AKTUALNO

Božič naj bo praznik miru in družinske spokojnosti

Objavljeno: četrtek, 23. 12. 2021 ob 7:52 | Spletno uredništvo

Osrednji dogodek prihajajočega konca tedna bo praznik božiča. Kristjani se bodo spominjali rojstva Jezusa Kristusa, neverujoči pa bodo v zavetju praznika našli družinski mir in spokojnost. V TV studiu Idrijskih novic smo pred praznikom gostili enega najmlajših duhovnikov koprske škofije, Gabriela Kavčiča, ki je doma iz Govejka in je letos zadnje leto na doktorskem študiju v Rimu. Z urednikom Damijanom Bogatajem sta se pogovarjala o številnih zanimivih temah, ki so povezane tako z življenjem in delom cerkve kot tudi z utripom civilnega življenja v času te hude epidemije.

gabriel kavcic-23-12-21.jpg

Gabriel Kavčič je osnovno šolo obiskoval v Žireh, gimnazijo v Vipavi, prvi del teološke fakultete v Ljubljani, drugi del pa v Rimu. Po novi maši leta 2017 ga je škof Jurij Bizjak takoj poslal nazaj v Rim, kjer je nadaljeval s študijem in po doseženem magisteriju vpisal še doktorat iz moralne teologije. Ta študijski sklop bo sklenil prihodnje leto.

Gabriel Kavčič je iskren, iskriv in zanimiv sogovornik. V TV studiu Idrijskih novic je predstavil življenjski utrip večnega mesta, kjer se prebivalci mnogo resneje kot v Ljubljani odzivajo na priporočila in navodila zdravstvenih organov. Sam vidi čas epidemije kot veliko preizkušnjo s katero se mora soočiti vsak sam. Kritičen je do nekaterih odločitev odgovornih, ki so v začetku epidemije kategorično omejevali dostop vernikov do cerkva.

Župnijska občestva v drugem letu epidemije delujejo pod posebnimi pogoji. Marsikje se je korenito osulo število udeležencev verskih obredov. Zato bo utrjevanje skupnosti po končani epidemiji ena najtežjih nalog, ki se bodo postavile pred duhovnike.

»Cerkev bo v prihodnosti maloštevilna skupnost, ki pa bo imela močno vero. Od kvantitete torej h kvaliteti« je povedal Gabrijel Kavčič.

V pogovoru je povedal tudi kako se odziva na nove in nove informacijske tehnologije in zakaj redno piše razmišljanja za tednik Domovina in Radio Ognjišče. Če se mu bo uresničila želja po pastoralnem delu, neposredno v eni od župnij, še ne ve, saj bo o njegovem delovanju, po končanem študiju v Rimu, odločal škof Jurij Bizjak v Kopru.

Ob skorajšnjem praznovanju božiča je vsem gledalcem zaželel miru in spokojnosti v skupnem upanju, da bo ta epidemija čim prej premagana. Več in podrobneje pa v posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic.

gabriel kavcic-23-12-21-3.jpg
navednice-modre_edited.png

Cerkev bo v prihodnosti maloštevilna skupnost, ki pa bo imela močno vero. Od kvantitete torej h kvaliteti ...

GABRIEL KAVČIČ

duhovnik

VIDEO POSNETEK

gabriel kavcic-22-12-21-4.jpg

AUDIO POSNETEK

Gabriel Kavčičduhovnik
00:00 / 15:57

Ob skorajšnjem praznovanju božiča je Gabriel Kavčič vsem gledalcem zaželel miru in spokojnosti v skupnem upanju, da bo ta epidemija čim prej premagana.