Bevkovo leto v Zakojci, Cerknem in Sloveniji

Objavljeno: 10. 6. 2020 ob 13:20 - posodobljeno: 10. 6. 2020 ob 14:24 | Spletno uredništvo

V letošnjem letu na Cerkljanskem in v vsej Sloveniji obeležujemo okrogli obletnici, ki sta povezani s pisateljem Francetom Bevkom. Letos mineva okroglih 50 let od njegove smrti in 130 let od njegovega rojstva v vasi Zakojca na Cerkljanskem. Rodil se je in umrl na isti koledarski dan, 17. septembra.

Bevkovo-leto-2020-10-6.jpg

Konzorcij organizatorjev različnih prireditev in dogodkov, ki bodo tako ali drugače povezani z obeleževanjem Bevkovih jubilejev, se je v sredo, 10. junija, sestal v dvorani gospodarskega doma v Cerknem. Udeleženci so razpravljali o konkretnih možnostih izvedbe posameznih programov, saj bo del teh zaradi zaostrenih zdravstvenih razmer okrnjen ali pa premaknjen v prihodnje obdobje. Cerkljanska šola že tradicionalno vsako leto pomembno obeleži obletnico Franceta Bevka. Letos so načrtovali vrsto dogodkov, najodmevnejši naj bi se odvil na osrednjem trgu v Cerknem, vendar je njegova izvedba v prej določenem terminu negotova. 

Francetu Bevku bodo posvetili tudi izdajo šolskega glasila, ki bo trajno ohranil ustvarjalnost današnjih mladih generacij v povezavi s Francetom Bevkom. Načrtujejo tudi medgeneracijsko sodelovanje z likovniki. Branje Bevkovih del na trgu in osrednja proslava v vrtcu pa so za nedoločen čas prestavljeni. Cerkljanski muzej je načrtoval bralni maraton v Bevkovi sobi na idrijskem gradu, literarni večer, koncert Iztoka Mlakarja v Zakojci, dan odprtih vrat ter še druge prireditve. V obeleževanje jubilejev so se dejavno vključile tudi sodelavke Bevkove knjižnice, ki organizacijsko sodi pod okrilje Mestne knjižnice in čitalnice Idrija. 

V sodelovanju s Filatelističnim društvom Idrija so načrtovali izdajo poštne znamke in razglednice ter projekt Knjiga - zvest prijatelj med počitnicami, ki mladino spodbuja k branju tudi v času počitnic. Založba Bogataj načrtuje izdajo izvirnega literarnega dela, ki bo namenjeno otrokom. Planinci bodo organizirali pohode ter postavili »Bevkovo klop« na eni od poti, po katerih je v mladih letih hodil sloviti Zakojčan. Obeleževanju jubileja so se letos pridružili tudi člani društva C.M.A.K., ki načrtujejo ponovitev radijske oddaje, pogovor s pisateljico in predstavitev knjige. Za urejanje prizorišč in izvedbo dogodkov pa bodo tako kot vsako leto poskrbeli tudi domačini iz Zakojce, ki se združujejo pod okriljem Turističnega društva Pod Kojco.

Udeleženci delovnega srečanja so potrdili pripravljeno celostno grafično podobo praznovanja in izrazili zadovoljstvo nad tem, da je občinski svet v novem proračunu občine potrdil nekaj več denarja za pokrivanje najnujnejših stroškov. Razpravljavci so se strinjali, da je ob jubileju potrebno pred muzejskim poslopjem v Cerknem postaviti Bevkov doprsni kip. To pobudo bodo spet posredovali lokalnim oblastem in širši javnosti.