KULTURA

Beletrina izdala novo knjigo Tomaža Kosmača

Objavljeno: petek, 3. 12. 2021 ob 8:46 | Spletno uredništvo

Ugledna založba Beletrina je nekaj dni pred pisateljevim rojstnim dnem med bralce poslala prve izvode knjige z naslovom Ko jebe. Gre za zbirko kratkih zgodb, ki jih avtor piše v prvi osebi.

tomaz-kosmac-21-5-2021-2.jpg
ko-jebe-2-12-2021.jpg

Tomaž Kosmač Kosmo je avtor treh zbirk kratke proze Driska, Žalostno, toda resnično, Punk is dead in štirih romanov Hvalabogu (izdan pod psevdonimom Bogomir Hvala), Varnost, Sabina in Preko vode do svobode. Z zbirko kratkih zgodb Punk is dead je bil dvakrat med četverico finalistov za nagrado fabula, delo pa je prevedeno v makedonski in srbski jezik. Njegove zgodbe z značilno tematiko - alkohol in ljudje z obrobja družbe - so uvrščene v nekaj antologij slovenske kratke proze. Bil je član kulturno-umetniškega projekta Hidrogliste, sodeloval je z idrijskim punkrock bendom Banditi in Markom Brecljem. Pod okriljem RTV Slovenija je po njegovi kratki zgodbi Zapor nastal kratek film Vikend paket, ki ga je režiser Boris Palčič posnel po scenariju Gorazda Trušnovca. Tomaž Kosmač je član Društva slovenskih pisateljev.

Zbirka kratkih zgodb Ko jebe prinaša sedem novih pripovedi Tomaža Kosmača. V njih avtor v svoji brezkompromisni maniri zajema neposredno iz življenja vse tisto, kar je vsakdanje in poznano, a brez filtra in sprenevedajoče vljudnosti. Njegovo literarno ustvarjanje zaznamuje pronicljivo opazovanje in zaznavanje nasprotij med izrečenim in storjenim. Ali kot v spremni besedi k novim zgodbam zapiše Peter Rezman: »Tomaž ves čas piše isto pripoved, zato so primerjalne analize njegovih zapisov in tuhtanja o medsebojnih relacijah jalove. Vse knjige te pripovedi so in bodo še naprej izhajale v enakomernem ritmu, kot bi obračali liste na koledarju. Ves čas, od stavka do stavka, od vejice do vejice, vsaka popisana in natisnjena stran zrcali pisatelja tu in zdaj. Kako bo tam in potem, ga ne zanima.«

navednice-modre_edited.png

Ves čas, od stavka do stavka, od vejice do vejice, vsaka popisana in natisnjena stran zrcali pisatelja tu in zdaj. Kako bo tam in potem, ga ne zanima.

PETER REZMAN

pisatelj

peter-rezman-2-12-2021.jpg

Bralci iz Idrije v pripovedih zlahka prepoznajo svoje mesto in okolico, saj avtor pripovedi postavlja v vsem znano okolje. Pri popisovanju takih in drugačnih dogodivščin je spreten tudi pri vključevanju vsem znanih »javnih« osebnosti, ki v pripovedih zasedajo mesta literarnih junakov. Kdaj bo založba knjigo predstavila javnosti, ni moč z gotovostjo napovedati, saj so zaradi zaostrenih zdravstvenih razmer domala vsi literarni dogodki odpovedani. V sklopu predstavitvenih aktivnosti bo založba že prihodnji teden posnela kratek video zapis o delu in življenju pisatelja v okolju, v katerem ustvarja.