|

Gimnastika, balet in ples v enem športu

Objavljeno: 11. 8. 2020 ob 14:48 | Spletno uredništvo

Ritmična gimnastika je šport, ki ima v Idriji zelo kratko tradicijo. S tem namenom je Erik Logar v studio Idrijskih novic povabil Barbaro Šinigoj, trenerko in podpredsednico Gimnastičnega društva Vrhnika.

barbara-sinigoj-28-7-2020-2.jpg

Treningi ritmične gimnastike v Idriji potekajo od lanske jeseni. Že v prvi sezoni so imeli v planu kar nekaj tekmovanj in nastopov, vendar jim je načrte prekrižala epidemija koronavirusa. Ritmična gimnastika je sicer namenjena predvsem dekletom, največji prirastek pa beležijo v prvi triadi osnovne šole. S treningi začnejo oktobra, kondicijsko pripravo v marcu, maja in junija pa so na vrsti tekmovanja, tako nacionalna kot tudi mednarodna. 
V Gimnastičnem društvu Vrhnika poleti ne počivajo, saj se dekleta na posebnih treningih učijo novih prvin in rokovanja z rekviziti, avgusta pa se udeležijo posebnih priprav, kjer se poleg treningov tudi veliko družijo in spoznavajo med seboj.

navednice-modre_edited.png

Bolj kot so rekviziti svetleči in pisani, bolj so privlačni za tekmovalke, pa tudi za sodnice. Obroče in kije si tako dekleta zelo rada polepijo z raznobarvnimi trakovi ali pa trenerke to naredimo zanje.

Ritmična gimnastika je panoga, kjer je vse podrejeno pojmu lepega. Težnja po lepem je skozi zgodovino spodbujala pojav športnih zvrsti, ki jih danes uvrščamo med estetske športe, kamor še posebno sodi ritmična gimnastika. Zato lahko ritmično gimnastiko na kratko opredelimo kot eleganco gibanja, ki združuje prvine baleta, akrobatike, plesa in rokovanja z različnimi rekviziti.

Barbara Šinigoj je s seboj v studio prinesla tudi nekaj športnih rekvizitov. Predstavila je obroče, trak, žogo, kije, tekmovalne drese, … Kakšne rezultate dosegajo idrijske ritmične gimnastičarke? Kakšni so pogoji za treninge v Idriji? Ali se lahko slovenske ritmične gimnastičarke kosajo s svetovnim vrhom? O vsem tem in še o marsičem pa v videoposnetku pogovora iz studia.

barbara-sinigoj-28-7-2020-4.jpg