Barbari Korun nagrada mira

Objavljeno: 12. 10. 2020 ob 15:21 | Damijan Bogataj

Barbara Korun je letošnja dobitnica nagrade mira. Z delovanjem v živo in s spremnimi besedili že leta senzibilizira slovenske bralke za vzpostavitev spolno občutljivega odnosa do sedanjosti in obenem neguje ponovno branje preteklosti ter spodbuja izgrajevanja genealogije ženske pesniške pisave na Slovenskem in po svetu.

Odločitev o podelitvi letošnje nagrade Korunovi je komisija za literarno nagrado mira za leto 2020 v sestavi Igor Divjak, Petra Koršič kot predsednica, Vesna Mikolič, Tatjana Pregl Kobe in Neda Rusjan Bric sprejela soglasno, so sporočili organizatorji po sobotni slovesnosti v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Barbara Korun se je rodila 1963 v Ljubljani. Diplomirala je iz slovenistike in primerjalne književnosti ter učila slovenščino na gimnazijah. Nekaj let je delala v slovenskih gledališčih, sedaj ima status samozaposlene književnice. Od izida nagrajenega prvenca Ostrina miline (1999) se aktivno ukvarja s moderacijo literarnih dogodkov, bila je članica uredniškega odbora Nove revije in Apokalipse in članica PEN, trenutno je aktivna v Društvu slovenskih pisateljev. Njena četrta zbirka Pridem takoj (2011) je dobila Veronikino nagrado in nagrado zlata ptica za posebne dosežke v poeziji.

Poleg nagrajene Barbare Korun so bile letos za nagrado mira nominirane še Nada Marija Grošelj, Jerneja Jezernik, Bogomila Kravos, Ana Roš, Đurđa Stroglavec, Renata Zamida in Alenka Zor Simoniti.

Je feministka in aktivna promotorka poezije, ki jo pišejo ženske, ter prostovoljka v slovenskih azilnih centrih. Že deveto leto organizira redna mesečna srečanja ob branju poezij slovenskih pesnic Pesnice za pesnice, ki temeljijo na stanovski solidarnosti. Njeno delo je bilo objavljeno v 14 samostojnih knjižnih prevodih in objavljeno v preko 70 antologijah v več kot 20 jezikih. Je tudi dobitnica dveh italijanskih mednarodnih nagrad - Leandro Polverini (Anzio, 2014) in Regina Coppola (Baronissi, 2016) - slednjo za kombinacijo literarnih dosežkov in družbenega angažmaja. Njena zadnja, šesta zbirka pesmi Vmes je izšla 2016 in bila nominirana za Veronikino nagrado.

Že deveto leto organizira redna mesečna srečanja ob branju poezij slovenskih pesnic Pesnice za pesnice, ki temeljijo na stanovski solidarnosti

Odločitev o podelitvi letošnje nagrade Korunovi je komisija za literarno nagrado mira za leto 2020 sprejela soglasno, so sporočili organizatorji po sobotni slovesnosti.

Poleg nagrajenke so bile letos za nagrado mira nominirane še Nada Marija Grošelj, Jerneja Jezernik, Bogomila Kravos, Ana Roš, Đurđa Stroglavec, Renata Zamida in Alenka Zor Simoniti.

Nagrado mira od leta 2013 podeljuje ženski odbor Slovenskega centra PEN. Odbor redno izpostavlja delo in držo vsaj nekaterih ustvarjalk, intelektualk in aktivistk, ki bi si to zaslužile že zdavnaj oziroma tudi danes s svojim učinkovanjem in ustvarjanjem nedvomno prispevajo k najboljšim dosežkom slovenske književnosti in kulture. Nagrada v tem smislu daje težo ne le izbrani nagrajenki in njenemu opusu, temveč tudi vsem nominirankam, ki izpolnjujejo pogoje za podelitev nagrade.

V začetku meseca julija je Barbara Korun obiskala Idrijo. V okviru Šinkovčevih dnevov poezije je moderirala pesniško delavnico, ki se je je udeležilo deset pesnikov vseh generacij iz Slovenije in zamejstva. Ob tej priložnosti jo je Milanka Trušnovec povabila v TV studio Idrijskih novic, kjer sta sogovornici spregovorili o aktualnih družbenih razmerah pa tudi o nagradah, ki vsakemu ustvarjalcu odpirajo vrata do novih bralcev. Barbara Korun je prebrala tudi eno svojih pesmi in s sogovornico delila ustvarjalne izkušnje udeleženke pisateljske rezidence v Topolovem. Več in podrobneje pa v videoposnetku pogovora iz studia.