Avtomobili bodo varnejši za potnike

Objavljeno: 5. januarja 2020 ob 15:19

Avtor: spletno uredništvo

Danes začenja veljati evropska uredba o splošni varnosti vozil, v skladu s katero bodo morali biti od julija 2022 vsi novi modeli vozil na evropskem trgu opremljeni z naprednimi varnostnimi sistemi. To so med drugim sistemi za opozarjanje na zaspanost in nepozornost voznika, za ohranjanje voznega pasu ter za zmanjšanje mrtvih kotov.

varnostni-sistemi-7-1-2020.jpg

Cilj novih pravil je po navedbah Evropske komisije zmanjšati število smrtnih žrtev in hudih poškodb na cestah v EU. Poleg tega bodo nova pravila izboljšala konkurenčnost evropskih avtomobilskih proizvajalcev na globalnem trgu. Po novih pravilih bodo morala biti vsa motorna vozila - tudi tovornjaki, avtobusi, kombiji in športni terenci - opremljena z več varnostnimi sistemi. Med te sodijo sistemi, ki voznika opozarjajo na utrujenost ali mu preprečujejo vožnjo pod vplivom alkohola, do takih, ki pomagajo vozniku pri vožnji, zaviranju v sili, varni vzvratni vožnji in podobno.
Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, bodo morali proizvajalci vozila opremiti s sistemi, ki beležijo podatke o nesreči in jih sporočajo reševalcem. Na seznamu je skupno 30 varnostnih sistemov. Osebna vozila in kombiji bodo morali prilagoditi karoserijo za zmanjšanje poškodb pešcev ali kolesarjev ob trčenju. Tovornjakom in avtobusom pa bodo morali konstruktorji povečati voznikovo preglednost in zmanjšati možnost mrtvih kotov. Prav tako bodo morali biti opremljeni s sistemi za zaznavo pešcev ali kolesarjev.