AKTUALNO

Bodo prostovoljni gasilci reševali pošto?

Objavljeno: ponedeljek, 15. 11. 2021 ob 7:39 - zadnja posodobitev: 15. 11. 2021 ob 11:08 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

Minuli petek so vsa gasilska društva v državi prejela pismo, v katerem jih Pošta Slovenije vabi k sodelovanju pri izvajanju varnostnih nalog pred poštnimi poslovalnicami po vsej državi. Številni gasilci pismo označujejo za nespodobno in žaljivo.

Pošta Slovenije je tako kot vse ostale trgovine v državi po zadnjem odloku vlade dolžna pri obiskovalcih poštnih poslovalnic preverjati izpolnjevanje PCT pogojev. In medtem ko trgovine najemajo profesionalne varnostne službe ali pa za to delo zadolžijo enega od zaposlenih, so se na pošti odločili drugače. S pismom so se obrnili na gasilce, ki naj bi prevzeli vlogo varnostnikov in preglednikov kovidnih potrdil in osebnih dokumentov. Vsakemu od sodelujočih gasilcev ponujajo plačilo po 7 evrov bruto za opravljeno uro, kar pomeni, da bodo gasilci po odbitku davkov in prispevkov za uro opravljenega dela prejeli približno 3,5 evra.

Pošta Slovenije se je v desetletjih tranzicije spremenila v logističnega velikana, ki kljub uspešni konkurenci posluje stabilno in z dobičkom. Del tega ustvarja tudi na račun krčenja mreže poslovalnic in zapiranja poštnih oken povsod tam, kjer jim to ne prinaša dobička. Na območju občin Idrija in Cerkno so tako ohranili samo še dve poslovalnici in sicer v Idriji in Cerknem. Vse ostale poslovalnice so zaprli in prostore z večjim ali manjšim dobičkom prodali.

gasilci-15-11-2021.jpg

foto: PGD Idrija

Tej »racionalizaciji« so sledile spremembe v sistemu dostave in opuščanje desetletja veljavnega načela, da pošta pismo ali drugo pošiljko dostavi naslednji dan. Zaradi kadrovske krize so najprej ukinili dostavo na podeželje ob petkih in za vse, ki si želijo dostave prihodnji dan, uvedli doplačilo z izgovorom, da to počno tudi njihovi stanovski prijatelji po drugih državah razvitega sveta. In ker vse to še ni prineslo dovolj dobička, so nekdaj skrbno urejene poštne urade spremenili v prave trafike, v katerih je moč kupiti vse od radirke do dnevnega časopisa.

posta-24-9-21.jpg

Pošta Slovenije je v letu 2020 ustvarila 411 milijonov evrov prihodkov in pet milijonov čistega dobička, kar je šest odstotkov več, kot so načrtovali

Uspešni poslovneži na pošti so s pozivom gasilcem, naj jim pomagajo pri preverjanju testov, naredili nov korak pri dokazovanju, da je moč poslovne stroške še vedno korenito nižati. Ponudba 7 evrov bruto za opravljeno uro je vsaj trikrat nižja od primerljivih cen za isto storitev profesionalnih varnostnikov na domačem trgu. Ob tem pa so potrkali na vest gasilcev tako, da so jih spomnili, da vsako leto od uporabnikov njihovih storitev zahtevajo doplačilno poštno znamko.

Številni prostovoljni gasilci so po prejemu te ponudbe za izvajanje varnostne službe pred poštami začudeni, drugi zaskrbljeni, nekateri pa tudi ogorčeni. Po mnenju slednjih naj bi šlo za nespodobno povabilo, saj je poslanstvo gasilcev vse prej kot izvajanje redne varnostne službe pred poštnimi uradi. Načelo, da je gasilska organizacija neprofitno združenje prostovoljcev, so na pošti preprosto spregledali v prepričanju, da bodo naredili dober posel.