbo, razen za dva varovana oddelka, organizirali rdečo cono.

URŠKA MOČNIK

direktorica Doma upokojencev Idrija

modra-dvorana-23-11-2020.jpg

»Izkušnje iz drugih krajev namreč kažejo, da je širitev okužb v domovih lahko zelo hitra in da je treba predvideti in pravočasno urediti tudi zunanjo rdečo cono. Pri vzpostavitvi teh sodelujejo tudi s Civilno zaščito,« so zapisali v sporočilu za javnost v idrijskem štabu Civilne zaščite ter dodali, da »epidemija torej še ni premagana, zato znova pozivamo k spoštovanju znanih preventivnih ukrepov. In držimo pesti, da se bodo razmere čim prej izboljšale, saj je to leto zelo naporno za vse«.

V Domu Bor v Črnem Vrhu so po zadnjih dostopnih podatkih okužbo potrdili pri 73 stanovalcih, od tega jih je 16 nastanjenih v centru šolskih in obšolskih dejavnosti na Medvedjem Brdu, in pri 31 zaposlenih.

Civilna zaščita je tako v nedeljo, 22. novembra, pomagala pri preurejanju Modre dvorane v Idriji v začasno rdečo cono, če bi jo potrebovali. Dejavnosti vodi Dom upokojencev Idrija, ki je zagotovil tudi opremo in izvajalce. Da je Modra dvorana primerna za začasno rdečo cono, je potrdila skupina koordinatorjev za preprečevanje in obvladovanje okužb z virusom SARS-CoV-2. Dvorano bodo razdelili v sektorje, in sicer v spalni ter dnevni del z jedilnico. S postavitvijo pregradnih panelov bodo za zdaj uredili 17 dvoposteljnih sob za morebitno nastanitev starostnikov s potrjeno okužbo.