Bo Matevž Govekar nasledil Jana Tratnika?

Objavljeno: petek, 21. 5. 2021 ob 7:08 | Spletno uredništvo

Matevž Govekar sodi med najperspektivnejše mlade kolesarje. Priključil se je prodorni avstrijski ekipi in zabeležil dva odlična rezultata. Na prvi tekmi je bil najboljši, na drugi pa je zasedel drugo mesto.

matevz-govekar-20-5-2021-6.JPG

Vse to pa je dosegel le dan po eni najtežjih etapnih kolesarskih dirk Tour of the Alps. To je bila njegova prva večdnevna dirka, ki je za vsakega novinca v svetu kolesarstva poseben izziv, saj se je meril tudi s člani kar 13 ekip Protoura.

Kot je v pogovoru z Erikom Logarjem v TV studiu Idrijskih novic povedal Matevž Govekar, sam ne računa, da bi se v prihodnjih letih izkazal kot specialist za vzpone. Strokovnjaki ga prištevajo med hitre kolesarje z veliko moči, ki pride prav ob zaključkih dirk, ko se kolesarji pomerijo v ciljnem sprintu.

Športno pot je Matevž Govekar pred desetletjem začel kot gorski kolesar v MBK v Črnem Vrhu nad Idrijo. Sprva je šlo za zabavo in druženje, z leti pa mu je postalo gorsko kolesarjenje resnejši izziv. Odlični rezultati pa ga niso usmerjali v strogo specializacijo. Matevž Govekar se je preizkusil v domala vseh podzvrsteh gorskega kolesarjenja in zato je bil tudi prehod med cestne dirkače nekaj povsem logičnega. Vrsto let je bil član državne mladinske reprezentance, kjer je dosegel zelo dobre rezultate.

VIDEO POSNETEK

matevz-govekar-20-5-2021-5.jpg

AUDIO POSNETEK

Matevž Govekarkolesar
00:00 / 15:57
navednice-modre_edited.png

Imam skupino kolesarjev, s katerimi treniram in vsi so iz Idrije: Anže Skok, Simon Čibej, Jan Tratnik, ... Z Janom pogosto treniramo, dobro se je z njim pogovarjati, saj ima veliko izkušenj, tudi trenutno dirka na najvišji ravni. Ve, kako se tekmovalci na njegovi ravni pripravljajo na tekme, zato je dobrodošla vsaka beseda, ki jo deli z nami.

Prehod z gorskega na cestno kolo pa kolesarju prinese tudi številne novosti. Med te vsekakor sodi dejstvo, da je mogoče na cestni dirki doseči pomemben rezultat le če pri tem sodeluje celotna ekipa. Matevž Govekar sodi v novo generacijo idrijskih kolesarjev, ki jim, ko le utegne, kak nasvet da tudi trenutno najboljši idrijski kolesar Jan Tratnik. Ta bo prihajajoči konec tedna z Dirko po Italiji prikolesaril tudi v Brda, kjer pa bo med najglasnejšimi navijači tudi veliki up slovenskega kolesarstva Matevž Govekar iz Idrije.

Več in podrobneje pa si poglejte v posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic.