Bilance za leto 2019 do konca maja

Objavljeno: ponedeljek, 23. 3. 2020 ob 10:22

Bilance in davčne obračune za leto 2019 bodo lahko vsi poslovni subjekti v državi AJPES-u oddali z zamikom. Tako skrajni rok 31. marec letos ne velja, saj je bil skrajni rok zamaknjen kot interventni ukrep zaradi epidemije koronavirusa. Poleg tega se zamika tudi rok za sestavo informativnega izračuna dohodnine za leto 2019 in posledično rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine za zavezance - rezidente.

Avtor: spletno uredništvo

bilance-23-3-2020.jpg

Zaključne bilance in davčne obračune za leto 2019 morajo podjetja in samostojni podjetniki letos oddati najkasneje do 31. maja. Besedilo interventnega zakona omogoča razbremenitev podjetnikov in gospodarskih družb v času soočanja s posledicami koronavirusa. S tem zakonom se podaljšujejo roki za predložitev zaključnih poročil - torej zaključne bilance in davčne obračune akontacije dohodnine za leto 2019. Poleg prestavljenega roka za oddajo zaključnih bilanc oziroma davčnih obračunov je prestavljen tudi skrajni rok za sestavo informativnega izračuna dohodnine za leto 2019. Ta bo izdan najpozneje do 30. junija 2020. Zamika se tudi rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine za zavezance - rezidente. Tako morajo ti vložiti napoved, v kolikor jim ne bo vročen informativni izračun dohodnine do 31. avgusta (namesto 15. julija).

Poleg roka za oddajo bilanc za čas trajanja interventnega zakona pri spremembi predhodne akontacije oziroma akontacije dohodnine ter akontacije davka od dohodkov pravnih oseb, ne bo potrebno prilagati davčnega obračuna za tekoče davčno obdobje. Še vedno boste morali priložiti oceno davčne osnove za tekoče leto in podatke, ki dokazujejo spremembo davčne osnove.