Bo virus pregnal maturantski ples?

Objavljeno: ponedeljek, 9. 3. 2020 ob 9:43

S prvimi posledicami širjenja korona virusa v Sloveniji so se te dni soočili tudi organizatorji javnih prireditev na Idrijskem in Cerkljanskem. Nekatere javne prireditve so bile odpovedane, organizatorji drugih, kljub znanim razmeram zaradi širjenja virusa, napovedujejo izvedbo.

Avtor: Damijan Bogataj

gjv-3-9-3-20.jpg

Javni zavodi in zasebni organizatorji so pri prireditvah, ki se jih bo predvidoma udeležilo manj kot 500 obiskovalcev, ta trenutek še pripuščeni lastni presoji glede izvedbe dogodka. Medgeneracijski center v Domu upokojencev Idrija je že v petek sporočil, da so do nadaljnjega odpovedani vsi dogodki pod njihovo streho. Na Cerkljanskem pa najbolj odmeva nedeljska odpoved izvedbe Revije odraslih pevskih zborov Idrijske in Cerkljanske, ki ga tradicionalno organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti. Kot je za Idrijske novice povedal Rado Božič, so dogodek odpovedali, saj jih je ravnatelj cerkljanske šole Mitja Dežela obvestil, da izvedba dogodka zaradi zaostrenih zdravstvenih razmer v šolskem poslopju ni možna. Pevci, ki bi morali nastopiti na koncertu, so odpoved sprejeli z razumevanjem. V soboto zvečer pa je podobna revija potekala v Idriji. Ljubitelji pevskih zborov so bili z izvedbo zadovoljni. Po oceni organizatorjev ni bilo opaziti manjšega števila poslušalcev, ki bi se zaradi zaostrenih zdravstvenih razmer odločili, da na koncert ne pridejo. Javni sklad za kulturne dejavnosti 17. marca organizira tradicionalno srečanje otroških gledaliških skupin občin Idrija in Cerkno, ki bo po danes znanem načrtu potekalo v Rudniški dvorani v Idriji.

Iz urada župana Tomaža Venclja so sporočili, da vodstvom javnih zavodov, ki delujejo na območju občine Idrija, priporočajo redno spremljanje razmer ter upoštevanje vseh navodil in napotkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Posebnih navodil za delovanje zavodov v času zaostrenih razmer na občini ne bodo izdali.

gledalisce-6-3-2020-2.jpg

Na Gimnaziji Jurija Vege Idrija so odpovedali vsa mednarodna sodelovanja dijakov in službena potovanja v tujino. Pod velikim vprašajem pa je tudi letošnja izvedba tradicionalnega maturantskega plesa.

virus-3--9-3-020.jpg

V nedeljo zvečer so idrijski ljubiteljski gledališčniki odigrali ponovljeno predstavo ob jubileju gledališča in društva pred pol polno dvorano filmskega gledališča, današnja matineja za gimnazijce pa je odpovedana.

V knjižnici se pripravljajo, da bodo izpeljali načrtovani program prireditev za ta teden. Kot je povedala direktorica Nada B. Eržen, bo jutri zvečer v Cerknem ura pravljic, v sredo pa predstavitev knjige Mihe Nagliča v Idriji. V četrtek zvečer bodo v Cerknem pripravili potopisno predavanje Vojka Rejca.

V idrijskem muzeju napovedujejo, da bo jutrišnji muzejski večer izveden. Predaval bo znani publicist, idrijski rojak, Boris Čibej. Kot je potrdil Anton Zelenc, bo izvedena tudi otvoritev razstave slikarskih del Silve Karim v Razstavišču Nikolaja Pirnata na gradu.

Na Gimnaziji Jurija Vege Idrija so odpovedali vsa mednarodna sodelovanja dijakov in tako je odpadlo tudi za nedeljo načrtovano potovanje dijakov na Nizozemsko. Kot je povedala ravnateljica gimnazije Karmen Vidmar, so odpovedana tudi vsa službena potovanja v tujino. Pod velikim vprašajem pa je tudi letošnja izvedba tradicionalnega maturantskega plesa, ki je načrtovana za 21. marca v Modri dvorani v Idriji. Dokončna odločitev o izvedbi ali odpovedi še ni sprejeta, se pa vodstvo šole nagiba k temu, da ples odpovedo.