Arkova ulica brez avtomobilov

Objavljeno: 28. 8. 2020 ob 7:23 | Spletno uredništvo

Kot v današnji izdaji poročajo Idrijske novice, bo prometni režim na Arkovi ulici že kmalu spremenjen. Po novem bo del te ulice namenjen samo pešcem in kolesarjem. Ob pomoči prostovoljcev in lokalnih organizacij bodo v sklopu Evropskega tedna mobilnosti za promet trajno zaprli in uredili del Arkove ulice ob Domu upokojencev.

arkova-27-8-20.jpg

Prihodnji mesec bo v sklopu Evropskega tedna mobilnosti Arkova ulica v Idriji doživela preobrazbo v prostor, ki bo namenjen kolesarjem in pešcem. Občina Idrija bo v sodelovanju z neprofitnim studiem prostoRož in drugimi lokalnim organizacijami med 16. in 18. septembrom za promet trajno zaprla Arkovo ulico ob Domu upokojencev Idrija. Na novo sprehajalno površino bodo po vzoru Trga Sv. Ahacija zarisali motiv idrijske čipke, postavili korita za rože in drevesa ter namestili klopi.

Zamisel urejanja Arkove ulice ni nova. Idrijčani so že leta 2017 na urbanističnih delavnicah ugotavljali, da je območje po nepotrebnem obremenjeno z motornim prometom, saj vzporedno z Arkovo ulico že poteka dvopasovna cesta. Z ukinjanjem sedmih parkirnih mest in omejitvijo motornega prometa, razen za dostavo, bo Idrija storila še korak bližje k spodbujanju hoje in kolesarjenja ter skrbi za boljše zdravje prebivalcev.

Da ima načrtovana ureditev Arkove veliko podporo med prebivalci in prebivalkami Idrije, kaže veliko število prostovoljcev in lokalnih institucij, ki se želijo priključiti akciji. Vrtec Idrija se je že odločil posvojiti in skrbeti za eno izmed zelenih korit, k temu pa spodbujajo tudi druge organizacije. »Naši stanovalci že sedaj radi uporabljajo prostor pred domom, vendar jih skrbi promet na ulici. Veseli nas, da jim bomo lahko omogočili varen sprehod in počitek. Novo ureditev Arkove ulice vidimo tudi kot odlično priložnost, da se na njej srečujejo različne generacije, ki jo vsakodnevno prečkajo,« je svoje navdušenje izrazila tudi Urška Močnik, direktorica Doma upokojencev Idrija, ki projekt tudi delno sofinancira.

urska mocnik-24-4-20-7.jpg
navednice-modre_edited.png

Naši stanovalci že sedaj radi uporabljajo prostor pred domom, vendar jih skrbi promet na ulici. Veseli nas, da jim bomo lahko omogočili varen sprehod in počitek.

URŠKA MOČNIK

direktorica Doma upokojencev Idrija

Z ukinjanjem sedmih parkirnih mest in omejitvijo motornega prometa, razen za dostavo, bo Idrija storila še korak bližje k spodbujanju hoje in kolesarjenja ter skrbi za boljše zdravje prebivalcev.

dom upokojencev-28-8-20.jpg