Anka Rudolf napisala knjigo

Objavljeno: 19. 6. 2020 ob 8:30 - posodobljeno: 19. 6. 2020 0b 14:42 | Spletno uredništvo

Pri ugledni založbi Planinske zveze Slovenije je te dni izšla knjiga Anke Rudolf – Čez drn in strn, ki prinaša 18 pripovedi v katerih se avtorica izkaže kot izvrstna pripovedovalka. Ilustracije za knjigo je narisal slikar Jurij Pfeifer.

anka rudolf-19-6-20.jpg
anka rudolf-19-6-20-2.jpg

V svoji raznolikosti se zgodbe iz zbirke Čez drn in strn najprej dotikajo domišljije, ki jo vodi Dobro, nato pa obdobja odkrivanja živosrebrove rude, umetnosti izdelovanja čipk po vsej Evropi, razvoja idrijske kulinarike in življenja rudarske družine ter usodnih potresov in plazov, ki so prizadeli veliko članov vaških skupnosti.

»Ne iščem velikih dogodkov, trudim se le čim lepše naslikati prizore iz svoje shrambe. Radost v otroških srcih bralcev mi je plačilo. Osrečuje me možnost, da bom z besedami lahko večno ustvarjala, da bom z njimi vedno v dobri družbi,« je ob izidu knjige povedala avtorica Anka Rudolf.

Vsebina zgodb je prikazana skozi doživljanje sveta, tako mladega kot odraslega bralca.

Anka Rudolf je avtorica zgodb, katere prikažejo vse plati človeške nravi, kot so pohlep po dobičku, izkoriščanje nemočnih ljudi, prekupčevanje z lesom, krivolov, vojna, ... hkrati pa poudarijo človeške ustvarjalne napore, da bi postavili lepo planinsko kočo, namestili prvo slovensko planinsko vpisno knjigo in položili temelje prihodnjemu Slovenskemu planinskemu društvu.

»Anka Rudolf se zaveda človeške zmožnosti, da znajo ljudje, ki se sredi vojne znajdejo v domala smešnih okoliščinah, kljub vsakovrstnim različnostim sodelovati. Priklanja se moči Narave ter njenim živalskim in rastlinskim prebivalcem, ki s svojim prasmislom za preživetje pogosto prekašajo 'pametnega' človeka,« so ob izidu knjige zapisali v založbi.

Vso galerijo nastopajočih likov zbirke pravljičnih zgodb Čez drn in strn, od gorskih vil in dobrih mož, mlinarjev, rudarjev, dekel, trgovcev, kmetov, gospodarjev do nun in otrok, pa vodita človeška klenost in nemalokrat ljubezen, s katerima ljudje preživijo tudi najtežje preizkušnje in znajo prisluhniti svoji pristni notranjosti.

»Tako, kot skozi Ankine zgodbe, Idrija bralcem še ni spregovorila,« pa je v uvodu h knjigi zapisal Franc Černigoj, ki občuduje avtoričino zvedavost in ustvarjalnost. Knjigo bogatijo ilustracije Idrijčana, akademskega slikarja Jurija Pfeiferja, vsestranskega ustvarjalca, ilustratorja otroških knjig pri Mladinski knjigi in otroških revij.

Knjigo Anke Vončina bo že ta konec tedna moč kupiti v Knjigarni ABC, javnosti pa bo predstavljena pozno jeseni.