Balinišče povezuje generacije

Objavljeno: 11. 6. 2020 ob 8:19 | Avtor: Franci Ferjančič

Balinarski klub Cerkno, ki svoje aktivnosti večinoma izvaja na dvosteznem balinišču pri Gasilskem domu Cerkno, šteje 12 članic in 20 članov. Udeležujejo se različnih tekmovanj, kot so turnirji in lige.

Lansko leto se je Balinarski klub Cerkno vključil v Goriško območno balinarsko zvezo in s tem dobil mesto v ligi II. Območne balinarske zveze Nova Gorica. Ob tem pa že vrsto let v zimski sezoni igrajo v Idrijski zimski balinarski ligi. Cerkljanski balinarji se udeležujejo turnirjev pri sosednjih balinarskih klubih v Idriji, Novi Gorici, Spodnji Idriji, Tolminu, Kobaridu, Žireh in Koritnici. Člani kluba so aktivni tudi v ekipah Društva upokojencev Cerkno in Združenja šoferjev in avtomehanikov Cerkno. Ob prireditvi Poletje v Cerknem tradicionalno organizirajo turnir trojk za moške in ženske in nanj povabijo ekipe sosednjih klubov.
Redno prirejajo tudi klubske turnirje, ki jih povežejo z druženjem. Večkrat letno priredijo turnirje moških trojk in mešane turnirje žensko-moških četvork. Ponosni so na pisano sestavo članstva, saj imajo v svojih vrstah fante mlajše od 30 let, dve članici pa sta lansko leto dopolnili častitljivih 90 let.
Leto 2020 so 6. marca uradno začeli na občnem zboru društva. Članice in člani so potrdili finančno poročilo in sklenili, da se še naprej udeležujejo že usklajenih turnirjev in ligaških tekem ter se veliko družijo in igrajo na balinišču v Cerknem. Z igranjem na balinišču pa so začeli takoj, ko so ukrepi po pandemiji to dopuščali. Prvi večji dogodek v Cerknem bo v sklopu Poletja v Cerknem, ko bodo organizirali turnir za moške in ženske trojke sosednjih klubov. Ligaško tekmovanje za sezono 2020/2021 bodo začeli konec avgusta, ko se bodo merili z ekipami iz Tolmina, Kanala, Deskel in Bovca na domačem igrišču in na gostovanjih.
V klubu so vedno odprti za sprejem novih članic in članov in vse, ki bi želeli balinati, vabijo v svoje vrste.

Fotografija članov je nastala 10. septembra lani, ko so se na tradicionalnem mešanem turnirju četvork zbrali skoraj vsi člani in članice kluba. Skoraj 30 jih je bilo, v vsaki ekipi pa po dve ženski in dva moška in še dve menjavi. Ob koncu so se zbrali ob pravi primorski joti, ki jo je pripravil aktivni član kluba Jernej Moravec. Z manjšim darilcem so voščili balinarki Stanki Rant, na fotografiji v sredini z vrečko, ki je prav ta dan praznovala 90. rojstni dan. Že v novembru pa je enak jubilej slavila druga balinarka Vinka Cankar