Avtorica najboljšega projekta je Milojka Magajne

Objavljeno: 30. 6. 2020 ob 7:50 - posodobljeno: 16. 7. 2020 ob 7:51 | Damijan Bogataj

Vodja Cerkljanskega muzeja Milojka Magajne je avtorica projekta, ki je dobil podporo na razpisu Sveta Evrope in Evropske komisije z naslovom Zgodbe Dnevov evropske kulturne dediščine. Na razpisu je muzej kandidiral z zgodbo Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.

franja-1-30-6-020.jpg
franja-2-30-6-020.jpg

Presojevalci so spoznali vrednost projekta in mu namenili nagrado v višini 10.000 evrov. »Nagrade smo zelo veseli, saj smo v pripravo projekta vložili izredno veliko truda,« so zapisali v muzeju ob novici, da je to edina nagrada, ki jo je Evropa namenila kandidatom iz Slovenije. Nagrajeni projekt se bo lahko pričel izvajati 15. julija, zaključiti pa ga bo potrebno do konca marca 2021.
Prijavljeno zgodbo so povezali s pripravo razstave o Partizanski bolnici Franja, s katero želijo gostovati doma in v tujini. Sestavni del te razstave bo tudi interaktivna vizualizacija, za katero bodo porabili prejeta sredstva. Gre za izbor zgodb, fotografij ter video in audio zapisov o delovanju bolnišnice, ki bodo obiskovalcem na voljo v sedmih jezikih. Razstava bo prvič gostovala spomladi 2021 v Krapini na Hrvaškem. S tem bodo nadaljevali že utečeno sodelovanje z Muzejem krapinskih neandertalcev, ki tako kot Franja nosi znak evropske dediščine. 

navednice-modre_edited.png

Nagrade smo zelo veseli, saj smo v pripravo projekta vložili izredno veliko truda.

Komisija vsake štiri leta preverja, če nosilci izpolnjujejo pogoje, da obdržijo znak, pri čemer je pomembno, na kakšen način javnosti predstavljajo svojo evropsko dimenzijo. Leto 2020 je ocenjevalno leto. Februarja so oddali poročilo za obdobje 2016–2020, obenem pa so v muzeju že pripravili program za obdobje 2020–2023. »Z načrtovanimi aktivnostmi želimo širiti prepoznavnost Franje in njenih vrednot v evropskem prostoru in z njimi nagovarjati različne ciljne skupine, zlasti mlade. Zato v okviru letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, ki bodo potekali od 26. septembra do 10. oktobra 2020, načrtujemo tudi dan odprtih vrat z bogatim programom aktivnosti, ki se bo odvil 3. oktobra,« so še dodali v muzeju. 

EHL_Positif_SL (1).jpg
milojka-magajne--2-30-6-020.jpg