Bodo tovarne preživele krizo?

Objavljeno: 19. 5. 2020 ob 8:07 / zadnji poseg: 19. 5. 2020 ob 9:04 - Avtor: spletno uredništvo

Slovenska avtomobilska industrija se je zaradi pandemije znašla v najhujši krizi doslej, opozarjajo v Slovenskem avtomobilskem grozdu, kjer vlado pozivajo, naj podaljša ukrepe iz obstoječih protikoronskih svežnjev ali uvede enakovredne nove.

FOTO-Peugeot-208-screen-2.jpg

Kot je na ponedeljkovi novinarski konferenci na Gospodarski zbornici Slovenije povedal predsednik uprave skupine Kolektor Radovan Bolko, je slovenska avtomobilska industrija aprila doživela 60-odstotni padec proizvodnje, maja pa 50-odstotnega. Za junij ne pričakujejo okrevanja, za julijsko napoved pa je še prezgodaj.
»Dejstvo je, da je drugo letošnje četrtletje katastrofalno, v drugem polletju pa se bomo borili za preživetje,« je dejal. Tokratna kriza zaradi pandemije koronavirusa je po njegovih besedah bistveno hujša od svetovne finančne krize pred približno desetletjem, zato je ustrezno ukrepanje še toliko bolj pomembno. Vlado pozivajo, naj podaljša obstoječe ukrepe, uvedene s potrditvijo dveh protikoronskih zakonskih svežnjev. Posebej poudarjajo subvencioniranje čakanja na delo, brez katerega se v sektorju obetajo množična odpuščanja.

Kolektor mora o možnosti odpuščanja razmišljati le v Sloveniji, čeprav je navzoč v več kot desetih državah.

Kot je opozoril direktor podjetja Hidria Holding Iztok Seljak, je ogroženih do 25 odstotkov delovnih mest, kar bi za slovenski trg dela v najslabšem primeru pomenilo 10.000 dodatnih brezposelnih. To bi prineslo tudi velik padec prilivov iz naslova plačnih prispevkov, ki bi bil po Seljakovih ocenah večji od obsega državne pomoči. »Čeprav se vložek države zdi velik, bi se le-ta hitro povrnil,« je poudaril. 
Direktor Iskra Mehanizmov Marjan Pogačnik je vlado pozval, naj se zgleduje tudi po drugih državah, ki podjetjem še naprej omogočajo hitre in učinkovite vire finančne pomoči. Bolko je glede tega dodal, da mora Kolektor o možnosti odpuščanja razmišljati le v Sloveniji, čeprav je navzoč v več kot desetih državah.

f045seljak2t.jpg
navednice-rdece.jpg

Potem pa smo se zbudili v petkovo jutro, ko so nas obvestili, da naj ti ukrepi ne bi več veljali s 1. junijem. Takrat naj bi v veljavo stopili novi ukrepi in sicer za subvencioniranje skrajšanja delovnega časa, ki pa niti približno ne morejo nadomestiti dosedanjih ukrepov.

 

IZTOK SELJAK

direktor podjetja Hidria Holding

Pred avtomobilsko industrijo so zelo težki meseci.

o_k1_1024.jpg
navednice-rdece.jpg

Dejstvo je, da je letošnje drugo četrtletje katastrofalno, v drugem polletju pa se bomo borili za preživetje.

 

RADOVAN BOLKO

direktor skupine Kolektor

Iztok Seljak je v oddaji na POP TV povedal, da je slovenska avtomobilska industrija povezana z evropsko, ta pa se je zaradi krize, ki jo je povzročila epidemija, znašla na kolenih. »Avtomobilsko Industrijo smo 30 let gradili z vsemi napori in mukami, postala je vlečni konj slovenskega gospodarstva.« Zelo je zaskrbljen zaradi stanja na svetovnih trgih. »Dokler bodo španski, francoski in britanski trgi zaprti, bo s tem prodaja avtomobilov praktično blokirana in brutalnih padcev še ne bo konec.« Kot napoveduje, so pred avtomobilsko industrijo zelo težki meseci. »Zato je pomembno, kako se bomo s tem soočili. Doslej smo se odzivali pozitivno, a so pred nami velika vprašanja,« je dejal direktor podjetja Hidria Holding. Po njegovem mnenju so vladni ukrepi v aprilu in maju skozi čakanje na delo omogočili, da ohranijo vsa delovna mesta. »Potem pa smo se zbudili v petkovo jutro, ko so nas obvestili, da naj ti ukrepi ne bi več veljali s 1. junijem. Takrat naj bi v veljavo stopili novi ukrepi in sicer za subvencioniranje skrajšanja delovnega časa, ki pa niti približno ne morejo nadomestiti dosedanjih ukrepov,« je opozoril. »Z naše strani ne pričakujemo nekaj, česar nismo prej že deset- ali večkrat dali v proračun,« je še povedal Iztok Seljak.